Damir Krajac / CROPIX / CROPIX
DOJMOVI S VRHA

PREDSJEDNIK MEĐUNARODNOG TAEKWONDO SAVEZA ODUŠEVLJEN HRVATSKOM 'Mala, ali velika država'

Piše: Dean BauerObjavljeno: 30. lipanj 2016. 23:07

Južnokorejski diplomirani ekonomist i politolog, sveučilišni profesor političkih znanosti, prof. dr. Chungwon Choue tek je drugi predsjednik Međunarodnog taekwondo saveza (WTF). Ništa odveć čudno jer WTF je utemeljen tek 1973, a prvi je predsjednik, također Korejac, Kim Un-yong tu dužnost obnašao do umirovljenja. Tada je, 2004. u fotelju čelnika svjetskog taekwondo pokreta izabran dr. Choue. Visoki sportski dužnosnik koji je ovih dana prvi put uopće posjetio Hrvatsku.

- Čuo sam već i prije jasno za Hrvatsku i samo me jedno strašno intrigiralo. Koja je ta ne baš velika država koja je u mojoj domovini iz godine u godinu sve popularnija, te u koju svakog ljeta odlazi 300 do 350 tisuća ljudi na odmor. Sada sam nekoliko dana ovdje već, a trebao sam doista biti puno, puno kraće, te su mi sada neke stvari jasnije. Bio sam u Rijeci, zatim u Istri, u gradu koji se zove, ako se ne varam, Rovinj, pa u Zagrebu, sada u Hrvatskom zagorju... Potpuno mi je jasno zašto moji sunarodnjaci ovdje dolaze u sve većem broju.


Pružamo ruku pomoći

Tako je, sipanjem komplimenata Lijepoj Našoj, započeo dr. Choue. Iako, nije ostavio dojam naučene ili umjetne slatkorječivosti. Opet, kada smo već kod “malene zemlje Hrvatske”, gdje biste je vi smjestili u taekwondo svijetu?

- Vi imate 4,5 milijuna stanovnika, a imate izvanredne borce u taekwondou i to ne malo njih. Dvije olimpijske bronce u Pekingu 2008, pa još jedna bronca u Londonu, uz silna zlata na svjetskim i europskim prvenstvima. Vi i sada za Igre u Riju imate kandidate za medalju ili medalje. Vrlo dobre šanse. Zato bih rekao ovako, Hrvatska jest malena, ali u taekwondou vrlo jaka, velika država.
Iznenađuje li vas taj podatak o velikom broju medalja u odnosu na broj stanovnika, pa i sigurno bolje uvjete u nekim nemjerljivo bogatijim i većim zapadnoeuropskim državama?

- Pa, ako govorimo o uvjetima, i tu idu stvari nabolje za vas. Nedavno sam u Rijeci svjedočio potpisivanju ugovora o osnivanju Taekwondo akademije. Ona neće razvijati taekwondo samo u Hrvatskoj, već u cijeloj Europi. Upravo zato to WTF podržava i podupire. Ne iznenađuje me nimalo vaša uspješnost jer Hrvatska ima dugačku i bogatu tradiciju taekwondoa.

Kako biste opisali trenutačan položaj vašeg sporta u olimpijskoj obitelji sportova? Taekwondo je borilački sport nastao u Aziji i vezan je uz nju, relativno je nov i prošao je put od egzotičnog sporta samoobrane do vrhunskog olimpijskog sporta.

- Taekwondo je službeno stekao status olimpijskog sporta od OI u Sydneyju 2000, te nam je taj status zajamčen do Tokija 2020. Naša organizacija danas broji 206 država članica, imamo između 70 i 80 milijuna registriranih sportašica i sportaša u cijelom svijetu. Silno smo iznenađeni širenjem u Kini gdje već sada imamo više od 20 milijuna sportaša. Onda još dolazi velika brojnost u Iranu, na Bliskom istoku. Svjetski taekwondo savez je prvi olimpijski sportski savez koji je prihvatio, dopustio sportašicama u muslimanskim državama nošenje hidžaba. Zato vas ne treba čuditi što nam se broj sportašica u muslimanskim državama, zemljama Bliskog i Srednjeg istoka, povećava. Dalje, mi ćemo sada u Riju imati ukupno 30 sudaca, ali točno polovica je sutkinja. Vodimo dakle računa i o spolnoj ravnopravnosti. Taekwondo jest borilački sport, ali on uči poštovanju prema starijim ljudima, odanosti domovini, sve i samo pozitivne vrijednosti. Mi smo i jedini međunarodni sportski savez koji je utemeljio i svoj Humanitarni fond. Njegova je zadaća pomoći mladoj djeci u izbjegličkim kampovima diljem svijeta. Toliko je prognanika, izbjeglica danas po cijelom planetu, čak 65 milijuna, a taekwondo im pruža ruku pomoći. Počeli smo s kampom sirijskih izbjeglica u Jordanu, a sada gradimo ondje i taekwondo centar.


Kod pape u Vatikanu

Koliko smo upoznati, upravo zbog ovog potonjeg, Taekwondo dobrotvornog fonda, idete i u Vatikan.
- Da, papa Franjo pozvao je nas iz WTF-a u Vatikan, iako je to sve organizirano i od UN-a, pa MOO-a. To će biti početkom listopada. Ujedno, tada ću i ponovo doći u Zagreb. Imamo još neke projekte s vašim savezom, bit će zanimljivo - zaključio je dr. Choue.

Linker
25. travanj 2024 03:59