Privatna arhiva
NA KORAČIĆ OD TRONA

VIDEO: PRVA REAKCIJA - ŠTETA, DRUGA - BRAVO! Velika nada hrvatskog boksa osvojila europsko srebro u dramatičnom finalu

BOKS Hrvat tijesno izgubio podijeljenom sudačkom odlukom (3-2) u finalu teške kategorije EP-a do 22 godine
Piše: Dean BauerObjavljeno: 21. ožujak 2017. 21:33

Prva reakcjia - šteta. Druga, kada se malo ohlade glave - bravo! Toni Filipi nije postao teškaškim prvakom Europe do 22 godine na danas okončanom EP-u u rumunjskoj Braili. Bolji od njega bio je francuski olimpijac iz Rija 2016. Paul Omba-Biongolo. Koliko malo bolji, za koju nijansu, dostatno dočarava podatak da je Omba slavio podijeljenom sudačkom odlukom 3-2 (29:28, 30:27, 30:27, 28:29, 28:29).

Kolekcionar srebra

Pobjedu su Toniju udijelili suci iz Izraela i Poljske, drukčijeg su stava bili Rumunj, Englez i Talijan.

U biti, Toni je nastavio s prikupljanjem srebra. Prošle je godine osvojio srebro na Svjetskom prvenstvu, a sada na kontinentalnoj smotri. No ako njegov trener Tomo Kadić, koji ga, logično, u boksačkom pogledu najbolje poznaje, veli: “Zadovoljan sam već plasmanom u finale, nadmašio je sva očekivanja za ovu kalendarsku godinu”, onda nitko drugi nema pravo na mrvicu ljutnje.

Ta mrvica koja je u finalu prevagnula na stranu Francuza bila je možda u prvoj rundi. U toj je dionici Toni, istina, uglavnom i držao sredinu ringa, ali dojma smo da se više usredotočio na obranu. U tom je razdoblju Omba iskazao malo više agresivnosti, Francuz je bio taj koji je napadao. Istina, nije pritom napravio previše “štete” našem boksaču, ali su suci oko ringa jamačno tu rundu dodijelili Ombi.

U drugoj se rundi već moglo vidjeti agilnijeg Tonija. Iz hrvatskog smo kuta začuli uputu Filipiju za napad:

- Desnu preko lijeve!

Ostvarenje najave

Filipi je i pokušavao desnim krošeom, ali se i Omba-Biongolo znalački znao obraniti od nasrtaja Hrvata. Ova je runda vjerojatnije pripala, barem minimalno, Toniju. Treća je pak bila najizjednačenija, a kako se radi o teškašima (do 91 kg), potpuno je logičan oprez obojice boksača jer u ovoj kategoriji trenutak nepažnje i silovit, precizan udarac rješava meč, ruši suparnika.

Sudačko je glasanje prednost, napominjemo, minimalnu, dalo Francuzu, ali, opet, srebrna kolajna mlađeg Filipija (stariji se brat bori u WSB-u) odličan je rezultat. Na pragu najave izbornika Pijetraja, koji je uoči EP-a i priželjkivao barem jednu medalju. Hrvatskom boksu ostaje pak na čast što je u finalu imao jednog borca i time sudjelovao u rekordnih 12 država koje su imale barem jednog predstavnika u finalu EP-a do 22 godine.

Linker
19. travanj 2024 23:35