Screenshot: Facebook
OVAJ PUT ĆE ZARADITI PUNO VIŠE

USUSRET VELIKOM BORILAČKOM SPEKTAKLU U DALLASU Miočić vs Dos Santos: Stipe je danas bolji borac, dok Cigano nema ništa novo za ponuditi

Piše: Toma DragičevićObjavljeno: 11. svibanj 2017. 13:49

Stipe Miočić vs. Junior dos Santos 2. Tako UFC najavljuje borbu večeri na subotnjem spektaklu u Dallasu, gdje će naš vatrogasac iz Clevelanda drugi put braniti naslov svjetskog prvaka u teškoj kategoriji osvojen prije godinu dana kad je u Curitibi nokautirao domaćeg Brazilca i dotadašnjeg prvaka Fabricija Werduma. Miočić je do borbe za pojas protiv Werduma došao pobjedama protiv Marka Hunta i Andreja Arlovskog, ali nakon poraza od subotnjeg protivnika Juniora dos Santosa u Phoenixu, 13. prosinca 2014. Brazilac je do pobjede protiv američkog Hrvata stigao jednoglasnom odlukom sudaca (48:47, 49:46 i 49:46), a ono što su dva ponajbolja teškaša svijeta te večeri ponudila u oktogonu nazvano je - epskim.

Iz tog razloga se ususret spektaklu u American Airlines Centru definitivno vrijedi podsjetiti te zimske večeri u toploj Arizoni.

- Stipe je u tu borbu ušao sa sjajnim planom - reći će negdašnji MMA borac, a danas sjajan analitičar Dan Hardy.

- Odlučio je ići u Dos Santosa, dobro je proanalizirao ono što je radio Cain Velasquez koji ga je dobio dva puta u 10 mjeseci, sjajno je otvorio, pronalazio put do klinča.

Na početku je definitivno izgledalo kao da će Miočić u Phoenixu pronaći i put do pobjede, ali...

- Kako je borba odmicala, umor je onemogućavao Stipi da ustraje na svom planu, odnosno nije ga više uspijevao realizirati. Iako je s pravom vjerovao u svoje hrvačke sposobnosti, sve teže je dolazio do klinča gdje bi u pravilu zadavao dobre udarce.

Po Hardyju je ključna bila treća runda.

- Nakon što ga je Miočić srušio, Dos Santos se uspio ustati i do kraja runde zadati jaki dobar lijevi kroše, ali Stipe je tu završio na podu više zbog toga što je bio izvan balansa nego zbog snage udarca.

Kad je JDS preuzeo kontrolu borbe, odnosno uspjevao se održati na nogama i pronalaziti put do glave protivnika, bilo pojedinačnim udarcima, bilo dobrim kombinacijama, stvari su krenule nizbrdo za borca iz Clevelanda koji je vjerovao kako pobjedom može doći do borbe za pojas. Zbog toga je Miočić bio silno razočaran. Srećom po njega, JDS je u oktogon ponovo ušao tek nakon godinu dana, izgubio od Overeema, a on je pobjedama protiv Arlovskog i Overeema došao do prilike protiv Werduma, a nju je odmah iskoristio.

Slične građe i težine

- Dos Santos je vrlo snažno zaključio tu njihovu prvu borbu, tada je izgledao daleko spremniji, izdržljiviji. Ne vjerujem da se to može ponoviti, kao što i ne vjerujem da bilo tko od ove dvojice teškaša ima neku znatniju prednost. Slično su građeni, jednako teški, a to što Miočić ima nešto veći dohvat ne bi trebalo raditi razliku jer je Dos Santos taj koji je tu tražio i vjerojatno će opet tražiti borbu s distance - zaključio je Hardy analizu onoga što se dogodilo prije dvije i pol godine.

Nakon Phoenixa je Miočićev omjer bio 12-2 (poraz mu je nanio još samo Stefan Struve u rujnu 2012), koji je dramatično popravio s četiri uzastopne pobjede, dok je JDS tadašnjih 17-3 pretvorio u 18-4 kad se za poraz od Overeema iskupio dominantnom pobjedom protiv Bena Rothwella u Zagrebu, 10. travnja prošle godine.

I tako su obojica, ali i svi MMA fanovi konačno dočekali revanš u koji Stipe sigurno ulazi kao bolji borac, dok JDS teško može ponuditi nešto novo. Što ne znači da u Dallasu ne očekujemo još jedan epski okršaj. Dovoljno je pogledati kako su obojica izgledali po izlasku iz oktogona u Phoenixu...

I na kraju nekoliko redaka o novcu jer bi novac također mogao biti silan Miočićev motiv. Naime, Junior dos Santos je iz Phoenixa otišao bogatiji za 260.000 dolara, polovica tog iznosa bio je bonus za pobjedu, dok je Stipe inkasirao samo 30.000 dolara. Ovaj put će, ma kako prošlo, sigurno zaraditi više, ali taj dio je ionako u drugom planu, najvažniji je - pojas.

Linker
25. travanj 2024 11:53