K1 i Boks

Šok za Ryana Garciju! Pristigli su rezultati doping testova, pobjeda nad Haneyjem vjerojatno će biti poništena

Ryan Garcia (lijevo) vs. Devin Haney (desno)

 AL BELLO/Getty images/Profimedia
Slavlje Ryana Garcije nije bilo dugog vijeka

Nešto više od deset dana nakon najveće pobjede u svojoj dosadašnjoj karijeri, Ryan Garcia zaprimio je šokantnu vijest. Njegova pobjeda nad Devinom Haneyjem vjerojatno će biti poništena u narednom periodu. O čemu se zapravo radi?

Naime, ESPN-ov reporter Mike Coppinger sinoć je izvijestio javnost kako su pristigli rezultati antidopinških testiranja, a Ryan Garcia bio je pozitivan na doping. Radi se o testovima koje je odradio dan prije borbe, kao i na sam dan borbe protiv Haneyja. Oba testa bila su pozitivna, a uzorci su pokazali prisutnost ostarina (enobosarma).

Radi se o supstanci koja je na WADA-inoj listi nedozvoljenih sredstava, a osim ostarina, Garcijini testovi navodno su pokazali i prisutnost 19-norandrosteron, svojevrsnom metabolitu nandrolona i bolandiona, a radi se o detektabilnom metabolitu nandrolona, anaboličko-androgenog steroida. Coppinger tvrdi kako prisustvo 19-norandrosterona još uvijek nije službeno potvrđeno, ali ostarin je definitivno pronađen u organizmu Ryana Garcije.

Pogledamo li u povijest, nije teško pronaći slučajeve boksača koji su bili pozitivni na ostarin. Lucian Bute 2016. godine bio je pozitivan na spomenutu supstancu, a remi između njega i Badou Jacka preinačen je u pobjedu Jacka. Bute je službeno izgubio diskvalifikacijom.

Amir Khan također je bio pozitivan na ostarin nakon poraza od Kella Brooka 2022. godine. Ishod meča nije morao biti preinačen jer Khan je nokautiran u šestoj rundi, ali Amir je dobio dvije godine zabrane nastupanja.

Dakle, vrlo je izgledno kako će Garcia ostati bez pobjede, a lako je moguće da ga čeka i suspenzija. Spas može pronaći u B uzorku, ali jako su rijetki slučajevi u kojima se rezultati B uzorka razlikuju od onog što je pokazao A uzorak.

Ovo su donekle dobre vijesti za Devina Haneyja i njegov profesionalni ‘‘score‘‘. Haney je u meču protiv Garcije pretrpio prvi profesionalni poraz, ali nula će se vjerojatno vratiti u rubriku njegovih poraza. Nedugo nakon što su isplivale ove vijesti, Haney se javno oglasio.

‘‘Nedavno smo saznali za ovu situaciju i šteta je što je Ryan varao te iskazao nepoštovanje fanovima i bokus kao sportu, tako što se borio prljavo i dvaput je bio pozitivan na doping. Uvijek sam bio pobornik čiste i poštene borbe, a ovo je pravi primjer toga. Ryan duguje fanovima ispriku, a sudeći prema njegovom posljednjem ‘tvitu‘, on i dalje misli da je ovo šala. Mi stavljamo naše živote na kocku kako bismo zabavljali ljude. Boks nije igra.

Ovo stvara posve drukčiju sliku po pitanju borbe. Unatoč (nepoštenoj) podređenosti, svejedno sam se borio do kraja. Ljudi umiru u ovom sportu i ovo nije šala.‘‘, poručio je Haney u svom službenom priopćenju.

Ryan Garcia s druge strane objavio je nekoliko sarkastičnih ‘‘tvitova‘‘, a u jednom od ozbiljnijih osvrta, Ryan se pita zašto je pristao na dobrovoljno testiranje, ako je konzumirao doping. Ryan također dodaje kako mu nije jasno zašto su ga pustili na meč, ako je dan prije borbe bio pozitivan.

Možda rezultati jednostavno nisu bili poznati prije same borbe, ali očito je da nam slijedi zanimljiv period u kojem će se Haney boriti za poništenje svog poraza, dok će Ryan Garcia vjerojatno snositi određene posljedice.

U nastavku članka donosimo nekoliko Garcijinih reakcija.

Linker
14. svibanj 2024 13:36