Mike Lawrie/Getty Images / Getty Images
ŠAMPION I DOMOLJUB

SVJETSKOM PRVAKU NEDOSTAJE DOMOVINA 'Kad pobijedim Overeema, dolazim u Hrvatsku!'

Piše: Dean BauerObjavljeno: 25. lipanj 2016. 13:35

Uredu što je ovo godina Stipe Miočića koji ju je takvom i sam najavljivao proljetos (“Ove ću se godine boriti za svjetski naslov i oženiti”), no ovo su i dani za nezaboravno sjećanje svjetskog UFC prvaka, američkog Hrvata.

Nakon prošlosubotnje svadbe, Stipe je u srijedu predvodio Paradu prvaka ulicama Clevelanda. LeBron i njegovi Cavsi, te on na čelu. Ne baš i bez razloga, jer nemojmo zaboraviti da je upravo Miočić sredinom svibnja pobjedom u brazilskoj Curitibi nad Fabrizijem Werdumom donio prvi svjetski naslov prvaka u ikojem sportu gradu Clevelandu nakon 54 godine.

- Vau, to je stvarno bilo nezaboravno. Nešto što se pamti, ne zaboravlja i nikada ne blijedi. Na ulicama je bilo 1,3 milijuna ljudi. Cijeli Cleveland. Toliko mnoštvo nikada nisam vidio. Nema riječi kojima bih to mogao točno opisati. Taj doživljaj, sliku, emocije.


Nisam upoznao Jamesa

Tko vas je pozvao na paradu? LeBron James osobno, klub, gradonačelnik...?
- Ja sam bio samo dio tog slavlja, a obratili su se ljudima iz mog okruženja, stožera, UFC-a. Sad, tko točno, ne znam, niti je osobito bitno. LeBron James je dimenzija sportaša za sebe. No on i vi sada imate nešto zajedničko. Vi s pojasom prvaka, on s prstenom prvaka osvojenim za svoj grad. Sam Cleveland nije prevelik kada se gleda uže gradsko područje, tek oko pola milijuna stanovnika.

Metropolitansko već doseže malo iznad 2 milijuna. Je li Cleveland, ako ćemo se izražavati malo vesternskim rječnikom, dovoljno velik za vas dvojicu?
- Haha, ma ne. Ne bih tako postavljao stvari - vrlo brzo se uozbiljio Stipe.
- Najbitnije je da smo Clevelandu omogućili krasne sportske trenutke za sjećanje, veselje. Cleveland je velik grad koji obožava sport, u kojem svi prate sport, navijaju, tako da ovdje ima mjesta za svakog sportaša.
Jeste li se u biti ikada upoznali, sreli? LeBron i vi.
- Iskreno, ne.


Volim biti doma

Ljude u Hrvatskoj jedno pitanje odnosno odgovor na pitanje osobito zanima. Kada nam dolazite? Kada planirate ponovo u Hrvatsku i gdje?
- Mislim da ću doći nakon borbe s Overeemom. Dakle najesen. Planiram svakako doći do Zadra, do rodnog sela mojeg oca, jasno preko Zagreba. To bi i moja žena sada voljela vidjeti. To su sve planovi, nisu još detaljni, ali sigurno dolazim nakon borbe s Overeemom.

Još nešto što se također već duže vrijeme iščekuje u Hrvatskoj, u krugovima obožavatelja borbi u mješovitim borilačkim vještinama, poglavito UFC-a - vaš meč u Hrvatskoj! Je li takvo što realno gledano moguće, može li, recimo, i pokoja vaša riječ čelnicima UFC-a o vašoj želji za borbom ovdje doprinijeti da jednu borbu imate u Hrvatskoj, u Zagrebu, recimo, koji je već udomaćio jednu UFC priredbu?

