Darko Tomas / CROPIX
U SAMOM VRHU

ONA JE NOVA VELIKA NADA HR SPORTA Mlada Zagrepčanka srušila olimpijsku pobjednicu, uzela zlato i poručila: 'Sada sam među prve četiri u svijetu'

IVA RADOŠ Hrvatska taekwondo reprezentativka nakon pobjede protiv olimpijske pobjednice i zlata na Slovenia Openu postala druga na svijetu u kategoriji do 73 kg
Piše: Dean BauerObjavljeno: 28. veljača 2017. 22:29

U nizu sjajnih rezultata, čak 15 seniorskih te još 25 medalja u mlađim uzrastima (juniori i kadeti), izdvaja se uspjeh mlade, 22-godišnje Zagrepčanke Ive Radoš (Metalac), koja je u finalu kategorije do 73 kg pobijedila Milicu Mandić iz Srbije, olimpijsku pobjednicu iz Londona 2012, jednu od najboljih na svijetu posljednjih godina.

- Nije mi to prva pobjeda nad Milicom. Dosad smo se borile barem 10-ak puta, ali jasno da je svaka pobjeda dobra, lijepa i slatka - jučer će iz Zagreba Iva Radoš.

- Poanta naših mečeva je da jedna drugu nastojimo “prevariti”, nadmudriti jer se savršeno dobro poznajemo. Uz sve smo i dobre prijateljice. I u Mariboru smo si još malo popričale nakon završetka turnira. Meni je bilo zanimljivo jer je ovo bio turnir po novim pravilima, puno više se radi, borbe su agilnije.

Biti među četiri

Što to konkretno znači?

- Pokušava se što je moguće više smanjiti utjecaj “prednje noge”. Sada se opomenom kažnjava svako lažno dizanje noge ili dizanje iznad pojasa bez udarca. Zato do izražaja dolazi aktivnost, borbe “zadnjom nogom”, kombinacija više udaraca, puno više je bodova. Meni je ovo bio prvi turnir po novim pravilima i baš mi odgovaraju. Nisam ja ni ranije držala nogu više od 2-3 sekunde, bez veze je dizala iznad pojasa, no, ovo mi više odgovara jer mi omogućava raditi neke stvari koje ranije nisam mogla. Nekad ti suparnica podigne nogu, ti kreneš u napad pa riskiraš dobiti udarac u glavu i slično. S novim pravilima sve su se kategorije popravile, borbe su atraktivnije.

Pobjeda u Mariboru sjajan je uvod u novi olimpijski ciklus, ali čini nam se da će se ključni bodovi skupljati u 2019. i u prvoj polovici olimpijske 2020.

- A ne, već ovo su bodovi koji se skupljaju za Olimpijske igre u Tokiju. Svaka borba, svaki bod u ove tri godine, u cijelom ciklusu su vrlo bitni. Sve se računa za Tokio. Na kraju svake kalendarske godine se određeni broj bodova briše, ali opet... svaka, baš svaka borba i bod su bitni. Načelno se sve računa.

Zlato iz Slovenije dobiva time više na težini.

- Ne samo to, jako mi je bitno ove godine biti među četiri najbolje na svjetskoj ljestvici i tu ostati do SP-a u lipnju u Koreji.

Prije turnira u Sloveniji, Iva je bila treća do 73 kg kada govorimo o svjetskoj rang-listi, ali s vrlo malim zaostatkom baš za Milicom Mandić. Samo dva boda...

- Mislim da sam sad drugoplasirana - veli Iva.

Male razlike

U pravu je, od jučer je druga na svijetu u svojoj kategoriji sa 166 bodova, dok je Mandić treća sa 159.

- Lista se stalno mijenja, ili sam druga ili sam treća, Milica i ja mijenjamo se u poretku. Ne znam kakvo je stanje s Meksikankom Espinozom, natječe li se i dalje ili se umirovila? Ako nje više ne bude, Milica i ja borit ćemo se za prvo mjesto. I da, uvijek je to u bod-dva razlike. No, važno mi je samo da sam u prve četiri na svijetu, to nosi status nositeljice na turnirima - zaključila je Iva Radoš.

Linker
20. travanj 2024 13:29