CROPIX
PREOKRET SLUČAJA GOLEC

SVJETSKI PRESEDAN! PRAVDA JE POBIJEDILA, ALI HRVAT JE PROŠAO NEVIĐENI PAKAO 'To se teško može opisati riječima, bila je to najgora noćna mora'

PREOKRET SLUČAJA GOLEC Najbolji hrvatski taekwondo teškaš Vedran Golec oslobođen je optužbi za uzimanje dopinga i borit će se za hrvatsku reprezentaciju sljedećeg mjeseca na SP-u u Južnoj Koreji
Piše: Kristina LeovacObjavljeno: 22. svibanj 2017. 14:00

Veliki preokret s happyendom dogodio se u slučaju zbog dopinga suspendiranog taekwondo reprezentativca Vedrana Goleca, člana TK Jastreb iz Zagreba, višestrukog hrvatskog prvaka.

Svjetska taekwondo federacija oslobodila je našeg najboljeg teškaša svih optužbi i on je od petka “slobodan sportaš”, što je svjetski raritet u slučajevima pozitivnih dopinških nalaza.

- Teško se riječima može opisati ono kroz što sam prošao, noćima nisam spavao. Baš kao što mi je teško sada opisati kakav mi je kamen pao sa srca - kaže jučer Vedran, cijelu karijeru primjeran sportaš, inače magistar kineziologije.

SN/Arhiva

Pobijedila pravda

- Prošao sam kroz pakao proteklih mjesec dana. Najgoru noćnu moru za sportaša - priznat će 27-godišnji Bjelovarčanin.

- Iako sam znao da sam nevin, iako sam znao da nikada ništa zabranjeno ne bih koristio i da nisam koristio, nisam mogao biti miran. Jednostavno ne možeš biti miran jer se preko noći pored mog imena pojavilo - dopingiran, suspendiran. Sretan sam što je pravda došla na vidjelo, neminovno je da mi je napravljena nepravda, ali odluka o povlačenju optužbi znači da sam nevin. To je ono što govorim od prvog dana ove drame. Samo da se još sada s mog imena makne bilo kakva poveznica s dopingom i moći ću mirno nastaviti dalje s treninzima. Hvala svima koji su ovoj situaciji bili uz mene, što su mi vjerovali i što smo zajedno pobijedili u ovoj borbi.

I to je bilo sve od Vedrana. Za sada. U utorak će imati konferenciju za medije na kojoj će više reći.

- Ja, u biti, ne znam ni što se dogodilo ni kako je išao slučaj, ne znam detalje. Time su se bavili odvjetnici.

- Još smo uvijek netaknuti, nemamo nijedan slučaj dopinga. Potpuno smo čisti - ponosno će jučer Anto Nobilo, predsjednik Hrvatskog taekwondo saveza i jedan od najeksponiranijih odvjetnika u Hrvatskoj.

- Iskreno, očekivao sam dužu borbu, ali komisija za antidoping Svjetske taekwondo federacije povukla je ručnu odmah.

SN/Arhiva

Inzistirali na saslušanju

Podsjetimo, bivši viceprvak Europe (2014) i brončani na Europskim igrama 2015. godine u travnju je suspendiran nakon što je potvrđeno da je u njegovu uzorku uzetom još 20. veljače 2016. godine na klupskom prvenstvu Azije pronađena nedopuštena supstanca meldonij. Lijek zbog kojeg je nastradala i ruska tenisačica Marija Šarapova.

- Inzistirali smo na saslušanju, tražili videokonferenciju s antidopinpkim tijelom Taekwondo federacije, ali kako su oni non-stop to odgađali, bilo je jasno da se događa nešto čudno. Zato smo mi napravili svoja vještačenja i uspostavilo se da količina meldonija koja je pronađena kod Goleca nije bila velika kako su nas prvotno obavijestili, nego relativno mala. Kako meldonij na listi zabranjenih supstanci nije bio prije 1. siječnja 2016, a on se dosta sporo čisti iz tijela, otprilike 100 dana, a Vedranov je uzorak uzet 20. veljače, ušao je u tijelo dakle kada je meldonij bio legalan. Mi, prema tome, nismo napravili prekršaj - objašnjava odvjetnik Nobilo.

- Svjetska je federacija mislila da mi nećemo tražiti otvaranje B uzorka jer se to posebno plaća, ali mi smo inzistirali na tome da se vještačenje ponovo obavi, da se otvori B uzorak. Oni su se čudno ponašali, petljali i uspostavilo se na kraju da je laboratorij u Barceloni tri mjeseca nakon što je napravio njegov nalaz uništio B uzorak. Kad je sada sve izašlo na vidjelo, obustavili su postupak, povukli suspenziju Golecu, obavijestili natjecateljsku komisiju i Vedran se od petka može natjecati. Ali...

Sustav je zakazao

Ali?

- Imamo problem. Budući da je krajem lipnja Svjetsko prvenstvo u Južnoj Koreji, a kako smo Goleca zbog pozitivnog nalaza skinuli iz Makarske s priprema reprezentacije, on nekoliko tjedana nije trenirao punim intenzitetom. Kaže da je trenirao, ali nije to punom parom kako mi treniramo pred velika prvenstva. Još je uza sve to bio pod psihičkim pritiskom, u šoku zbog svega što se dogodilo. On je oštećen zbog svega ovoga, oštećen je u pripremama za SP. Rekao sam mu da sada ubaci u maksimum i da iz ovoga izvuče inat. Ostaje mu pet tjedana da se pripremi najbolje što može i mi ga vraćamo u reprezentaciju. Možda mu ova drama bude i dodatan poticaj.

Predsjednik HTS-a ne vjeruje da je Golecu netko “namjerno sve ovo napravio”.

- Mislim da je, jednostavno, zakazao sustav. Možda su mislili da ćemo mi to sve gledati prekriženih ruku. Mi bismo išli i na Sportski arbitražni sud u Lausanni da je trebalo. I njima bismo dokazali da je Vedran nevin - zaključio je Nobilo.

Linker
23. travanj 2024 03:23