Mark J. Rebilas / USA Today Sports / Reuters
CIRKUS STOLJEĆA

MAYWEATHER POBIJEDIO McGREGORA Irac se hrabro držao u svojem prvom boksačkom meču, ali protiv jednog od najboljih ikada nije imao šanse!

Piše: Ivan ZrinjskiObjavljeno: 27. kolovoz 2017. 04:54

Na kraju je sve završilo s dva zagrljaja. Onim kojim je sudac prekinuo meč i onim Mayweathera i McGregora prije proglašenja pobjednika u ringu. Bila je to večer bolja od očekivanja, bolja nego smo se htjeli ili čak smjeli nadati s obzirom na protagoniste i nezapamćeni cirkus koji je popratio najlukrativniju borbu u povijesti borilačkih vještina.

Rezultat meča koji je redefinirao riječ “pretjerivanje” u svakom mogućem smislu, bio je u skladu s očekivanjima. Profesionalni boksač, najveći svoje generacije, prekidom tehničkim nokautom u desetoj rundi pobijedio je boksačkog početnika u prvom profesionalnom meču karijere. Floyd Mayweather (50-0, 27 KO) je odahnuo, a s njim i treneri, promotori, novinari i fanovi boksa diljem svijeta. Nije zahrđao, nije se osramotio.

Bogme, nije ni Conor McGregor (0-1). Pred 14.600 navijača u lasvegaškoj T-Mobile areni, među njima i male vojske fanatičnih sunarodnjaka, The Notorious se predstavio kao ozbiljan borac. Ne kao ozbiljan boksač jer netko to ne može postati poslije nekoliko mjeseci treninga, ali je pokazao da je u jako malo vremena svladao jako puno. Da, djelovao je sirovo, ali ništa vise nego neki teškaši od kojih se jedan još uvijek diči WBC naslovom prvaka.

-Mnogo je bolji nego što sam mislio, koristio je različite kutove napada - pohvalio ga je i Mayweather nakon meča.

Conor McGregor pružio nam je solidan meč. Nije srljao, nije se zalijetao, držao je gard i u prvoj polovici borbe pokušavao je izgraditi svoje “power” udarce nakon direkta. U kombinaciji s gotovo deset kilograma više i snagom koja se ne smije podcijeniti, Conor je rano u meču zaradio respekt suparnika.

Steve Marcus / REUTERS

Do četvrte runde Mayweather je vrlo oprezno kružio oko suparnika, više je eskivirao nego zadavao udarce. Nakon pete runde, bio je to još uvijek izjednačeni meč. Tek u sljedećoj nastupa predvidljivi zakon plemenite vještine koji kaže da uvijek pobjeđuje onaj koji boksa, a ne onaj koji se tuče. McGregor, naviknut na znatno kraće mečeve slobodne borbe, počeo se umarati, a Floyd je pustio ruke i udarci su samo sijevali. Runde su prolazile, Conor je bio u sve težoj poziciji, dok sudac napokon nije donio ispravnu odluku i u 10. rundi spriječio daljnje kažnjavanje od strane Mayweathera.

- Mislio sam da sam blizu. Kad se umorim, malo sam mlitav… Floyd je bio znatno više sabran. Morate mu to priznati – rekao je McGregor nakon borbe.

Naravno, nije ovo bio meč vrijedan pola milijarde ili čak milijardu dolara (iznos ćemo znati tek u narednim tjednima kad se zbroje silne pare). Realno, smisao sporta je poražen samim time što se održao. Ali ako po n-ti puta podsjetimo da je ovo bio meč boksačkog velikana i boksačkog debitanta, moramo priznati da je u ringu izgledao bolje nego na papiru. McGregor će se sada, nadajmo se, vratiti u materinsko krilo UFC-a u kojem je zaista jedan od najboljih, bogatiji za četiri puta veći iznos nego je do sada zaradio u karijeri.

