POŠILJKA ZA EMIRATE

ZAPLIJENJENE SRPSKE RAKETE U RIJECI Obavještajna služba spriječila šverc oružja

Tešić se već nekoliko puta dovodio u vezu s posredovanjem u međunarodnoj trgovini oružjem i opreme

Službenici Carinarnice Rijeka prije nekoliko dana su, navodno po dojavi obavještajne službe, zaplinijenili više kontejnera punih sofisticiranoga naoružanja, najviše raketa za zrakoplove te za sustave zemlja-zemlja koji su u Rijeku stigli iz Srbije.

Rakete u dijelovima, zatim dijelovi za lansere, te kruto raketno gorivo, nalazili su se u kontejnerima s potpuno drugom carinskom deklaracijom, a njihovo odredište je bio Abu Dabi.

Prije svega radilo se o projektilima S-8, nevođenim raketama ruske proizvodnje namijenjenim ispaljivanju iz višecjevnog sačastoga lansera za avione.

Riječ je o projektilima koje se nalaze u naoružanjima niz vojski svijeta, a kompatibilni su sovjetskim tipovima zrakoplova.

Između ostaloga u svojem naoružanju ih posjeduje i Hrvatska koja ih je za vrijeme rata kupila na crnom tržištu te koristila u operacijama Bljesak i Oluja.

Čije je bilo sporno oružje za sada nije poznato, no prema pisanu medija, pošiljka se navodno povezuje sa srbijanskim poduzetnikom Slobodanom Tešićem, vlasnikom tvrtke Tenex, a čije se ime već nekoliko puta do sada dovodilo u vezu s posredovanjem u međunarodnoj trgovini oružjem i vojne opreme.

U svojoj knjizi "Merchant of death" (Trgovac smrću), novinari Douglas Farah i Stephen Braun Tešića su naveli kao jednoga od suradnika najpoznatijeg svjetskoga trgovca oružjem, Viktora Bouta.

Prema njihovom pisanju Tešić je bio jedan od posrednika preko kojega je Bout vojnu opremu i oružje slao krajem devedesetih godina liberijskom gospodaru rata Charlesu Tayloru. Tešić se zbog toga našao i na crnoj listi UN-a.

No prije dvije godine našao se ponovno usred skandala u susjednoj BiH kada je u društvu sa Tešićem snimljen i glavni tužitelj BiH Milorad Barašin. Barašin je najprije javno poricao kako se sastao s Tešićem no snimka ga je demantirala.

Zbog ovoga sastanka s Tešićem Barašin je bio privremeno udaljen s dužnosti.

Međutim za razliku od BiH o Tešićevoj posjeti Hrvatskoj malo se zna, no prema dobro obavještenim izvorima ovaj biznismen znao je dolaziti u RH gdje je također imao poslovne kontakte. Navodno se znao susresti i sa jednim bivšim visokorangiranim političarem u vrijeme dok je obnašao jednu od čelnih funkcija u zemlji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 18:22