- Osobno bih to volio, to bi bilo čudesno, ali ne odlučujem samo ja i nije da se samo moja riječ sluša.
Danas (petak) počinje prodaja ulaznica za vaš dvoboj s Alistairom Overeemom 10. rujna u Clevelandu. Usput, cijena najjeftinije ulaznice bit će oko 300 dolara, no kada i gdje vi počinjete s pripremama?
- Već sam počeo. Da, ozbiljno. Počeo sam istog trenutka kada je objavljen taj meč. I da, neću se micati iz Clevelanda. Ovdje ću se cijelo vrijeme pripremati. Ovo je moj grad, tu imam baš sve uvjete, tu je moja obitelj, najbliži, moji prijatelji i navijači, ovdje ću u konačnici i braniti naslov svjetskog prvaka. Ne vidim razloga zašto bih išao igdje drugdje. Ja volim svoje ljude ovdje, volim svog trenera, volim svoju dvoranu.

Kako biste vi usporedili Fabrizija Werduma nad kojim ste slavili u svibnju pred 45.000 ljudi na nogometnom stadionu i Nizozemca Alistaira Overeema koji će jurišati na vas u nakani uzimanja vam pojasa?
- Obojica spadaju u supersnažne, jake borce. Obojica su među najjačima na svijetu. Obojica su vrlo jaki na nogama, u stojećem položaju. Werdum je iznimno čvrst. Nije bio bez razloga baš svjetski prvak. S druge strane, uoči meča s njim bio sam uvjeren da ću ga dobiti, da ga mogu pobijediti i u tome sam uspio. To je bila moja noć. Sad isto mislim i uoči dvoboja s Overeemom.


Bit ću još dugo prvak

Drugi Brazilac, Junior Dos Santos, pobjednik UFC spektakla u Zagrebu i miljenik tog trenutka ovdašnje publike, čovjek koji vas je pobijedio 2014. u Phoenixu, rekao je nedavno kako ćete vi nositi pojas, biti svjetskim prvakom toliko dugo dok se on opet ne susretne s vama. Vaš odgovor?
- Pa, dobro, ako želi opet biti prvak, to je OK. Samo takvim razmišljanjem i može to postati. Volio bih se opet boriti s njim.

Mnogi stručnjaci i inače najavljuju za vas da ste onaj borac koji bi mogao dulje zadržati taj pojas koji vam sada krasi dom.
- Složio bih se s tim stručnjacima. Ja ću i biti prvak još dugo! Volim biti prvak, volim se tako osjećati, volim se buditi kao prvak. Želim Clevelandu i Hrvatskoj još dugo vremena priuštiti da imaju svog svjetskog prvaka!

Iako se Alistair Overeem već “hrusti”, najavljuje povratak pojasa u Europu...
- Njegovo pravo. Jak je, kvalitetan, opasan. Ni on nije slučajno prvi izazivač, ali... Ja sam bolji!
Koji vam je, izvan mješovitih borbi, najomiljeniji sport, sportaš...?
- Volim sav sport, bez iznimke. Sviđa mi se baseball, football (američki nogomet), kao i naš nogomet. Sviđaju mi se svi loptački sportovi, a navijam za sve iz Clevelanda.

A u Hrvatskoj? Imate li ovdje, ma koliko vam to daleko bilo i upitno je koliko znate o tome, ali imate li neki košarkaški, nogometni klub u Hrvatskoj za koji navijate?
- A ne, ne! Samo Hrvatska! Ja navijam samo za Hrvatsku, za sve hrvatske reprezentacije u svim sportovima. Samo za nacionalne momčadi.
Onda je ovo prilika i za vašu poruku njima, hrvatskim nogometnim reprezentativcima.

Oni u Francuskoj svakog dana čitaju SN, vi im poručujete...
- Dečki, samo nastavite ovako kako ste igrali dosad. Čudesno je. Volio bih da znate i da je jedan UFC svjetski prvak stopostotno uz vas - zaključio je iz Clevelanda svjetski UFC prvak Stipe Miočić.

Linker
24. travanj 2024 21:14