Mayweather će pak, s rekordnih 50-0 napokon reći dosta i posvetiti se svojoj karijeri promotora u maniri Oscara De La Hoye. “Money” profi karijeru završava sa škrinjom blaga kakvu sport nije vidio i baš je zato za njega Conor bio, kako sam kaže, “najbolji partner za zadnji ples”.

Steve Marcus / REUTERS

---------------------------------

Prijenos uživo:

NOVO 6:51 - I to je kraj! Nakon baraža udarca u desetoj rundi McGregor je jedva stajao na nogama i sudac je prekinuo meč. Maožda malo prebrzo za nečiji ukus, ali nije bilo sumnje da je Irac na rubu nokauta i da više nema nikakve šanse.

Nije blistavi meč, sigurno. Po standardima vrhunskih boksača, nešto kao malo jači sparing. Ali da je po našem mišljenju svejedno bilo bolje od očekivanja, je. Ne vrijedi suludog novca koji je bačen na nju, ali barem imamo dojam da su jedan i drugi iskreno željeli pobjedu.

---------------------------------

6:49 - Uvjerljivo najbolja runda za Floyda i najteža za Conora koji se, moramo didati, nipošto nije osramotio. No, pretrpio je dosta sirektnih udaraca u glavu u devetoj rundi i bio je na rubu knockdowna. Jači boksač od Mayweathera već bi ga srušio.

---------------------------------

6:40 - Mayweatheru prolazi sve više udaraca, a McGregor je očito u problemima. Nema on kondicije za 12 rundi i njegov suparnik to jako dobro zna.

Gle čuda, nakon osme runde jedini boksač u ringu je u vodstvu. I radi više-manje što ga je volja. Tko bi rekao.

---------------------------------

6:33 - Nakon pete runde, čini se da je Conor upao u poznati mlin Floyda Mayweathera. Eskivaža glavom, blok rukavicama, okret ramenom i potom brzi, ravni kontra udarci u glavu. Majstor na djelu.

Mark J. Rebilas / USA Today Sports / Reuters

--------------------------------

6:23 - Ako zanemarimo nešto smireniji pristup McGregora, meč se odvija u skladu s očekivanjima. Conor pokušava s distance, povremeno zaboravi na pravila, dok Mayweather svodi borbu na minimum i još uvijek ispipava protivnika. Nakon tri runde su tu negdje, podjednaki. Što je definitivna pobjeda za Irca, zasad.

Floyd se malo probudio u četvrtoj rundi i čini se da bi polako mogao okrenuti meč na svoju stranu. Sve u svemu, očekivana dosada od meča.

--------------------------------

6:18 - McGregor izgleda puno smirenije od očekivanog, rekli bismo čak kao donekle ozbiljni boksač. Floyd s druge strane, oprezan i neuhvatljiv kao i inače. Teško je odrediti kome je pripala runda, ali naginjemo Mayweatheru.

I u drugoj rundi Mayweather respektira snagu McGregora i pazi da ne naleti na neki zalutali udarac, a polako i skuplja bodove povremenim direktima.

--------------------------------

6:12 - Jimmy Lennon Jr. je rekao "It's showtime", što znači da je sve spremno za meč!

McGregor, po očekivanju, izgleda znatno teži i veći od Mayweathera.

Počinje prva runda!

--------------------------------

6:05 - Znači mrzimo se zbog ovog, ali čak smo uzbuđeni zbog meča. Prokleti Vegas, i budističkog svećenika bi obratili na poroke...

McGregor ulazi u ring uz neku laganu irsku baladu, ali s manje razmetanja od očekivanog. Šteta, veselili smo se tome.

Ulazi i Floyd s nekom pjesmom koju ne prepoznajemo. Znamo da nije Justin Bieber, sigurno.

--------------------------------

6:00 - Izvode se nacionalne himne Irske pa SAD-a, a dvoranom se ore klici irskih navijača.

--------------------------------

5:51 - Minute nas dijele od glavne borbe večeri, a nas najviše zanima kako će izgledati ulazak protagonista u ring. Naša tiha želja je da McGregor uđe uz pratnju sto irskih patuljaka i zvukove sjajne "Conor McGregor song" koju smo danas, ne sramimo se, preslušali jedno 30 puta. Za Floyda bi "Money for nothing" Dire Straitsa bila savršeni background.

