NEPRAVOMOĆNA PRESUDA VLASNIKU KAFIĆA

Ugostitelj ide u zatvor jer je u bocu od rakije ulio otrovni deterdžent

 Damjan Tadić/CROPIX

Gotovo godinu dana nakon što je konobarica zagrebačkog kafića Robinson u Gotovčevoj ulici na Sveta tri kralja poslužila dvojici gostiju deterdžent za pranje suđa, na Općinskom kaznenom sudu sudac Zorislav Kaleb donio je nepravomoćnu presudu kojom je osudio vlasnika lokala Šimuna Matića na godinu dana zatvora. Prema presudi, ugostitelj je odgovoran što je konobarica Tajana B. gostima Marku J. i Damiru P. umjesto medice zabunom natočila - otrov. Tog kobnog 6. siječnja oko 23.30 sati mladići su popili sredstvo za strojno pranje Blistal Likvid koje sadrži agresivni kemijski spoj natrijev hidroksid, a koje je par dana prije vlasnik kafića ulio u bocu od rakije i stavio u skladište.

U teškom stanju

Slučaj je završio na sudu, a otrovani mladići u teškom stanju u bolnici: Damiru P. oštećena je stijenka usne šupljine, a Marko J. zadobio je ozljede stijenke probavnog kanala - od usne šupljine, preko ždrijela jednjaka sve do želuca.

- Što? Molim? Sad ćete nakon godinu dana taj slučaj izvući iz ladice i objaviti ga u novinama? Ne mogu vjerovati. Šokiran sam. Ne znam što da kažem. Mi ćemo se žaliti. Odvjetnik je već poduzeo korake jer sve ono rečeno u sudnici i sve ono što piše u presudi nije istina. Naprosto, to nije točno! Tog kobnog dana i ja sam bio u lokalu kad je moja djelatnica dečkima dala da popiju Čarli. Pa to je bio samo Čarli. Odmah sam se angažirao i zvao Hitnu pomoć da ih zbrine - prisjetio se uzrujani vlasnik lokala Robinson, Šimun Matić. Na samom izricanju presude, kaže, nije bio jer nije bio dužan biti.

Desetak svjedoka

- Odvjetnik mi je, evo, javio. Žalba je već uložena. Samom događaju svjedočilo je desetak gostiju koji su bili u kafiću. Svjedoci koji su sve vidjeli i čuli. Od samog početka vjerujem da nisam kriv pa zato te ljude nismo ni zvali da svjedoče. Ali sad smo ih u žalbi predložili. Uništit će mi posao ova presuda. No ja nisam kriv. I to će se vidjeti kad presuda bude pravomoćna. Konobarici sam odmah otkazao suradnju - nevoljko priča ugostitelj Matić, kojeg smo posjetili u kafiću na Štefanje. Svjestan je da mu se, iako je nepravomoćna presuda u pitanju, život već promijenio. Na upit je li u međuvremenu posjetio ozljeđene dečke ili ih, barem, kontaktirao i informirao se o njihovu zdravstvenom stanju, Matić kaže da nije znao tko su ti mladići te da nije znao kako da stupi s njima u kontakt. Potom je ponovio da je on odmah prvi reagirao i pozvao Hitnu na Sveta tri kralja.

Povjerovali konobarici

Unatoč poricanju optužbi, sud smatra da je upravo vlasnik lokala kriv za teško ozljeđivanje jer su tvrdnje konobarice Tajane B. očito bile vjerodostojne. Ona je navela da joj je gazda rekao da je u bocu od rakije medice par dana prije kobnog događaja ulio deterdžent iz originalne plastične ambalaže od pet litara.

Njezine navode o gazdinu pretakanju opasnog “napitka” potvrdio je i jedan od otrovanih gostiju, Damir. Rekao je da im je onako šokiranima Šimun objasnio da su popili Čarli. Bocu je ostavio u skladištu a da konobare nije obavijestio o pretakanju.

Slučaj Orient Expressa IZ 2010.

Za razliku od Matićeve konobarice koja ne snosi krivnju, ali više i ne radi za njega, lani je na dvije godine zatvora nepravomoćno osuđena konobarica kafića Orient Express Maja Š. (22), koja je u ljeti 2010. godine u bočicu od mineralne vode nalila jaki deterdžent Tarco te ga zabunom poslužila gošći Ivi Nerini Sibili. Toj samostalnoj plesnoj umjetnici zbog grubog nemara konobarice zauvijek se promijenio život. Ona više nikada neće moći glasno viknuti. Konobarica Maja iz kanistra je nalila deterdžent u bočicu i neoznačenu je stavila u košaru ispod šanka. Četiri dana nakon toga zaboravila je na pretakanje pa je bočicu podigla s poda i stavila je u hladnjak. Ne bi li utažila žeđ tog vrućeg dana, Sibila je svratila u Orient Express i naručila mineralnu vodu. Konobarica joj je donijela zelenu bočicu s deterdžentom. Već nakon jednog gutljaja gošća je osjetila trenutačnu bol u grlu i jednjaku. Hospitalizirana je u teškom stanju. ( H. K. J.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 17:16