VLADA OBJAVILA POZIV

22 DANA ZA PONUDE: LINIĆ OČEKUJE TRI MILIJARDE ZA CO I HBP Slovenci se nadaju da će Triglav 'uhvatiti priliku'

Vrijednost HPB-a i Croatia Osiguranja u procjenama varira, ali očito je da postoji interes kupaca za te dvije državne tvrtke koje bi morale spasiti državni proračun
 Davor Žunić / CROPIX

Podatak objavljen u medijima da je konzultantska kuća KPMG procijenila vrijednost Croatia osiguranja znatno ispod očekivanja pokazao se intrigantnim pa bi se u utrku za kupnju udjela u osiguravateljskoj kući moglo uključiti više kupaca.

-Hoće li Triglav zgrabiti priliku - pita slovenski Delo koji navodi da je vrijednost CO bila ranije procijenjena na 400 milijuna eura, a sada se spominje iznos od 210 milijuna eura. Slovenska osiguravajuća kuća Triglav neslužbeno je iskazala interes za kupnju većinskog udjela u najvećem osiguravajućem društvu u Hrvatskoj, ali Nadzorni odbor, kako piše Delo, još nije donio odluku.

'PRODAJA HPB-A GOVORI O LOŠOJ EKONOMSKOJ SITUACIJI' Predsjednik Josipović o novoj privatizaciji

Mala vrijednost

Vrijednost Triglava se procjenjuje na 200 do 250 milijuna eura, a s obzirom da Vlada prodaje do 55 posto društva, Slovenci očito računaju da im neće biti problem osigurati nešto više od 100 milijuna eura. Ipak, da je procijenjena vrijednost CO na svega 210 milijuna eura malo preniska čini se i slovenskim analitičarima. To bi značilo da je cijena po dionici društva oko 5.000 kuna, gotovo 30 posto manje od cijene po trenutačno kotira na Zagrebačkoj burzi. Matej Šimnic, analitičar brokerske tvrtke Alta, smatra da javno dosupni podaci o poslovanju društva ne upućuju na tako nisu procjenu, ali je moguće da KPMG raspolaže i podacima koji nisu javni, te da je drugačije vrednovao, primjerice ulaganja i potraživanja.

Oglas i za HPB

Poziv zainteresiranim investitorima za kupnju udjela u CO-u Vlada je uputila prije nekoliko dana. Pisma namjere ulagači trebaju dostaviti savjetniku KPMG-u do 31. kolovoza, nakon čega će dobiti informacijski memorandum i sažetak informacija o društvu.

Neobvezujuće ponude trebaju predati do 20. rujna, nakon čega će Vlada odlučiti tko su najozbiljniji kandidati. Najveći interes za kupnju Croatia osiguranja zasad su pokazali domaća kompanija Adris i poljski osigurvatelj PZU. Država je trenutno vlasnik 80,2 posto ukupnog kapitala CO-a. Nakon privatizacije, koja predviđa i dokapitalizaciju od strane novog vlasnika, Vlada namjerava zadržati minimalno 25 posto plus jednu dionicu, a najviše 30 posto dionica kapitalno osnaženog Croatia osiguranja.

Nekoliko dana nakon što je objavljen natječaj za prodaju udjela u CO, na stranicama Ministarstva financija jučer je objavljen i poziv za iskazivanje interesa i prikupljanje neobvezujućih ponuda za kupnju HPB-a. Vlada namjerava prodati cjelokupan udjel države u toj banci, odnosno 99,13 posto dionica. Sve zainteresirane pozvala je da ponude u pisanom obliku dostave financijskom savjetniku Confida-Revizija, također do 31. kolovoza.

Rusi,Turci, Mađari...

Potencijalnim strateškim investitorima u HPB bit će ponuđeno 871.142 dionica, nominalne vrijednosti 1.100 kuna, što predstavlja 958,2 milijuna kuna. No, procjene o tome koliko bi Vlada mogla dobiti za HPB, odnosno kakav će u konačnici biti omjer cijene i knjigovodstvene vrijednosti, dosta su se razlikovale: kretale su se u rasponu od 800 milijuna kuna do dvije milijarde kuna.

Kao potencijalni ulagači spominjali su ruska Sberbank, turski Eksen Holding, vlasnik Kentbank, mađarski OTP i austrijska Erste banka. Država od privatizacijskih prihoda ove godine očekuje oko tri mlijarde kuna, a najveći dio odnosi se na CO i HPB.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 23:25