Stipe Miočić
 David Mariuz/Getty Images
DETALJNA ANALIZA

HRVATSKI STRUČNJAK NAJAVIO SPEKTAKULARNU BORBU 'Bit će to boks meč s malim rukavicama...Na Junioru će se na licu vidjeti veća šteta nego na Stipi'

Piše: Toma DragičevićObjavljeno: 13. svibanj 2017. 23:25

Kad je Junior dos Santos posljednji put ušao u oktogon, a bilo je to 10. travnja prošle godine u Zagrebu, jedna od borbi glavnog programa bila je i ona u poluteškoj kategoriji u kojoj je Jan Blachowicz jednoglasnog odlukom sudaca pobijedio našeg Igora Pokrajca. Nešto više od godinu dana kasnije Pokrajac će, ovaj put s puno veće udaljenosti, preko ekrana uživati dok će Brazilac u Dallasu izmjenjivati udarce sa Stipom Miočićem...

- Ovaj revanš svi smo stvarno jako dugo čekali - uvodno će Pokrajac.

- Pritom bi Stipe obranom naslova ušao u povijest, postao tek peti koji je dva puta obranio teškaški pojas. Nema sumnje da nas očekuje spektakl jer je i Junior u sjajnoj životnoj fazi, nedavno je dobio dijete pa se i to poklopilo s ovom prilikom koju je dugo čekao.

Igor će navijati za Stipu, "on je ipak naš", ali poznaje on jako dobro i Dos Santosa, koji je često bio u Zagrebu. Popularni Cigano ima i puno navijača u Hrvatskoj. Sve to, naravno, neće biti bitno u oktogonu, ali što bi moglo biti?

- Za početak moram reći da je Stipe vrlo vjerojatno psihički najstabilniji teškaš. Što se tiče onoga što se dogodilo u Phoenixu prije dvije godine kad ga je Junior pobijedio, i ta je borba bila dio sazrijevanja. Zato neću reći da su njih dvojica danas potpuno drukčiji borci nego što su to bili, ali tada je presudila Juniorova bolja fizička sprema, na što ovaj put Brazilac ne može računati.

Pokrajac je jedan od mnogih koji su impresionirani načinom na koji je Stipe Miočić odradio posljednje dvije borbe; protiv Fabricija Werduma kad je osvojio i s Alistairom Overeemom kad je obranio naslov. Obje su završene u prvoj rundi, obje nokautom.

- Tu treba dodati i dvije pobjede (Mark Hunt i Andrej Arlovski) odmah nakon poraza od Juniora. Četiri za redom pokazuju stabilnost, ali isto tako sam siguran da Stipe zna da se Dos Santosa nikako ne smije podcijeniti. Uostalom, predobro ga poznaje, kao i Junior njega, da bi to napravio.

Da je spektakl zajamčen, to pak nitko ne sumnja.

- Mora biti s dvojicom tako sličnih boraca. Doduše, Stipe je daleko bolji hrvač, ali i Junior je kroz karijeru u tom segmentu dosta napredovao. Parter nećemo ni spominjati jer je jasno što ćemo gledati. Bit će to boks meč s malim rukavicama!

Veći pritisak bi trebao biti na Brazilcu koji od 2012. nije spojio dvije pobjede u oktogonu. Posljednjih šest borbi odradio je u ritmu poraz - pobjeda, a novi poraz značio bi još dulji put do sljedeće prilike za povratak pojasa, koji je držao od studenog 2011. do prosinca 2012.

- Uvijek je veći pritisak na izazivaču jer se nakon poraza u borbi za naslov moraš vratiti "na kraj reda". Opet, motiv teško može biti prevaga jer je teško uopće i pomisliti da bi bilo koji od njih dvojice mogao biti više motiviran jer je to na maksimalnoj razini s obje strane.

Iako je godinu dana mlađi, Dos Santos je nešto iskusniji s obzirom na to da je UFC debi upisao četiri godine prije Miočića, koji ima i četiri borbe manje.

- Junior je sve prošao i sve vidio, ali i Stipe također. Upravo zbog toga je ova borba toliko spektakularna. U oktogon ulaze dva istinska šampiona, u svakom smislu te riječi. Osim što su veliki borci, i Stipe, i Junior su sjajni za promociju našeg sporta, pristupačni, zaslužuju sve superlative. Ma, nema sumnje da nas čeka vrhunska borba.

Ne samo jedna...

- Svaki UFC je istinski užitak za bilo kojeg ljubitelja borilačkog sporta. Ja se uvijek veselim svakoj borbi, od uvodnih do onih za titule, bilo muških, bilo ženskih - zaključio je Igor Pokrajac.

Pokrajac kao jednu od prednosti Stipe Miočića vidi...

- Oštećeno tkivo na licu Juniora dos Santosa, koji je pretrpio veliku štetu u nekim borbama proteklih godina. Dovoljno je pogledati fotografije nakon borbi s Cainom Velazquezom i sve će vam biti jasno.

Tu osnovni problem za Brazilca može biti vid.

- Sa svakim dobrim udarcem će mu se zatvarati oči, odnosno smanjivati vidno polje. Na Junioru će se i u ovoj borbi na licu sigurno vidjeti veća šteta nego na Stipi.

Linker
20. travanj 2024 10:22