--------------------------------

5:41 - Dakle izraz lica na Davisovom licu kad ga je publika izviždala prilikom proglašenja pobjednika je neprocjenjiv. Časna riječ, gotovo su suze potekle. Nesigurnim glasom je pokušao opravdati kontroverzni udarac kojim je završio meč, a sjetio se ispričati i zbog prekoračenja težine. Nije mu pomoglo kod publike.

Fonseca, jasno, misli da je udarac bio nelegalan i traži revanš. Znate kad će ga dobiti - nikad.

--------------------------------

5:35 - Osma je runda i Fonseca traje puuno duže od očekivanog i to samo zato što je Davis ušao u meč sa stavom "lako ćemo". I taman kad smo hvalili Fonsecu, Davis je završio meč nokautom. No, vrlo suspektnim udarcem koji je sjeo gotovo iza glave, gotovo u potiljak što je zabranjeno. Vrlo ružan nokaut i kraj kakav boksač iz Kostarike nije zaslužio.

Publika je zvižducima jasno pokazala što misli o kraju meča, a Davis definitivno nije pokazao zašto bi trebao biti jedna od budućih zvijezda boksa. Talenta ima u izobilju, ali mora shvatiti da je ovo ozbiljan posao ako se želi probiti na sam vrh.

--------------------------------

5:28 - Davis bi malo više morao napadati tijelo gdje svakim udarcem očito iscrpljuje Fonsecu. Valjda računa da je i ovako sigurno u prednosti na sudačkim karticama pa se ne trudi dovoljno.

--------------------------------

5:19 - Davis je nastavio s agresivnim lupanjem, spojio je i jednu dobru seriju, ali čini se da ide isključivo na snagu, s očitim podcjenjivanjem suparnika. Štoviše, u četvrtoj se rundi bahati i stavljanjem ruku iza leđa. Zaslužio je da ga sruši jedan "slučajni" udarac, ovo nije sportsko ponašanje. Dečko je umislio da je s druge strane Roberto Duran, a on je Sugar Ray Leonard koji provocira sve dok suparnik ne kaže "no mas"...

--------------------------------

5:15 - Nakon nonšalatnog ulaska u meč Davis se malo pribrao sredinom druge runde i s nekoliko jakih udaraca uzdramo Fonsecu. Očito je da žudi završiti meč nokautom čim prije pa zbog toga žuri i neoprezno ulazi u izmjene.

--------------------------------

5:02 - Dok Gervonta ne krene "po glavu" Fonsece, spomenimo samo da su iz kladionice William Hill objavili da je na McGregora samo u zadnjih sat vremena uplaćeno više oklada nego na Mayweathera u 74 dana od najave meča.

U dvorani je i veliki "Iron" Mike Tyson. Za njega, kao i ostale slavne boksačke, nema dvojbi da će Mayweather večeras pobijediti.

Joe Camporeale / USA Today Sports / Reuters

--------------------------------

4:44 - Sada ćemo gledati boksača koji ima potencijala postati istinska superzvijezda u boksu. Gervonta Davis (18-0, 17 KO) ima tek 22 godine, dio je brzo rastuće Mayweatherove štale (nije čovjek bio lijen u penziji, bacio se još jače u promociju mečeva) i u dosadašnjim je borbama izgledao skoro pa senzacionalno. Dečko je IBF prvak u super perolakoj kategoriji, brz je, agresivan i ima pravi dinamit u rukama (za razliku od Floyda), a večeras je trebao braniti titulu protiv Francisca Fonsece (19-1, 13 KO) iz Kostarike. No kako je na vaganju bio teži od dopuštenog, izgubio je naslov koji sad Fonseca može osvojiti (malo vjerojatno, s obzirom da je riječ o velikom autsajderu)

Možete se kladiti da mu je Mayweather, vazda profesionalac koji u životu nije imao problema s kilama, spomenuo svu bliži i daljnju rodbinu zbog tog propusta, a ne bi nas začudilo i da mu je znatno srezao džeparac. Neka, naučit će momak.

