Screenshot: Facebook
PRIČA KOJA IZAZIVA DIVLJENJE

SVI PRIČAJU O NEVJEROJATNOM MARKU Mladi Hrvat srušio diva i bivšeg prvaka nakon samo 2 mjeseca treninga, slavni stručnjak tvrdi: On je svjetsko čudo!

Piše: Dean BauerObjavljeno: 08. svibanj 2017. 14:53

Najveća priča prije dva tjedna održanog pojedinačnog državnog prvenstva u boksu nedvojbeno je Marko Milun (28. rujna 1996). U konkurenciji već etabliranih boksača poput Stipana Prtenjače, braće Tonija i Josipa Filipija ili, pak, Damira i Luke Plantića, pozornost medija i stručnjaka odnio je dotad apsolutni boksački anonimac. Dečko iz Dicma nedaleko od Splita samo dva mjeseca prije Prvenstva Hrvatske prvi je put uopće počeo boksati?!

Počeo s vaterpolom

Onda je taj mali, koji baš i nije mali, u najtežoj kategoriji (iznad 91 kg) finalu svladao Marina Mindoljevića. Diva koji je uoči OI u Riju sparirao jednom Filipu Hrgoviću, koji je, pak, prijašnji prvak Hrvatske u ovoj kategoriji. Nestvarno.

- Danas su točno dva i pol mjeseca otkad boksam, a dva je mjeseca bilo u trenutku kada sam osvojio naslov prvaka Hrvatske. - precizno će Marko, kojem svijet borilačkih sportova nije nepoznanica. Naime, prije boksa je bio u kickboxingu...

- Ne, prvo sam trenirao vaterpolo.

Damir Krajac / CROPIX
CROPIX
Marin Mindoljević (crveni) - Marko Milun (plavi)

Što se dogodilo? Zašto ste pobjegli iz bazena?

- Igrao sam malo u Sinju i onda u Splitu, u Mornaru desno krilo, no, više su me privlačili pojedinačni sportovi. Uvijek sam želio sam odlučivati o sebi. U ringu si sam i nitko mi nije kriv doli ja sam. Onda sam u Sinju trenirao karate kod trenera Ljube Kneza, ali sve je to još u dječje doba i trajalo je kratko. Prvi ozbiljniji sport je bio od srednje škole kickboks, u splitskom Mornaru i to je trajalo pet godina.

Ne samo dugo već i uspješno te je tako Marko bio juniorski prvak Europe u full contactu 2015.

- Bio sam višestruki juniorski prvak Hrvatske, ali i seniorski državni prvak u full contactu prošle godine.

Te iste, 2016. iz Dicma Marko dolazi u Zagreb na školovanje, na Policijsku akademiju. Primarna je, dakle, bila škola. No, ujedno je trenirao za EP u full contactu u Grčkoj i tada...

Sparirao Sepu

- Zbog održavanja forme želio sam trenirati u Boksačkom klubu Leonardo, nazvao sam Pijetraja i tako sam došao tu. Nije me trener Pijetraj odmah trenirao, već sam se kod njega samo spremao. Nakon nekog vremena rekao sam mu da bih počeo trenirati i boks jer mi se počeo sviđati taj sport. Jedan sam dan sparirao Sepu, pa mi je koljeno bilo “ispalo” i otišao sam na operaciju.

Nakon operacije, Marko je ušao u ring i... tako je počelo obećavajuće sportsko putovanje.

- Najviše je tome pridonio i pomogao mi Leonardo Pijetraj. Baš vodi računa na mene. Kod mene je sve išlo tako brzo, ludo brzo mi se sad čini. Prije Prvenstva Hrvatske sam imao samo jedan meč u životu. Na Prvenstvu Zagreba i odmah sam tu pobijedio Josipa Devčića iz Metalca. U ožujku je to bilo. Jučer. Sutra? Bit će sve kako trener odlući.

---------------------------------------------------------

Pijetraj: Marko je napravio svjetsko čudo

Čovjek koji ima istančan “nos” za otkrivanje boksačkih talenata, prvaka ringa, hrvatski izbornik Leonard Pijetraj isključivi je “krivac” za otkrivanje izvanserijskog talenta iz Dicma Marka Miluna.

- Privukla me njegova iskrenost i želja da bude dio kluba. Dečko s čijim sam roditeljima prvo razgovarao i koji nisu baš bili oduševljeni izborom sina, nakon prvog razgovora su mi rekli, “odobravamo to”. Nisam im ništa obećavao, samo sam im rekao da ću se brinuti o njemu, a što će dalje biti, to nitko ne zna. Riješili smo mu ozljedu koljena, koju je dugo vukao. Operirao ga je ortoped dr. Tadija Petrović, koji brine o našim sportašima. Uostalom, Marko je nakon samo dva mjeseca ušao u ring i postao prvak! To finale je njemu bio četvrti meč u životu, a pobijedio je boksača koji iza sebe više od 100 mečeva Marina Mindoljevića. Sam vrh. To je što je Marko Milun napravio je svjetsko čudo, vjerujte. Marko je dijamant koji treba polako brusiti.

Linker
23. travanj 2024 01:25