Action Images via Reuters / Andrew Couldridge Livepic EDITORIAL USE ONLY / REUTERS
SHOW U MANCHESTERU

VIDEO: NAPOKON VRHUNSKI MEČ TEŠKAŠA! Joshua demolirao izazivača, dva borca koji se ne podnose odradili tučnjavu godine!

Piše: Ivan ZrinjskiObjavljeno: 11. prosinac 2016. 09:45

Dvanaest sati nakon što je 24-godišnji Joseph Parker (22-0, 18 KO) u Novom Zelandu osvojio WBO naslov svjetskog prvaka u teškoj kategoriji, dvije godine stariji Britanac Anthony Joshua (18-0, 18 KO) u Manchesteru je drugi puta obranio svoju IBF titulu.

U meču u kojem se očekivalo da mu suparnik bude Vladimir Kličko (a koji je odustao zbog navodne ozljede) herkulovski građeni Joshua je nokautom u trećoj rundi demolirao inače pristojnog i hrabrog izazivača Erica Molinu (25-4, 19 KO). No, sudeći prema prikazanom, Molina je jučer tek došao po svoj novac i pokušao izdržati barem toliko dugo da ne popije nokaut već u prvoj rundi, što mu je i uspjelo.

Od samog početka u podređenom položaju, pažljivo pokrivajući lice rukavicama i bez namjere da makar pokuša skratiti distancu prema Joshuai, Molina nije bio ni blizu borca koji se devet rundi tukao s WBC prvakom Deontayom Wilderom ili koji je nokautirao respektabilnog Tomasza Adameka. Umjesto njega tu je bio plahi boksač kojeg je Joshua od prve sekunde kontrolirao direktima i slijedio ringom kao lav koji se sprema zadati konačni udarac nemoćnoj antilopi.

Taj je trenutak konačno nastupio u trećoj rundi kad je Britanac snažnom desnicom razvalio Molinu baš u kutu ispred njegovog tima pa ga nakon sučeva odbrojavanja dovršio brzom kombinacijom krošea i aperkata. Ukratko, Molina je bio bez šasni, što znači da je ili potpuno nespreman ušao u meč ili je Anthony Joshua naprosto toliko bolji od Wildera da nije ni mogao pružiti veći otpor. Po našem sudu, radi se o miksu oba faktora.

Joshuau sada čeka najveći test karijere u vidu meča s Vladimirom Kličkom 29. travnja na Wembleyu, vjerojatno za WBA (koji je napustio Fury) i IBF (koji drži Joshua) naslove. Borbu su u ringu potvrdili promotor Eddie Hearn i sam Kličko, a ne bude li novih ozljeda bit će to meč stare i nove elite teške kategorije u kojem se ne bismo kladili na nekad neprikosnovenog Ukrajinca.

Whyte i Chisora u meču godine

Prije nego je Joshua po brzom postupku ispratio Molinu, dva vrlo solidna, jučer odlična britanska teškaša, pružili su publici tučnjavu u 12 rundi koju mirne duše možemo proglasiti najboljim teškaškim mečom u nekoliko godina te uvrstiti u užu kandidaturu za meč godine općenito.

Dillian „Otimač tijela“ Wyhte (20-1, 15 KO) i Derek „Del Boy“ Chisora (26-7, 18 KO) prije borbe nisu skrivali međusobni animozitet, koji je nakon bezbroj uvreda kulminirao tako da je iznervirani Chisora na zadnjoj presici doslovno bacio stol na svojeg suparnika. Cinični boksački fanovi i novinari ubrojili su ovo tek u planirano najbrijavanje meča, ali nas je pravi rat u ringu potpuno demantirao.

Chisora i Whyte tukli su se 36 minuta bez prestanka, čak i u zadnjim rundama kad su obojica bili na izmaku snagu. Chisora je bio agresor, inicijator većine napada, dok je Whyte uglavnom čekao i vraćao sunarodnjaku preciznijim kombinacijama. Meč je bio zaista vrhunski, pun drame i preokreta unutar samih rundi, a pravo je čudo da ni jedan od boksača nije pao prije zadnjeg gonga. Na kraju je nezahvalna uloga određivanja pobjednika pripala sucima koji su podijeljenom odlukom (113-115, dva puta po 115-114) odlučili da je mlađi Whyte bio za nijansu bolji.

Ovim je Whyte postao prvi izazivač za WBC titulu Deontaya Wildera (36-0, 35 KO), a taj meč se zbog Amerikančeve ozljede vjerojatno neće održati prije svibnja slljedeće godine.

Linker
19. travanj 2024 12:12