CROPIX
VELIKI USPJESI

KVART BORACA I PRVAKA U zagrebačkom predgrađu u nekoliko je godina izrastao najbolji boksački klub u državi

Piše: Dean BauerObjavljeno: 07. veljača 2017. 09:06

Sesvete. Istočni, Slavoniji najbliži dio hrvatske metropole. Kraj za koji ni u jednom urbanističkom planu ne postoji izgradnja, recimo, golf-igrališta. Ako će jednom Zagreb dobiti zgradu Opere, teško da će se ona graditi ovdje. Postaja nekog budućeg metroa... E, to da. To bi već imalo smisla jer Sesvete se šire, sve su napučenije.

Ovo nije elitni, rezidencijalni dio grada, što ne znači da nema svoju specifičnu ljepotu, draž. Primarno za svoje stanovnike. One koji rade teško, a žive... još malo teže. Kao u svakom radničkom kvartu, dijelu grada. Onom u kojem njegovi stanovnici žuljevima i ponosom donose kruh kući. U Sesvetama se ništa ne poklanja, ništa nije baš na pladnju. To je kvart ljudi koji se bore svakog dana.

Slično je i sa sportom. Sesvete su gotovo nepresušan izvor borbenih sportova. Jedan od boljih hrvačkih klubova u državi je odavde. Judo, karate i, dakako, plemenita vještina. Boks u Sesvetama ima ne svoju, već nacionalnu perjanicu. Boksački klub Sesvete. Sve je krenulo ne tako davno, 10. travnja 2008.

Zagreb, 040217.
Javni sparing Boksackog kluba Sesvete.
Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX
CROPIX

- Svježe se sjećam tog dana - danas će Jure Krstanović, predsjednik kluba.

- Već na okupljanju, otvorenju kluba, bilo je 1.000, možda i više ljudi. Odmah smo si zadali visok cilj. Željeli smo postati najbolji klub u državi. Koju godinu kasnije, to smo zaista i uspjeli. Ne zato što ja to tako kažem. Osvojili smo Srednjoeuropsku BoxingOne ligu, za mjesec dana startamo kao jedini iz Hrvatske i u Regionalnoj ligi. Iza nas su i pojedinačni rezultati - navodi predsjednik Krstanović.

Vrlo bitno u cijeloj priči, ovo nije samohvala već iznošenje činjenica. Argumentiranih te medaljama potkrijepljenih. No, kolajne, trofeji, pobjede one su samo logična posljedica djelovanja nekog kluba. Ako je smjer ispravan. U slučaju Sesveta ne da je ispravan, već je i za uzor mnogima. Ne samo u boksu, u sportu općenito.

- Mi prvenstveno volimo boks, ali želja nam je bila dati ovdašnjoj djeci priliku za bavljenje sportom, odvojiti ih od ulice.

Za njih stotinjak, i to samo ovog trenutka, to je i učinjeno. Štoviše, otišlo se korak dalje. U pravom malom boksačkom kampu Sesvećana, osim male, sasvim solidne dvorane, iznad nje su uređena dva prostrana stana (svaki po 85 kvadrata). U njima su smještena po četiri boksača koji nisu iz Zagreba. Ovdje imaju stan, klub im osigurava hranu, a uz sve se nadzire školovanje. Odlazak na roditeljske sastanke, razgovori s ravnateljem su obvezni.

- To imamo od prvog dana, ali nemojte me pitati o iznosu u novcu, koliko to vrijedi, koliko smo uložili. Nije bitno - veli Krstanović.

Zagreb, 040217.
Javni sparing Boksackog kluba Sesvete.
Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX
CROPIX

Osim što jest važno da je sav novac privatno ulaganje. U sport.

- Sportski savez Zagreba pomaže malo, koliko može. Pokrivaju režije, negdje 2.500 kuna mjesečno. Ostalo je naše.

Danas su, između inih, stanari kampa BK Sesvete Josip Biletić, silno velika nada hrvatskog boksa. Juniorski prvak Europe u teškoj kategoriji. Dvometraš sa 16 i pol godina i brojem noge 52! Pohađa Učilište Sesvete. Vukovarac Dino Martinović (srednja kategorija) uči za masera na Učilištu Arimed. Školarci su i osječka braća Pratljačić, Marko (poluteška) i Luka (teška)...

- Sve što vidite u ovom našem malom kampu postoji od prvog dana. U biti, nije sve. Kafić smo tek nedavno otvorili - napominje Jure Krstanović.

U mnogim drugim sredinama prvo se gradi kafić pa tek onda ostalo.

- Prepoznati smo u našem kraju, pa smo dobili priznanje i za najbolji klub u Sesvetama 2016, na naše mečeve redovno dolaze i gradski čelnici, od gradonačelnika na dalje. Ma, najbitnije u ovoj priči da smo djeci dali priliku, a roditelji znaju da ovdje imaju na raspolaganju sve za bavljenje sportom, s tim da se škola ne zanemaruje. Dapače - zaključuje Jure Krstanović, predsjednik BK Sesvete, bez dvojbe najboljeg boksačkog kluba u državi.

Najveći uspjesi BK Sesvete

- Luka Plantić, juniorski prvak Europe (2014)

- Luka Plantić, srebro na juniorskom SP (2014)

- Luka Prtenjača, srebro na juniorskom SP (2014)

- Luka Plantić, bronca na OI mladih (2014)

- BK Sesvete, pobjednik Srednjoeuropske Boxing One lige (2015)

- Damir Plantić, zlato na turniru u Debrecenu (2015)

- Stipan Prtenjača, zlato na Turniru Tiščenko u Omsku (2015)

Linker
18. travanj 2024 11:10