VEĆ OD SLJEDEĆEG TJEDNA

Vlada odlučila: Cijena struje bit će veća za 20 posto, a plina za 22 posto! Milanović: To je realnost

Ovo je realnost, a na nama je da pokrenemo druge mehanizme, rekao je Milanović
Zagreb, 190412.Vlada.Redovita sjednica Vlade.Na slici:Branko Grcic, Radimir Cacic i Zoran Milanovic.Foto: Davor Pongracic / CROPIX
 Davor Pongračić / CROPIX

ZAGREB - Od 1. svibnja, prosječno hrvatsko kućanstvo plaćat će 20 posto skuplju struju i 22 posto skuplji plin. Odlučila je to danas Vlada, usvojivši odluke o novim tarifama za ta dva energenta.

Prema Vladinoj računici, prosječan račun za struju koju koriste kućanstva nakon poskupljenja bit će 40 kuna veći nego sada, dok će prosječan račun za plin porasti za 33 kune. To znači da će prosječno hrvatsko kućanstvo za ta dva energenta mjesečno izdvajati 73 kune, što do kraja godine daje nešto manje od 600 kuna veće izdatke za korištenje struje i plina po kućanstvu.

Novi udar na džepove građana u Vladi objašanjavaju ovisnošću Hrvatske o uvozu energenata i rastom ulaznih troškova. Nadalje, ističu i da bi investicijski ciklus u energetici, od kojeg Vlada puno očekuje, bilo teško pokrenuti bez povećanja cijena struje.

Cijenu struje, kazao je prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić, nova je Vlada mogla povećati čim je preuzela vlast, ali na to se nije odlučila, dijelom, i zbog duge i hladne zime. Čak i nakon povećanja, kaže Čačić, cijene energenata u Hrvatskoj bit će niže nego u ostatku Europe.

„Ove točke dnevnoga reda sigurno neće izazvati oduševljenje hrvatskih građana. Ipak, u nizu loših vijesti, ove dvije odluke su zadnje koje su takve“, poručio je Čačić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 04:54