REUTERS/Gonzalo Fuentes / REUTERS
POBJEDA ZA SVE ŽRTVE

STRAVIČNA PRIČA O POVIJESNOJ UTRCI Jednoj su oca ubili, drugi je napravio samoubojstvo, treći..

Piše: Kristina LeovacObjavljeno: 20. kolovoz 2016. 01:34

Prvi put u povijesti olimpijske utrke na 100 m prepone, na postolje su stale tri djevojke iz iste zemlje. Da je ovo apsolutno američka disciplina, potvrdile su sjajnim finalom zlatna Brianna Rollins (12.48), srebrna Nia Ali (12.59) i brončana Kristi Castlin (12.61).

- Mi ovdje nismo nastupale kao pojedinke nego kao ekipa. Radimo zajedno, zajedno se molimo, zajedno nas ispunjava ovaj posao - rekla je Castlin, koja je medalju posvetila...

- Svim žrtvama nasilja, kriminala.

Njezin otac ubijen je u propalom pokušaju pljačke hotela, u kojem je bio upravitelj.

- Gubitak oca u dobi od 12 zbog oružanog nasilja preokrenuo mi je život. Želim pokazati svoj djeci koja su preživjela iste stvari da ne smiju odustati.

REUTERS/Leonhard Foeger
REUTERS

Nevjerojatno je da svaka od ovih žena ima groznu životnu priču. Otac Nie Ali počinio je samoubojstvo, dok je otac olimpijske pobjednice Brianne Rollins u zatvoru.

Nia je k tome prije samo 15 mjeseci rodila je sina Titusa, koji je mamu gledao na Olimpijskom stadionu u Riju. Ovo je druga srebrna medalja u njezinoj obitelji jer je suprug Michael Tinsley ima iz Londona 2012. na 400 m prepone.

- Znala sam da će biti težak put vratiti se atletici nakon poroda. Majke se inače jako bore vratiti se u normalu, zato sam sretna što sam ja to tako brzo uspjela. Sin mi je ovdje, on je odigrao glavnu ulogu u ovoj medalji - poručila je u suzama Nia Ali.

I najbrža Hrvatica ikada, Andrea Ivančević nastupala je na 100 m prepone. Nakon 12.90 u kvalifikacijama, zastala je u polufinalu. U najbržoj polufinalnoj skupini u cilj je ušla kao 6. sa 12.93. Ukupno joj je to donijelo 13. mjesto. Za finale joj je trebala utrka ispod njezinog hrvatskog rekorda kojeg je prošle godine postavila sa 12.87. Trebala joj je utrka od 12.81, no nije uspjela. S obzirom da je Andrei zbog ozljede nastup u Riju, na njezinim prvim Igrama bio upitan, polufinale je sasvim dovoljna nagrada za sve.

Linker
19. travanj 2024 03:12