youtube
SPEKTAKL U MSG-u

VIDEO: BORBA ZA PAMĆENJE U BOKSAČKOJ MEKI SVIJETA Tajlanđanin nakon 12 rundi neviđene tučnjave šokirao dosad najboljeg boksača na svijetu!

Piše: Ivan ZrinjskiObjavljeno: 19. ožujak 2017. 09:27

U godinu i pol dana otkako se umirovio Floyd Mayweather Jr. (priče o povratku nećemo udostojiti komentarom), Roman Gonzalez je kotirao kao najbolji pound for pound boksač na svijetu prema više-manje svim relevantnim boksačkim publikacijama i specijaliziranim portalima. Sve do jučer.

U sjajnom meču koji je poslužio kao zagrijavanje za fajt Golovkina i Jacobsa, Tajlanđanin Srisaket Sor Rungvisai (42-4-1, 38 KO) pobijedio je Nikaragvanca Gonzaleza (46-1, 38 KO) nakon 12 rundi većinskom odlukom sudaca (113-113, dva puta po 114-112) i time u boksačkoj meki svijeta, njujorškom MSG-u, osvojio WBC titulu u super-muha kategoriji.

Čvrsti Tajlanđanin je put prema velikom iznenađenju ucrtao već u prvoj rundi kad je agresivnog „Chocolatita“ poslao na pod desnim krošeom u tijelo i zatim ga nastavio kažnjavati do kraja prve runde. Rungvisai je pritisak na dosad neporaženog prvaka održao i u drugoj rundi, ali početkom treće počinje veliki povratak Gonzaleza koji je sljedećih pet rundi potpuno dominirao mečom, usprkos tome što mu je od treće runde, od posljedica udarca glavom suparnika (koji su bili učestali i zbog kojih je Tajlanđaninu sudac u ringu uzeo bod), krv neprestano liptala iznad desnog oka.

Usprkos izraženoj dominaciji i neprestanom baražu udaraca kojim ga je Chocolatito zasipao, Rungvisai je u ozbiljnoj opasnosti bio tek u šestoj rundi, dok je ostatak vremena gutao krošee i aperkate bez nekog vidljivog efekta. Time je još jednom potvrđeno da Gonzalez ima problema s borcima koji su nekoliko kila teži od muha kategorije na koju je navikao (naprosto ne padaju tako lako), što je u njegovom prethodnom meču gotovo iskoristio Carlos Cuadras, ali se prekasno sjetio krenuti u napad.

Takvu grešku Rungvisai nije napravio te se nakon dramatičnog otvaranja i stagnacije sredinom meča ponovno probudio u osmoj rundi. Kapitaliziravši umor i obilno krvarenje Chocolatita, izazivač je u posljednje tri runde bio u ofenzivi, spojio nekoliko odličnih kombinacija, ali i podosta primio nazad, iako, kao što je to i ranije bio slučaj, bez velikog efekta po njegovo lice.

Na kraju odličnog meča, u kojem je akcije bilo dovoljno da se snime još tri nastavka Smrtonosnog oružja, Tajlanđanin je slavio zbog ranog i dosta šokantnog nokauta, krvlju oblivenog lica Chocolatita i dojma da je bolje podnosio udarce svojeg suparnika, nego li je to bio slučaj u drugom smjeru. Zbog sjajnog povratka u meč, tradicionalno neprekidne agresije iz svih smjerova i čak 157 udaraca više kojima je Chocolatito pogodio Rungvisaija (441/1013 naprema 284/940 prema podacima Compuboxa), mnogi će povikati da je riječ o pljački, iako to ne odgovara viđenom u ringu. Naprosto, riječ je o meču koji je mogao otići na jednu i drugu stranu, iako nam se remi činio kao solomonsko rješenje. U svakom slučaju, 117-109 odluka kojom je poznati boksački novinar ESPN-a Dan Rafael u svojem tekstu ocijenio borbu u korist dosadašnjeg prvaka, čini se pretjeranom.

- Mislio sam da sam pobijedio u meču. Odmah želim revanš. Želim svoju titulu nazad – rekao je Gonzalez nakon meča koji je nesumnjivo odgodio revanš s Cuadrasom, planiran u vidu njihove epske borbe u Forumu prošle godine i s očekivanjem drugačijeg ishoda ove priredbe (Cuadras je inače na bodove pobijedio Davida Carmona u prethodnom meču večeri, gotovo jednako tijesnom).

S obzirom na popularnost Gonzaleza, jednog od možda trojice prepoznatljivih boraca u kategorijama ispod 51 kile, nema sumnje da će revanš biti brzo dogovoren. Do tada, kralj je pao (nije mrtav), živio kralj!

Linker
18. travanj 2024 18:37