Screenshot
PIŠE IVAN ZRINJSKI

VIDEO: BOMBARDER NOKAUTIRAO NOVU ŽRTVU Peti puta obranio naslov i prozvao mladog prvaka: 'Ja sam spreman za njega, a je li on za mene?'

Piše: Ivan ZrinjskiObjavljeno: 26. veljača 2017. 15:04

U subotu navečer Deontay Wilder (38-0, 37 KO) je u Birminghamu, Alabama, obranio naslov WBC prvaka u teškoj kategoriji nokautiravši u petoj rundi izazivača Geralda Washingtona (18-1-1, 12 KO). „Brončanom bombarderu“ ovo je bila već peta obrana naslova, ujedno i peta nokautom, otkako ga je prije dvije godine osvojio odlukom sudaca protiv Bermanea Stivernea.

No, kao što je to s Wilderom slučaj već neko vrijeme (cinici bi rekli cijelu karijeru), ovaj meč bio je tek isprazni spektakl za 12.500 pristranih navijača u kojem smo vidjeli malo borbe i kratku eksploziju nasilja dovoljnu za još jedno friziranje statistike. Za početak, Gerald Washington u najboljem slučaju spada u top 25 teškaša današnjice te iz glave možemo navesti barem pet realnih i dostupnih imena koji bi pružili veći otpor i izazov WBC prvaku, a da čak ne spadaju ni u top pet, šest kategorije. I ne, Poljak Andrzej Wawrzyk s kojim se Wilder inicijalno trebao boriti, prije nego je ovaj pao na doping kontroli, ne spada među njih.

Američki prvak je u zadnje dvije godine i svojih pet obrana nanizao kremu C ešalona kategorije (Molina, Duhaupas, Szpilka, Arreola i sad Washington), a istovremeno fol prozivao Furyja, Klička i Joshuau da uđu s njim u ring. Istina, bio je voljan otići u Moskvu boriti se s Povetkinom, ali je Rusova serija pozitivnih nalaza na dopinškim kontrolama uništila taj meč.

Što je najgore, u tim obranama naslova Wilder ni jednom nije briljirao. Istina, tu je bilo velikih nokauta (naročito protiv Szpilke), ali nije jednom ostavio dojam da bez topa u desnoj ruci ne bi mnogo napravio u karijeri. Njegova tehnika djeluje sirovo, kretanjem u pravilu ne zna odsjeći ring suparniku i pripremiti napad, a obrambeni gard mu je noćna mora. Još kada počne mlatarati ručetinama kao da su vjetrenjače, imate dojam da se srušiti i suca i cijeli prvi red pokraj ringa.

Isti film gledali smo i jučer. Deontay je počeo uspavano, a Washington, koji se boksom počeo baviti tek nakon što nije uspio kao profesionalni igrač američkog nogometa, je svojim lijevim direktom uspostavio kontrolu nad mečom. Do pete runde prvak je dobio možda jednu, iako domaćinski nastrojeni suci to nisu tako vidjeli, i po pravom stanju stvari je gubio meč. No, polovicom pete runde sijevnula je Wilderova desnica koja je u kombinaciji s lijevim krošeom srušila Washingtona. Kad se ovaj ošamućen pridigao, „Brončani bombarder“ dovršio je posao s nekoliko brutalnih krošea i sudac je morao prekinuti meč.

- Bio sam miran i našao sam svoj ritam. Znao sam da će se izmoriti i kad se to dogodilo, iskoristio sam priliku. Sve je u tajmingu. Ja sam vrlo pametan kad su u pitanju različite taktike u ringu – filozofirao je Wilder nakon meča, ali i naznačio da mu je sljedeći cilj ujedinjenje titula.

- Želim ujediniti sve naslove u kategoriji. Mislim da je nužno da imamo jednog šampiona u kategoriji, a to sam ja. Nadajmo se da je Joseph Parker spreman za mene jer sam ja spreman za njega – rekao je Wilder.

Za one koji su digli ruke od aktivnog praćenja boksa, Joseph Parker (22-0, 18 KO) drži WBO titulu u teškoj kategoriji koju je u prosincu osvojio pobjedom na bodove protiv Andyja Ruiza Jr. i koju brani 1. travnja protiv Hughiea Furyja, nećaka donedavnog šampiona kategorije Tysona Furyja. Očekuje se da 25-godišnji Novozelanđanin Parker pobijedi u tom meču, nakon čega bi uslijedio ogled s Wilderom za ujedinjenje dvije titule – timovi oba boksača već su izrazili spremnost za pregovore.

Osim toga, za preostale dvije abecedne titule (WBA i IBF) se 29. travnja pred rasprodanim Wembleyjem (očekuje se 90 000 gledatelja) bore mladi Britanac Anthony Joshua (18-0, 18 KO) i veteran i dugo godina nedodirljivi šampion Vladimir Kličko (64-4, 53 KO).

Linker
19. travanj 2024 11:17