PRVO TROMJESEČJE

Kinesko gospodarstvo poraslo 8,1 posto, ispod očekivanja

Rast kineskog gospodarstva usporava se već pet tromjesečja zaredom, pa bi u 2012. mogao biti najslabiji u posljednjih desetak godina.
Workers stand on scaffolding at a road construction site in Beijing Thursday, April 12, 2012. China's economic growth fell to its lowest level in nearly three years in the first quarter of 2012 amid weak trade and lending controls. (AP Photo/Alexander F. Yuan)
 AP

PEKING - Kinesko gospodarstvo poraslo je u prvom tromjesečju po najnižoj stopi u gotovo tri godine, a usporavanje rasta na 8,1 posto, s 8,9 posto u prethodnom kvartalu, znatnije je nego što se očekivalo.

S obzirom na slabosti najvećih svjetskih gospodarstava i restriktivne monetarne mjere kineske središnje banke usmjerene na suzbijanje inflacije, očekivalo se usporavanje rasta kineskog gospodarstva. U anketi Reutersa analitičari su očekivali rast bruto domaćeg proizvoda od 8,3 posto.

Rast BDP-a od 8,1 posto na godišnjoj razini posljednji puta zabilježen je u drugom tromjesečju 2009. godine, a tada su kineske monetarne vlasti olabavile monetarnu politiku kako bi drugo po veličini svjetsko gospodarstvo što lakše prebrodilo financijsku krizu i recesiju u razvijenim zemljama.

„Glavni pritisak na gospodarstvo posljednjih mjeseci dolazi zbog sporijeg rasta izvoza, ali i domaće potrošnje. Mislim da su podaci o izvozu u prvom tromjesečju razočarali. I dalje vjerujemo da bi monetarne vlasti trebale olabaviti politike kako bi potaknule domaću potražnju i tako nadoknadile slabost izvoza“, kaže Kevin Lai, ekonomist u tvrtki Daiwa.

Rast kineskog gospodarstva usporava se već pet tromjesečja zaredom, pa bi u 2012. mogao biti najslabiji u posljednjih desetak godina.

Lani je kineski BDP porastao 9,2 posto, dok se u ovoj godini u anketi Reutersa očekuje rast od 8,4 posto, što bi bila najniža stopa rasta od 2002. godine.

Rast bi mogao biti i niži, s obzirom da je kineska vlada nedavno smanjila procjene rasta u ovoj godini s 8 na 7,5 posto.

Sporiji rast kineskog gospodarstva posljedica je slabljenja potražnje u svijetu zbog recesije u Japanu i eurozoni, te usporavanja rasta američkog gospodarstva.

Uz to, kineska je središnja banka, nakon dugog razdoblja vođenja labave monetarne politike, posljednjih mjeseci pooštrila uvjete kreditiranja kako bi suzbila inflaciju. A to je izazvalo usporavanje rasta domaće potražnje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 04:41