Getty Images
ZVALI SU GA 'DŽEPNI HERKUL'

ODLAZAK NAJVEĆEG SVIH VREMENA Samo je bolest bila jača od najjačeg čovjeka u povijesti, nepobjedivog diva od 147 centimetara!

U Istanbulu je u 51. godini preminuo Naim Süleymanoglu, prvi i jedan od samo četvorice dizača utega s tri olimpijska zlata
Piše: Toma DragičevićObjavljeno: 20. studeni 2017. 19:38

Jako dugo, gotovo 10 godina, se Naim Süleymanoglu borio se s cirozom jetre, a nakon što mu je prije mjesec i pol napravljena transplatacija, najveći dizač utega svih vremena u subotu je u Istanbulu ipak izgubio bitku s bolešću.

Džepni Herkul, kako su zvali tog Turčina rođenog u Bugarskoj, prvi se put suočio s protivnikom kojeg nije mogao pobijediti.

Tri olimpijska zlata

Naim Süleymanoglu zauvijek je zatvorio oči u istanbulskoj Memorijalnoj bolnici Atašehir, a prvi koji je izrazio sućut obitelji bio je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, ujedno jedan od posljednjih koji su ga posjetili. To je posebno zanimljivo jer njih dvojica nisu bila politički istomišljenici; dapače, Süleymanoglu je bio član Nacionalističkog pokreta, koji je Erdoganu godinama bio trn u oku.

20 SEP 1988:  NAIM SULEYMANOGLU OF TURKEY STRUGGLES TO LIFT THE 152.5 KG WEIGHTS DURING THE FEATHERWEIGHT 60KG SNATCH COMPETITION AT THE 1988 SEOUL SUMMER OLYMPICS. SULEYMANOGLU WON THE GOLD AND SET A WORLD RECORD OF WITH A TOTAL OF 342.5KG
Getty Images

Eto, toliko je velik bio ovaj 147 centimetara visok “div” iz Momčilgrada, po brojnim analizama najjači čovjek svih vremena. Naime, nitko nikad nije podignuo 10 kilograma više od svoje trostruke težine. Ako slučajno niste razumjeli, na Olimpijskim je igrama u Seulu 1988. (četiri godine prije zbog bugarskog bojkota nije dobio priliku debitirati u Los Angelesu) sa svojih 60 kilograma u izbačaju podigao - 190! Ukupni rezultat od 342,5 kg donio bi mu zlato čak i u kategoriji iznad.

Bio je to tek početak dominacije koja će se prekinuti tek 2000, kad Süleymanoglu nakon četverogodišnje pauze nije uspio (ostao bez medalje) u Sydneyu ispisati posljednje veliko poglavlje najveće karijere.

Pobjeda, rekord i - gotovo

Međutim, to se nikako ne može nazvati mrljom u životopisu jer je ostavština Džepnog Herkula bilo i olimpijsko zlato iz Barcelone, gdje je pobijedio Nikolaja Pešalova, te posebno ono iz Atlante, kad su Süleymanoglu i Valerios Leonidis u dvorani punoj vatrenih Turaka i Grka zaključili natjecanje s tri uzastopna svjetska rekorda. Dva je, naravno, podigao Najveći, dok je Grk nakon neuspješnog pokušaja dolaska do zlata briznuo u plač. Slika kako ga Naim Süleymanoglou tješi ostala je u sjećanju mnogih zapisana kao jedan od najemotivnijih olimpijskih trenutaka.

- Netko je pokušao biti bolji od mene, pa sam morao dokazati da sam najbolji - rekao je nakon natjecanja.

Tri olimpijska i šest svjetskih zlata sugeriraju da se Turskoj više nego isplatio milijun dolara, koliko su morali platiti da bi Bugari odobrili promjenu sportskog državljanstva etničkog Turčina rođenog kao Naim Suleimanov. Međutim, nedugo nakon što je već s 15 srušio prvi svjetski rekord, pod komunističkim je režimom morao promijeniti islamsko ime, odnosno nastupati službeno kao Naum Šalamanov. Do 1986, kad je iskoristio Svjetski kup u Melbourneu da napusti reprezentaciju i zatražio azil u Turskoj, gdje je postao Süleymanoglu.

Ostalo je povijest, u kojoj, između ostalog, piše da je nakon osvajanja olimpijskog zlata u Seulu, prvog za Tursku u nekom sportu koji nije hrvanje, imao doček na kojem je bilo više od milijun ljudi. Istinski prvak.

- Prvim je dizanjem pobjeđivao na natjecanjima, drugim dizanjem rušio svjetski rekord, a s trećim... Nije trebao treće dizanje - izjava je Envera Turkilerija, trenera koji ga je preuzeo nakon što ga je u Bugarskoj stvorio”legendarni Ivan Abidžijev.

Džepni je Herkul, jednostavno, bio jedinstveni sportaš.

Linker
14. travanj 2024 02:11