AFERA RIJEČKA BANKA

SLOBODA ZA ČOVJEKA KOJI JE PROKOCKAO 100 MILIJUNA DOLARA Eduard Nodilo uvjetno pušten

Nodilo je krivotvorenjem prikrivao milijunske gubitke odlazeći noću u banku te se nastavio kockati novcem banke, zadužujući se i u stranim bankama
 Željko Šop/CROPIX

Jedanaest godina nakon izbijanja afere 'Riječka banka', najveće bankarske afere u Hrvatskoj, njen protagonist Eduard Nodilo pušten je iz zatvora na uvjetni otpust, godinu i pol prije isteka kazne, piše riječki Novi list. Na položaju deviznog dilera Riječke banke Nodilo je stvorio nevjerojatan dug od 100 milijuna dolara rizičnim trgovanjem na deviznom tržištu, a pritom ga nitko nije kontrolirao jer je imao slobodne ruke zbog nedostatnog sustava nadzora u tom dijelu poslovanja banke.

Kada su se gubici počeli pojavljivati, Nodilo ih je prikrivao krivotvorenjem te je nastavio milijunsko kockanje novcem banke, zadužujući se i u stranim bankama. Pri kraju svoje rabote dolazio je čak i noću na svoje radno mjesto kako bi lakše prikrivao nevjerojatan gubitak, sve dok nije otkriven.

Riječki devizni diler proveo je u zatvoru posljednjih šest godina, a uvjetni otpust dobio je zahvaljujući dobrom vladanju i bolesti, piše Novi list.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 03:36