Braća Matko i Stipan Prtenjača
 Facebook / Braća Matko i Stipan Prtenjača
MATKO, LUKA I STIPAN

JEDINSTVEN USPJEH HRVATSKE BRAĆE Trojica braće - pet medalja! Jedan je bio prvak Europe, drugi ima dvije bronce...

Piše: Dean BauerObjavljeno: 24. rujan 2017. 13:16

Matko Prtenjača, jedan od dvojice mladih hrvatskih boksača koji su se plasirali u polufinale juniorskog Europskog prvenstva u boksu, kući će se vratiti s broncom. Kako doznajemo, neće moći ući u ring jer je u četvrtfinalu ozlijedio šaku, koja mu je već stavljena u gips. To, naravno, nimalo ne umanjuje vrijednost njegova ostvarenja.

Zanimljivo, ovo je već peta medalja braće Prtenjača na svjetskim ili europskim prvenstvima. Najstariji Stipan bio je 2010. prvak Europe u savateu u francuskom Clermont Ferrandu, ali i brončani sa SP-a u kickboxingu u Beogradu. Već niz godina član je, dapače, kapetan Sesveta i višestruki državni boksački prvak do 60 kg.

Luka Prtenjača (do 75 kg), pak, osvojio je dvije europske bronce. Prvo 2011. na kadetskom EP-u u mađarskom Ksezselyu, pa potom 2014. na juniorskom SP-u u Sofiji. Niz je nastavio najmlađi Matko broncom u Bugarskoj.

Hrvatska će danas u bugarskoj Albeni, gdje se održava kontinentalna smotra najboljih juniora, imati još jednog polufinalista. To je Gabrijel Veočić iz Slavonskog Broda u kategoriji do 75 kg. On je u četvrtfinalu svladao Rusa Nikitu Čirvona, bivšeg kadetskog prvaka Europe, što je označeno kao senzacija dana. Mi bismo dodali da to baš i nije toliko iznenađenje jer je mladi Brođanin već prošle godine osvojio brončanu medalju na juniorskom EP-u, što mu je donijelo laskavi naslov sportaša godine u Slavonskom Brodu za 2016, a sigurno će i ove godine biti favorit za isti doseg.

S dvije medalje Hrvatska je uspješnija od boksačkih velesila poput Njemačke, Turske i Armenija, pa i Danske koje imaju po jednu, dok isti broj medalja kao Hrvatska još Italija, Armenija, Engleska, Irska, Litva i Slovačka.

Linker
08. travanj 2024 22:38