Wanderlei Silva
 Lars Baron/Bongarts/Getty Images
OSOBA ISKAZNICA WANDERLEIJA SILVE

TKO JE ZAPRAVO 'LUDI PAS' IZ CURITIBE? Upoznajte legendarnog borca kojeg je Mirko Filipović javno izazvao pred milijunima gledatelja

Piše: Dean BauerObjavljeno: 27. rujan 2016. 01:32

U posljednje vrijeme brazilski grad Curitiba poštovateljima mješovitih borbi poznat kao grad u kojem je Stipe The Firefighter Miočić ponio naslov UFC-ova teškaškog prvaka svijeta. Ondje je američki Hrvat iz Clevelanda svladao Fabricija Werduma početkom ljeta i postao najjači na planetu.

A za koji će se mjesec jedan drugi Hrvat, ali naš, tu “iz susjedstva”, Vinkovčanin sa zagrebačkom adresom boriti protiv drugog Brazilca. Rođenog baš u Curitibi. To je Wanderlei Silva. Nositelj crnog pojasa u brazilskom jiu-jitsuu, judu, vrstan dakako i u muay thaiju. Borac znan vrlo dobro iz UFC, Pridea, Bellatora. Prošao je praktički sve moguće borilačke udruge, da bi se sad smjestio u RIZIN-u te tako u konačnici i došao “na šake i noge” Mirka Filipovića.

Wanderlei Silva ponosni je vlasnik dva nadimka. Jedan baš nije odveć inovativan (Axe Murderer), ali drugi nam se sviđa. Zbog živopisnosti. Cachorro Luoco! Za one koji su malo zahrđali u posljednje vrijeme s portugalskim - Ludi pas!

Silva je vlasnik najvećeg broja pobjeda, najvećeg broja nokauta, ima najduži niz pobjeda i najveći broj obranjenih naslova prvaka u Prideu, japanskoj organizaciji mješovitih borilačkih vještina. Konačno, u Prideu je ponio i najveću slavu osvajanjem naslova prvaka 2003.

Profesionalni put u MMA Silva je započeo prije točno dva desetljeća, 1996. u slabo znanoj brazilskoj organizaciji BVF. Kako je ovaj rang brzo nadvladao, bio prejak za to, slijedio je poziv iz UFC-a. Iako se tu nije dugo zadržao. Naime, u početnim godinama imao je samo tri borbe u UFC-u (1998. izgubio je od Vitora Belforta, 1999. pobijedio Tonyja Petarru, 2000. izgubio od Tita Ortiza). No, te tri borbe nisu bile u kontinuitetu, između njih smještali dvoboji u Prideu. Ovoj će organizaciji ostati vjeran dugo, sve do 2007, kada je nakon dva uzastopna poraza (jedan od tih je bio od Cro Copa), nastavio istim načinom u UFC-u, izgubivši od Chucka Liddella.

Posrtaji su se nastavili, od 2007. do 2012. ubilježio je 8 nastupa u UFC-u i imao čak 5 poraza. Načelno, svatko je jedva čekao dobiti Silvu za suparnika jer je time bio na pola puta do pobjede. Poraz od Liddella bio je proglašen UFC-ovom borbom godine, naravno, više poradi Liddellova umijeća.

Doduše, imao je i dvije zapažene pobjede, 2008. pobijedio je Keitha Jardinea nokautom, koji je proglašen za nokaut godine. Četiri godine kasnije svladao je tada 38-godišnjeg vijetnamskog Amerikanca Cunga Lea, koji se nakon toga počeo baviti glumom u tv-filmovima C i D produkcije.

Osobna iskaznica

Ime i prezime: Wanderlei Cesar da Silva

Rođen: 3. srpnja 1976.

Grad: Curitiba, Brazil

Visina: 180 cm

Težina: 84 kg

Raspon ruku: 188 cm

MMA omjer: 35-12-1 (27 nokautom)

■ najviše pobjeda u Prideovoj povijesti - 22

■ najduži niz nepobjedivosti u Prideovoj povijesti - 20

■ najviše nokauta u Prideovoj povijesti - 15

■ najviše obrana naslova u Prideovoj povijesti - 4

■ član Kuće slavnih MMA od 2014.

Linker
24. travanj 2024 22:04