VEĆI SU OD ZEMLJE

NASA-in svemirski teleskop otkrio čak 460 potencijalnih novih planeta

 NASA

CAPE CANAVERAL - NASA-in svemirski teleskop Kepler otkrio je 461 potencijalno novi planet, uglavnom veličine Zemlje ili nekoliko puta veći, objavili su znanstvenici u ponedjeljak.

Time se ukupan broj mogućih novih "svjetova" koje je pronašao Kepler popeo na 2.740, od čega je potvrđeno njih 105.

"Prije dvije godine imali smo 1.200 planeta kandidata. Godinu poslije tome smo dodali značajan broj novih objekata i opazili trend rasta broja vrlo malih planeta, dvostruko većih od Zemlje i manjih", rekao je astronom Christopher Burke.

Uz novi 461 planet, koliko ih je Kepler opazio u 22 mjeseca, nastavlja se proliferacija manjih planeta.

Među novim metama promatranja su planeti 1.5 puta veći od Zemlje koji kruže oko svoje zvijezde nalik Suncu u orbiti od 242 dana, što je udaljenost uz koju bi voda, potrebna za život, mogla postojati na površini.

U povezanom istraživanju, astronomi su utvrdili da jedan od šest planeta nalik Suncu ima planete veličine Zemlje koje oko njega kruže bliže od 88-dnevne orbite Merkura oko Sunca.

Cilj misije Kepler, koja je počela 2009. je utvrditi koliko zvijezda u galaksiji Mliječna staza ima planet veličine Zemlje koje kruže u tzv. habitativnim zonama u kojima može postojati površinska voda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 11:58