Andrew Couldridge / REUTERS
SPEKTAKL U 02 ARENI

VIDEO: DUGO SVIJET NIJE GLEDAO OVAKAV MEČ Trener prekinuo spektakularnu borbu za prvaka svijeta zbog pravog masakra u ringu!

Piše: Ivan ZrinjskiObjavljeno: 11. rujan 2016. 02:43

"Svatko ima plan prije nego ga udare" - rekao je svojedobno Mike Tyson. Nema prikladnijih riječi, niti ima prikladnije osobe koja ih je izgovorila, a koje bi bolje opisale pobjedu Genadija Golovkina (36-0, 33 KO) nad Kellom Brookom (36-1, 25 KO) u meču srednje kategorije koji se održao u londonskoj O2 areni.

Kazahstanac je obranio svoje WBC, IBF i IBO naslove (WBA nije sankcionirala meč iako Golovkin drži njihov pojas) prekidom u petoj rundi, nakon što su ljudi iz kuta Britanca Brooka u panici počeli mahati ručnikom da se meč prekine. I nitko ih za to ne može ni najmanje kriviti, budući da je Brook labavih nogu primao udarac za udarcem bez da je išta vraćao.

Do tog trenutka gledali smo jedan izvrstan meč, čije prve tri runde su na momente izgledale kao reinkarnacija kultnog "Rata" Marvina Haglera i Thomasa Hearnsa u Las Vegasu prije 31 godinu. Taj je meč također bio za prvaka u srednjoj kategoriji, a dobio je Hagler nakon nezapamćene makljaže koja je trajala manje od 9 minuta.

Golovkin je u svaku rundu krenuo jače, uvijek iza dominantnog lijevog direkta, ali se Brook odličnim serijama uspješno vraćao svaki kad se činilo da je samo pitanje vremena kad će pasti. U svakom slučaju, Britancu treba skinuti kapu na spartanskoj hrabrosti - ne samo da se namjerio na najopakijeg nokautera današnjice, nego je preskočio i dvije kategorije da bi se borio s čovjekom kojeg u njegovoj kategoriji izbjegavaju kao kugu.

Brook je za ovaj meč nabacio sedam kila mišića i nakratko napustio velter kategoriju u kojoj drži IBF naslov svjetskog prvaka, a sve u nadi da će uspjeti šokirati boksača koji je zadnjih 22 meča (23 s ovim) završio nokautom. Plus, Golovkin u cjelokupnoj karijeri, amaterskoj i profesionalnoj, ni jednom nije srušen, što daje zastrašujuću kombinaciju čovjeka s teškim udarcima i granitnom bradom, sve začinjeno odličnom tehnikom.

Iako je meč završio ishodom koji su baš svi predviđali, od trenera, komentatora i kladionica, može se reći da je Brook iznenadio s par odličnih kombinacija i "ovo je moja dvorana" stavom. Na primjer, poslije samo minutu i pol akcije u prvoj rundi Golovkin ga je serijom udaraca imao na konopcima i sve je mirisalo na nokaut, ali se Britanac vratio na temelju vezanog aperkata i krošea. Štoviše, u drugoj je rundi par puta vrlo čisto pogodio Golovkina, no on je tek kimnuo glavom u znak odobravanja pozivajući Brooka da ga pogodi svim što ima.

Nije to prvi put Golovkinu da zanemaruje obranu nauštrb akcije u ringu. Kazahstanac se ponosi svojim "meksičkim" stilom i očito je dovoljno uvjeren u postojanost svoje brade i ravnoteže da istolerira poneki udarac u glavu. Nakon meča je čak rekao da ga ti udarci uopće nisu zasmetali:

- Kell je dobar, ali nije ovo njegova kategorija. Poštujem ga, ali nije toliko jak. Samo me dirnuo, ja te udarce nisam ni osjetio - rekao je Golovkin, čiji se engleski znatno popravio u odnosu na prethodne godine.

Iako ovakve izjave treba uzeti s dozom rezerve, ostaje činjenica da se Brook pridružio dugom nizu boraca koji su pružili sve što mogu protiv Golovkina i svejedno ostali bez značajnijeg učinka. S druge strane, udarci "Triple G-a" su po ustaljenom obrascu razbijali Brookovu obranu, zatvorili mu desno oko i pripremali teren za konačni pad. Osim kratkog perioda u četvrtoj rundi, Golovkin ga je stalno tjerao prema konopcima, ne ostavljajući mu prilike za predah. Sredinom pete runde započeo je brutalnu seriju, Brookova obrana se spustila na "log off", a njegov trener Dominic Ingle počeo je mahnito mahati ručnikom da spasi svojeg borca daljnjeg mlaćenja. To što je razočarana domaća publika izviđala odluku, više govori o tome da je Brook ionako pružio bolji otpor nego što se očekivalo, nego o eventualnom preranom prekidu.

Slično kao i Amir Khan protiv Canela Alvareza, Brook je naprosto bio preslab (ne toliko premalen, budući da je po kilaži i rasponu ruku bio uz bok Golovkinu) i nedovoljno kondicioniran da bi izdržao visoki ritam meča koji je nametnuo Golovkin. Doduše, on to nije vidio tako:

- On očito može udariti, ali očekivao sam više. Ozlijedio mi je oko u drugoj rundi pa sam poslije vidio tri/četiri Golovkina kako me napadaju. A vjerujte mi, ozlijedio sam ga i borio bih se opet s njim - završio je hrabri Britanac i pobrao više nego zasluženi pljesak rasprodane dvorane.

Što dalje za ovu dvojicu vrhunskih boksača? Golovkin je već izrazio želju da se bori s Billy Joe Sandersom čiji je WBO naslov u srednjoj kategoriji jedini koji mu nedostaje. Ako do toga i dođe, a ne bi se kladili da će Billy Joe tek tako u ring s Genadijem, valjda ćemo dočekati i Canela Alvareza na jesen sljedeće godine. Meksikanac drži linearni naslov u srednjoj, a borba njih dvojice je najveći spektakl koji boks danas može ponuditi, ako ubrajamo kvalitetu i popularnost boraca.

Javio se tu i Daniel Jacobs, vlasnik smiješnog WBA "regularnog" naslova, s namjerom da izazove Golovkina. No, njegov profil u široj boksačkoj javnosti nije dovoljno velik da bi meč bio prioritetan, a ima i "krivog" promotora koji nije u dobrim odnosima s HBO televizijom na kojoj Kazahstanac ekskluzivno nastupa. Te se zapreke mogu prijeći samo ako WBA naloži Golovkinu da brani naslov protiv Jacobsa.

Što se Brooka tiče, njemu slijedi ili lov na naslov u polusrednjoj kategoriji, ili povratak u velter gdje ga čeka obrana IBF pojasa. U tom slučaju bi s druge strane trebao biti Errol Spence Jr., najbolji i najuzbudljiviji mladi boksač današnjice. Ako se ostvari, bit će to prava poslastica i potencijalna krunidba nove boksačke zvijezde...

Linker
25. travanj 2024 07:04