U međuvremnu, spomenimo i da je Kralj LeBron ušao u dvoranu. Jasno, Kyrie Irving nije u pratnji.

--------------------------------

4:35 - Sudac je prekinuo meč, Jack je pobjednik. Cleverly se slomio pod baražom preciznih udaraca, nije vraćao ništa i sudac je donio jedinu moguću odluku. Jacka bismo voljeli vidjeti protiv najboljih boraca kategorije, bili to Ward, Beterbiev, Kovalev ili čak Adonis "izbjegavam sve iole opasne suparnike" Stevenson.

Cleverly, s druge strane, treba razmisliti što i kako će dalje. Ovo mu je četvrti poraz, a činilo se da je mislima bio daleko izvan ringa, kao da uopće nije u meču.

--------------------------------

4:30 - Badou Jack dominira u prve četiri runde, naročito u četvrtoj u kojoj je ozbiljno uzdrmao Velšanina Cleverlyja. Počeo je s udarcima u tijelo koji s protekom meča sijevaju i prema glavi. Ovo neće ići do odluke sudaca. Kako se čini, talentom puna poluteška kategorija dobila je još jednog boksača svjetske klase.

--------------------------------

4:15 - E ovo bi već mogao biti vrlo pristojan, čak odličan meč. U poluteškoj kategoriji bore se Nathan Cleverly (30-3, 16 KO) i Badou Jack (21-1-2, 12 KO). Cleverly je od 2011. do 2013. godine bio WBO prvak prije nego što ga je pošteno sredio Sergej Kovalev, a nakon toga je izgubio i od sunarodnjaka Tonyja Bellewa (koji je u hiper uzbudljivom meču ranije ove godine sredio Davida Hayea u teškoj kategoriji) i od Poljaka Andrzeja Fonfare u sjajnom meču prij dvije godine. Kao što je to lijepo rekao Hrvoje Sep, to je jedan pošten boksač koji se ne štedi i ne bira protivnike. S druge strane je bivši WBC prvak u supersrednjoj kategoriji Badou Jack koji je s Jamesom DeGaleom u siječnju ove godine sjajnom borbom najavio povratak odličnih mečeva na ekrane. Zbog sve težeg držanja težine, prešao je u višu kategoriju. Inače, borba je za bezvrijedni WBA regularni pojas prvaka. Onaj "super" pojas drži Andre Ward koji je dvaput u zadnjih 9 mjeseci pobijedio Kovaleva.

--------------------------------

3:56 - Nakon 10 rundi pobjednik će se odlučiti odlukom sudaca. Prema viđenom u ovom dosadnjikavom meču to će bit Tabiti. I tako je, Tabiti je i dalje neporažen u svojoj karijeri.

Inače, čini se da meč Mayweathera i McGregora neće početi još barem sat vremena. Vjerojatno i duže. Za to vrijeme kamera se malo premjestila ispred dvorane gdje se na crvenom tepihu skuplju poznate osobe. Među njima i poznati redatelj trash-klišej blockbustera Michael Bay. Ako će se ikada snimati film o ovom cirkusu, po pravdi Boga on bi ga trebao režirati. Tako da bude jednako negledljiv kao što bi to mogao biti i glavni meč večeri.

--------------------------------

3:49 - Ako USS ne učini nešto spektakularno u zadnje dvije runde, Tabiti pobjeđuje. Aktivniji je i precizniji od svojeg suparnika, ali pazi da se ne zalijeće protiv iskusnog veterana.

--------------------------------

3:41 - Nakon šeste runde Tabiti je u prednosti pred Cunninghamom koji pokazuje znake umora. Stare noge, nema tu pomoći.

