JAVNA PONUDA

Facebook izašao na burzu: Cijena dionica odmah skočila za 13 posto, a zatim pala na početnu cijenu od 38 dolara

Dionice su tijekom trgovanja narasle i na 43 dolara
 AP

NOVO >>>>>>>>>> Dionice najpopularnije društvene mreže Facebooka lagano su porasle oko podneva, pošto su kratko bile pale na svoju početnu cijenu od 38 dolara u petak, kada je počelo trgovanje dionicama na elektroničkoj burzi Nasdaq u New Yorku.

Oko 18.05 sati po srednjoeuropskom vremenu dionica FB-a porasla je za 3,34 posto, na 39,27 dolara, pošto je u nepunih 20 minuta pala s više od 12 posto na 0 posto, u prigodi najvećeg ulaska neke internetske vrijednosti na burzu.

Društvena mreža Facebook pustila je na tržište više od 421 milijun dionica po cijeni od 38 dolara za dionicu, čime se njegova tržišna vrijednost penje na 104 milijarde dolara.

------------------------------------------------------------

NEW YORK - Inicijalna javna ponuda (IPO) dionica Facebooka premašila je očekivanja, a BBC javlja da je početna vrijednost dionice od 38 dolara skočila 10 posto unutar svega nekoliko minuta od izlaska na njujoršku burzu Nasdaq, a ubrzo se popela 13 posto, na 43 dolara, prije nego se vratila na malo iznad početne vrijednosti, javlja USA Today .

Na tržištu se našlo oko 422 milijuna dionica, što je vrijednost tvrtke gurnulo na 104 milijarde dolara. Time je postavljen rekord - naime, društvena mreža koja ima 900 milijuna korisnika postat će prva američka kompanija koja će u svom debiju vrijediti više od 100 milijardi dolara, piše Huffington Post.

Facebookov IPO je treći po jačini IPO u povijesti (nakon Vise i General Motorsa), a videolinkom iz sjedišta tvrtke javio se i osnivač Mark Zuckerberg, okružen zaposlenicima i slavljeničkom atmosferom.

On će, tvrdi se, i dalje zadržati više od 500 milijuna dionica Facebooka i većinu glasačkih prava - 57 posto - što će mu dati mogućnost da kasnije osigura strogu kontrolu te nadglasa buduće dioničare ako će to biti potrebno.

Zuckerberg, naravno, neće biti jedini kojem će Facebookov izlazak na burzu napuniti džepove. Facebookova inicijalna ponuda dionica izrodit će, osim njega, najmanje pet milijardera, a oko 1000 Facebookovih sadašnjih i bivših zaposlenika postat će milijunaši.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 22:15