Screenshot: Youtube
SPEKTAKL U NEW YORKU

VIDEO: THURMAN UJEDINIO NASLOVE U VELTERU Nakon tijesne borbe 'One Time' svladao Garciju podijeljenom odlukom sudaca

Piše: Ivan ZrinjskiObjavljeno: 05. ožujak 2017. 14:25

Amerikanac Keith Thurman (28-0, 22 KO) noćas je u njujorškom Barclays centru podijeljenom odlukom sudaca svladao sunarodnjaka Dannyja Garciju (33-1, 19 KO) i ujedinio WBA i WBC naslove u velter kategoriji. Zbog ovog dugoočekivanog meča, ujedno i najboljeg match-upa koji nam je Haymonova Premier Boxing Chmapionship serija dosad pružila, Barclays je pohodilo 16 553 gledatelja željnih dobrog boksa u talentom prebogatoj kategoriji.

Bio je ovo tek 10. meč za ujedinjenje naslova u velteru (ma koliko to danas malo značilo), ali i ogled dva najbolja boksača u kategoriji još od posljednjeg meča trilogije Pacquiao – Bradley. U oba kuta bili su mladi (29 i 28 godina) i još neporaženi boksači, a zbog različitih stilova (Thurman kao neki boxer-puncher, Garcia kao klasični boksač, odlični tehničar) mnogi su očekivali reprizu sjajnog prošlogodišnjeg meča između Thurmana i Shawna Portera u istoj dvorani. Nije se dogodilo.

Bio je to neizvjestan meč, ali ni blizu razini akcije koja bi zadovoljila krvi žednu širu publiku. Doduše, počelo je s jakom izmjenom u prvoj rundi, ali kako je meč odmicao tako se sve više pretvarao u taktičku bitku (uz tek pokoju jači izmjenu) u kojoj je Thurman izgradio početnu prednost, a Garcia je stizao nasumičnim udarcima i mini kombinacijama u kasnijim rundima.

Na kraju su suci omjerom dva naprema jedan (115-113, 116-112, 113-115) dali pobjedu nešto aktivnijem Thurmanu, što se čini kao poštena odluka s obzirom na prikazano u ringu. Na njihovoj strani je i statistika CompuBoxa prema kojoj je Thurman pogodio 147 od 570 upućenih udaraca, a Garcia 130 od 434 upućena, s time da je Thurmanu sjelo i više power puncheva (102 naprema 89). Nije zlatno mjerilo za pobjednika, ali je u ovom slučaju dobar pokazatelj aktivnosti u meču.

Dannyjev otac i trener, glasni, naporni i nerijetko bezobrazni Angel Garcia, nije se složio s odlukom sudaca, tvrdeći da je Thurman bježao pola meča, a da je njegov sin/pulen zapravo bio agresivniji borac. Cinici će primijetiti da se nije bunio kada je prije par godina Danny skandaloznom odlukom sudaca pobijedio Mauricija Herreru - karma ponekad zna bit gadna stvar.

Thurman sada drži 50 posto abecednih titula u velteru, dok je druga polovica u podijeljenom vlasništvu Mannyja Pacquiaa (WBO) koji titulu u svibnju brani protiv Amira Khana, i Kella Brooka (IBF) koji svoji pojas brani protiv strašno dobrog i ultra-talentiranog Errola Spencea Jr. Za koju godinu, ako boksački bogovi (čitaj promotori) budu naklonjeni, ne bi nas čudilo da baš Spence ispliva kao neprikosnoveni prvak kategorije. Pod uvjetom da Terence Crawford ne odluči prijeći u kategoriju više…

Linker
24. travanj 2024 04:22