VELIKA INFOGRAFIKA

REKORDERI PO PLAĆAMA U REGIJI Hrvati imaju 77% veće plaće nego Srbi i 15% više od Slovaka!

U protekla tri mjeseca prosječna hrvatska plaća iznosila je 5501 kunu
 CROPIX

Zaposleni u Hrvatskoj u usporedbi s onima u Srbiji imaju čak 77% veće plaće. Prosječna plaća viša nam je 15% od plaće Slovaka, 14% od Mađara te 5% od Čeha. U odnosu na Bosnu i Hercegovinu, u prosjeku imamo 39% višu plaću. Pokazalo je to istraživanje online servisa MojaPlaća.hr.

U protekla tri mjeseca prosječna hrvatska plaća iznosila je 5501 kunu, što je 0,7% manje nego u prethodnom razdoblju. Međutim, pribrojimo li neto plaći bonuse i božićnice, koje su sigurne zasad još jedino u državnom sektoru, tada je visina prosječne plaće 5601 kunu.

U posljednja tri mjeseca muškarci su imali prosječno 9% višu plaću od žena, što je manja razlika nego u pretprošlom tromjesečju kada je razlika iznosila 11%.

Razlike u visini plaća mogu se primijetiti i s obzirom na vlasničku strukturu tvrtki: plaće u privatnim tvrtkama u stranom vlasništvu 13% više su od prosjeka, plaće u privatnim tvrtkama u pretežno domaćem vlasništvu 7% niže od prosjeka, a iste su i u udrugama. Plaće u državnim tvrtkama, javnoj i lokalnoj upravi su 3% više od prosjeka.

Visina plaće, osim o vlasništvu, ovisi i o veličini tvrtke: u tvrtkama s manje od 10 zaposlenih plaće su 13% ispod prosjeka, dok su u tvrtkama s više od 1000 zaposlenika 6% više od prosjeka.

Prosječna neto plaća za rujan 5366 kuna

Prosječna isplaćena mjesečna neto plaća zaposlenog u pravnim osobama u Hrvatskoj za rujan ove godine iznosila je 5366 kuna, objavio je jučer Državni zavod za statistiku.

Taj iznos prosječne rujanske plaće pao je i na mjesečnoj i na godišnjoj razini, pokazuju usporedbe s prije objavljenim statističkim podacima.

Prosječna neto plaća za rujan manja je za 175 kuna ili nominalno za 3,1 posto od prosječne neto plaće za kolovoz ove godine (koja je iznosila 5541 kunu).

Na godišnjoj razini, u odnosu na prosječnu neto plaću za rujan prošle godine, prosječna neto plaća za deveti mjesec ove godine manja je za 31 kunu ili nominalno za 0,6 posto.

Prema prvim podacima DZS-a, prosječna mjesečna bruto plaća po zaposlenom u pravnim osobama u Hrvatskoj za rujan iznosila je 7702 kune.

Na mjesečnoj razini, u odnosu na kolovoz, prosječna je bruto plaća za rujan bila manja za 275 kuna ili nominalno za 3,4 posto.

Na godišnjoj razini statistika prosječnih bruto plaća pokazuje nominalni pad za 0,5 posto ili za 38 kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 19:22