CROPIX
'TO JE NEČUVENO'

NEVIĐENA SRAMOTA ČOVJEKA KOJI JE OD SPEKTAKLA U ZAGREBU NAPRAVIO SKANDAL Prevario Cro Copa i druga velika imena, a sada isto ponavlja u Srbiji!?

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 28. listopad 2016. 01:32

Nastavlja se skandal s neisplaćenim honorarima uglednim borcima koji su 2013. godine nastupili na borilačkom turniru K-1 WGP Finalu u zagrebačkoj Areni. Među oštećenima je i pobjednik turnira Mirko Filipović, a nakon što su u javnost posljednjih tjedana izašli ponajbolji kick boksači svijeta i polufinalisti zagrebačkog Grand Prixa, Pavel Zhuravlev, Ismael Londt i Dževad Poturak, o velikoj prevari vlasnika kompanije Mikea Kima progovorio je za Fight Site producent tog eventa i menadžer Orsat Zovko.

Zovko koji je bio i menadžer Mirka Filipovića nikada, ali baš nikada nije doživio prevaru i laž razmjera one koju je iza turnira u Zagrebu ostavio nekoć ugledni i veliki K-1, piše ovaj portal.

Prenosimo dio intervjua.

Od K-1 WGP-a u Zagrebu je prošlo tri i pol godine, velika većina honorara i to onih najvećih nikada nije isplaćena. Koliko znate o čitavoj priči?

“Svi sudionici završnice K-1 WGP-a u Zagrebu 2013. godine su potpisali direktno ugovor s K-1 orgnizacijom, osnosno kompanijom koja stoji iz tog branda. Sve ugovore je osobno potpisivao vlasnik kompanije Mike Kim. Odmah nakon što je turnir završen, Mike Kim se obratio borcima te ih je zamolio da se strpe malo s isplatom, ali je garantirao da će svi borci u punom honoraru biti isplaćeni unutar jednog mjeseca. Od tada je prošlo tri i pol godine i honorari, kao i nagrade za natjecatelje nikada nisu isplaćeni.”

Srdjan Vrancic / CROPIX
Orsat Zovko / CROPIX
Orsat Zovko

Što ste poduzimali po pitanju isplate? U to doba ste bili i menadžer Mirka Filipovića koji je ostao zakinut za najveći iznos?

“Iskreno govoreći, dobar period, možda čak više od godine dana sam vjerovao da Mike Kim ima volju i da planira isplatiti novac koji je dužan. Samo sam vjerovao, kao što je i sam govorio, da ima određenih problema s gotovinom, odnosno da mu neki drugi poslovi u koje je involviran rade probleme. S obzirom da smo tada bili u kontaktu vjerovao sam da pokušava pronaći rješenje i da bi novac trebao uskoro stići. Međutim, otprilike godinu i pol dana nakon samog Finala, Mike Kim se prestao javljati na telefon te je prekinuo sa mnom svu komunikaciju. Tada sam shvatio da je njemu u glavi neka sasvim druga ideja, odnosno da želi borce i njihove honorare koje su krvavo zaradili baciti u zaborav. Sada je sasvim jasno da je igrao igru.”

Jeste li i dalje u kontaktu s gospodinom Mikeom Kimom, vlasnikom K-1 branda?

“Ne, kao što sam rekao, otprilike godinu i pol dana nakon Finala je prestao svaku komunikaciju sa mnom. No, pouzdano znam da je još do prije određenog perioda bio u e-mail kontaktu s Mirkom Filipovićem te da je i njemu obećavao isplatu. I njemu se prestao javljati prekinuvši i s njim komunikaciju davši jasno do znanja da je čitavo vrijeme samo prodavao priču i kupovao vrijeme. Kao poslovan čovjek mogu shvatiti da se neki projekti ne isplate i da se na koncu pokažu kao promašaj. Da je K-1 nakon WGP Finala bankrotirao, zatvorio kompaniju i prestao s radom, to bi bilo razumljivo, no to nije slučaj.”

Zagreb, 130313.
Organizatori K1 World Grand Prix Final predstavili su na konferenciji za novinare u Green Gold centru nadolazeci borilacki turnir osam najboljih kick boksaca, koji ce se odrzati 15. ovoga mjeseca u Areni Zagreb.
Na fotografiji: Hesdy Gerges, Mirko Filipovic, Mike Kim, Orsat Zovko, Bard Hari, Michael Buffer.
Foto: Dragan Matic / CROPIX
CROPIX
Na fotografiji: Hesdy Gerges, Mirko Filipović, Mike Kim, Orsat Zovko, Badr Hari, Michael Buffer

K-1 je pod istim brandom i u međuvremenu odrađivao evente, zar ne?

“Da, to je točno. K-1 je čitav period organizirao svoje priredbe i turnire, a upravo je Mike Kim često bio u prvom planu. Vrhunac bezobraštine se dogodio kada su prije nešto više od mjesec dana najavili održavanje K-1 WGP Euro turnira u Beogradu. To znači da su se besramno odlučili vratiti na ‘mjesto zločina’ kao da se ništa nije dogodilo i kao da nisu dužni astronomske iznose. Mislim da to što rade određeni ljudi iz regije koji dolaskom tkz. K-1 vide svoju priliku za samopromocijom nije dobro. Oni ne shvaćaju i nije im jasno da od ovoga nema ništa i da je samo pitanje dana kada će priča s tom promocijom završiti jednom zauvijek.”

Na koji je način K-1 podržao finaliste iz Zagreba?

“Na zahtjev boraca koji su ovih dana izašli javno (Zhuravlev, Londt, Poturak, op.a) te su otkrili da im je K-1 i dalje dužan honorare još s K-1 WGP-a iz Zagreba, odlučili smo poslati službeni dopis svim borcima, menadžerima i trenerima koji nastupaju ili su nastupali u FFC-u. U dopisu smo detaljno objasnili naše motive te smo apelirali sve borce da podrže svoje kolege i da ne sudjeluju u tom sramotnom projektu.”

Mnogi se nisu odazvali pa tako vidimo da mnogi regionalni borci nastupaju na K-1 turiru u Beogradu, odnosno da će nastupiti na narednom turniru koji je najavljen za prosinac i bosanskohercegovačku Tuzlu?

“Za to ne postoji nikakvo opravdanje. Ponavljam još jednom, svatko može ući u poslovne probleme, ali ne može i ne smije se dogoditi da više od tri i pol godine jedna nekoć tako ugledna organizacija ne isplati honorare borcima, a onda se odluči vratiti u regiju i ovdje kao da se ništa nije dogodilo, održavati priredbe. To je nečuveno. Ne radi se o 10 ili 100 tisuća dolara, radi se o cifri između milijun i milijun i pol dolara.”

Mislite li da će novac biti isplaćen i kada?

“Iskreno mi je teško tako nešto predviđati. Prošlo je više od tri i pol godine od toga i prema onome što je sada evidentno Mike Kim i K-1 nemaju takve namjere.”

Linker
19. travanj 2024 15:16