NOVI NIZ MJERA

AMERIČKE TVRTKE KOJE SE BAVE ŠPIJUNAŽOM UKLONIT ĆEMO S TRŽIŠTA Oštra poruka iz Europske unije

Merkel je kazala da Njemačka nije 'policijska država' i da se 'njemački zakoni trebaju provoditi na njemačkom tlu'

BERLIN - Njemačka ministrica pravosuđa Sabine Leutheusser-Schnarrenberger izjavila je kako će se Europska unija angažirati na načinima sankcioniranja američkih grupa koje špijuniraju strane tajne službe.

U intervjuu objavljenom u ponedjeljak u listu Die Welt izjavila je kako je "potreban niz mjera na razini EU-a protiv špijunaže".

"Američke tvrtke koje neće poštovati te mjere bit će isključene s europskoga tržišta", rekla je Lutheusser-Schnarrenberger.

Pregovori o europskoj direktivi o zaštiti podataka prvi su važan potez prema stvaranju europskog prostora koji će biti siguran za takve podatke, rekla je ministrica.

'AMERIČKE VLASTI TRAŽILE SU NAS INFORMACIJE O TISUĆAMA KORISNIKA' Facebook tvrdi da agresivno štiti podatke

Ona je jedna je od najglasnijih političara protiv špijuniranja koje provodi američka NSA, a to je pitanje postalo u Njemačkoj vrlo aktualno pred izbore 22. rujna, na kojima kancelarka Angela Merkel očekuje dobiti treći mandat.

Merkel je kazala da Njemačka nije "policijska država" i da se "njemački zakoni trebaju provoditi na njemačkom tlu", ali je priznala da postoje poteškoće u provedbi pravila što je kritizirala oporba zbog, kako kaže, kancelarkinog nemoćnog stajališta.

Kandidat socijaldemokrata na izborima Peer Steinbrueck oštro je kritizirao Merkel i zatražio od nje da od Amerikanaca zahtijeva pismeno jamstvo o zaštiti podataka i o tome "da se njemačko pravo i interesi neće kršiti".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 09:01