EKSKLUZIVNO IZ BERLINA

MILAN ŠAPINA ‘Kunem vam se da su moj brat Ante i Davor Šuker pošteni: klade se kao i svi, ali to nije kriminal. Nijemci lažu!’

 Darko Mihalić /CROPIX

Vlasnik kafića King u centru Berlina te brat i najbliži poslovni suradnik Ante Šapine, koji je zatvoren pod optužbom da je kolovođa kladioničarske mafije - a koji je i sam u najvećem kladioničarskom skandalu u povijesti njemačkog nogometa 2005. bio osuđen na godinu dana zatvora - smatra da je objava kompromitirajućih transkripata njemačkih istražitelja na ARD-u uperena protiv bratova sugovornika iz snimljenih razgovora, predsjednika HNS-a i člana Izvršnog odbora Uefe Davora Šukera.

A u Nedjeljnom Jutarnjem ekskluzivno pročitajte i priču njemačkog novinara koji istražuje veze kladioničarske mafije i Davora Šukera. Benjamin Best (39) se specijalizirao za istraživačke teme o kriminalu u sportu, a na ARD-u prvi je bjavio dokumente istražitelja u Bochumu o novom kraku kladioničarske afere iz 2009. Za Jutarnji priznaje da je bio čest gost u kafiću King, u vlasništvu braće Šapina te da je protiv njih često igrao nogomet, a sada tvrdi: - Sada čekamo reakciju Michela Platinija, jer ako okrene glavu, on gubi vjerodostojnost!

ISPOVIJESTI MILANA ŠAPINE I BENJAMINA BESTA EKSKLUZIVNO PROČITAJTE U NEDJELJNOM JUTARNJEM!

TRANSKRIPTI RAZGOVORA ŠUKERA I ANTE ŠAPINE: 'Davore, Aalborg; Sevojno; Rapid; Famagusta. Kakve koeficijente imaš za ove četiri utakmice?'

ARD-ov novinar Benjamin Best, koji godinama istražuje korupciju u nogometu, omogućio nam je uvid u dio transkripta razgovora između Davora Šukera i Ante Šapine, a koji je prisluškivanjem 2009. presrela njemačka policija. Iz priloženog je jasno da taj kontakt nije bio ni kurtoazan ni bezazlen.

“Aalborg; Sevojno; Rapid; Famagusta. Kakve koeficijente imaš za ove četiri utakmice?” stoji u SMS poruci koju Šapina šalje Šukeru. “Nazovi me! Važno i hitno!!! Ante”, piše u drugoj Šapininoj poruci poslanoj Šukeru.

U jednom razgovoru Šapina pita Šukera može li uplatiti kombiniranu okladu. Šuker odgovara potvrdno. Šapina tada pita može li uplatiti okladu na hendikep. Šuker još jednom odgovara potvrdno, ali dodaje da prethodno mora nazvati i provjeriti hoće li oklada biti prihvaćena. Šapina tada pita hoće li se kladiti u Engleskoji ili “ovdje gdje smo sada” (misleći na Hrvatsku). Šuker kaže - ovdje, što se Šapini nimalo ne sviđa. Šuker kaže da će za sat vremena biti ispred svog kompjutera i da će se nakon toga javiti Šapini.

Citat iz policijskog dokumenta: “Dodatno, potvrđeno je da Šapina i Cvrtak posjeduju kontakte na visokim razinama, s osobama međunarodnog ugleda. Šapina je obavijestio nekadašnjeg igrača sa Svjetskog prvenstva i jugoslavenskog top-strijelca iz 1989. godine da se kladi na utakmicu Širokog.” (Riječ je o kvalifikacijskoj utakmici za Europsku ligu između Širokog Brijega i Banantsa iz Jerevana, odigranoj 9. srpnja 2009. godine, koju su Šapina i Cvrtak pokušali namjestiti. Utakmica nije završila kako su planirali. Prema policijskim dokumentima, Cvrtak je sumnjao da je netko drugi većim iznosom potplatio igrače Širokog Brijega, op. a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. travanj 2024 09:56