--------------------------------

3:32 - Mlađi Tabiti je dobro krenuo u meč i po našoj procjeni dobio prve dvije runde, ali sljedeće dvije lmogle bi otići na stranu prekaljenog Cunninghama. Taj stvarno opravdava svoj "USS" nadimak jer je već godinama postojan kao bojni brod. Možda nije najnoviji ili najbrži, ali kad pogodi to je čisto. Ali da je meč uzbudljiv - nije.

--------------------------------

3:16 - Upravo počinje meč u lakoteškoj kaetgoriji, u kojem se bore poznati veteran Steve "USS" Cunningham (29-8-1, 13 KO) i nadolazeća nada Andrew Tabiti (14-0, 12 KO). Momci ne spadaju u sam vrh ove vrlo konkurentne kategorije, u kojoj će 7 od 8 najboljih boksača između 80 i 90 kila u sljedećih godinu i pol dana odmjeriti snage na Super 8 turniru koji počinje u rujnu.

Meč je inače najavio sjajni i uvijek elegantni Jimmy Lennon Jr., po našem mišljenju najbolji u svojem poslu (Sorry Michael Buffer).

--------------------------------

Dobro jutro dragi čitatelji.

Nakon medijskog napumpavanja kakvo je rijetko, ako ikada viđeno u svijetu borilačkih vještina, došlo je vrijeme da napokon vidimo čemu sav taj "hype". Floyd Mayweather Jr. (49-0, 26 KO) i Conor McGregor za nekoliko će sati ući u ring i odlučiti tko je od njih dvojice bolji boksač u kategoriji do 70 kilograma. Prvi je višestruki, neporaženi svjetski prvak i prema mišljenju mnogih ponajbolji boksač svoje generacije. Drugi je zadnji put boksao kad je bio junior, a svjetsku je slavu stekao kao MMA borac, prvi koji je postao UFC-ov prvak u dvije kategorije. Da sad ne duljimo o tome kako je do ovog meča došlo i zašto će se večeras okrenuti lova kakvu zaradi cijeli Jadran u tjedan dana na vrhuncu turističke sezone, upućujemo vas na najavni tekst koji možete pročitati OVDJE.

Samu borbu pak možete pogledati na RTl-u ili Sportklubu gdje je prijenos prvih borbi već u tijeku, a T-Mobile arena u koju stane nekih 20.500 ljudi još je poprilično prazna. No očekujte da se uskoro počne puniti gledateljima koji su svoje ulaznice platili u rasponu od 1800 do preko 36.000 dolara, Na crnom tržištu, vjerojatno i mnogo više. Samo od prodaje ulaznica okrenut će se više od 80 milijuna dolara, a od prodaje prijenosa, koji u SAD-u koštaju 100 dolara, potencijalno i preko 500 milijuna dolara.

Meč između 40-godišnjeg penzionera i 11 godina mlađeg boksačkog debitanta, ali prije svega PR doktora koji medijima upravljaju kao Herbert von Karajan berlinskom filharmonijom, došla je pogledati cijela svita poznatih glumaca, pjevača, sportaša i milijardera. Među njima su Leonardo Di Caprio, Drake, P. Diddy, Jamie Foxx, Charlize Theron, Angelina Jolie, LeBron James, Denzel Washington, Elon Musk...

S druge strane lasvegaški Strip je pod opsadom vojske irskih navijača koji pjevaju, navijaju i loču kao da nema sutra. Među njima su paparaci ulovili i najboljeg strijelca u povijesti irske nogometne reprezentacije, Robbieja Keana, u nešto opuštenijem "treningu" za meč.

Profimedia, AKM-GSI
Robbie Keane

I dok Robbie hvata boju na suncu Nevade, njegovi sunarodnjaci već su se pobrinuli za jednu od boljih spački večeri. Naime, plakat na kojem stoji natpis "The Money Team" i neporaženi skor Floyda Mayweathera (49-0) doživio je sitnu preinaku. Floydu toliko dragu nulu u rubrici poraza Irci su zamijenili jedinicom uz dodatak svoje nacionalne zastave. Hoće li to napraviti i Notorious , to je druga priča...

Linker
19. travanj 2024 10:24