JUTARNJI OTKRIVA

PIŠE T. ŽIDAK Štimac za dvoboj protiv Južne Koreje šalje pozivnicu Kovačiću i Andrijaševiću

 Drago Sopta / CROPIX

Dva trenera - jedno nebo! Igor Štimac i Siniša Mihajlović danas sjedaju u svoje “paraglajdere”, pred njima je devet mjeseci neizvjesnog utrkivanja, u kojemu Igor Štimac ima - topa fore! Zašto? Jer će mu ključne igrače pripremati najbolji treneri svijeta, Jose Mourniho (Modrić), Pep Guardiola (Mandžukić) i David Moyes (Jelavić) tri su Štimčeva asistenta. Istina, Katalonac će to obaviti za samo zadnje tri utakmice, ali vjerojatno će susreti s Belgijom u Zagrebu, te Srbijom u Beogradu i Škotskom u Glasgowu biti vrlo važni. Iako bih osobno bio sretniji da Luku i Marija priprema Alex Ferguson, imam više povjerenja u ljude koji su u nogometu dobili titulu “Sir”.

Belgija baca na Oranje

Sve se u današnjem nogometu svodi na utakmice dvojice ljudi. Leo Messi se nadmeće s Cristianom Ronaldom, Mourinho s Guardiolom, Alex Ferguson s Robertom Mancinijem. Tako će biti i u našoj kvalifikacijskoj skupini, u kojoj su Štimac i Mihajlović u najdelikatnijoj poziciji. Let dvojice trenera bit će završen u listopadu, možda i nešto kasnije u baražu, ali prema tablici treba očekivati da će se 6. prosinca u Brazilu na ždrijebu u bubnju naći Hrvatska i Belgija. Hrvatska, jer ima izuzetnu momčad, i Belgija, jer je najpotentniji europski sastav. Eden Hazard, Marouane Fellaini, Vincent Kompany, Romeu Lukaku, Christian Benteke, Thomas Vermaelen neodoljivo podsjećaju na Nizozemsku iz slavnih sedamdesetih, kada su za “oranje” igrali Cruyff, Kaizer, Neskens, Hulshof...

Danas će u hotelu “Hilton” Igor Štimac predstaviti igrače s kojima ide na Craven Cottage, gdje će 6. veljače igrati zadnju test utakmicu protiv Južne Koreje, sudionika Svjetskog prvenstva u Južnoj Africi, vrlo snažne i Štimcu sasvim nepoznate momčadi. No, ta utakmica Štimcu ne može dati neke značajnije odgovore, jer on sve odgovore već zna. Za razliku od Siniše Mihajlovića, koji će na utakmici s Ciprom pokušati odgonetnuti upitnike, kojih ima svakako više nego Štimac. Hrvatski izbornik će u Londonu otvoriti vrata A reprezentacije Mateu Kovačiću i Franku Andrijaševiću.

Bayern je poput Blanke

Za Kovačića je već davno izjavio da bi po talentu bio u kadru A reprezentacije da nije bilo ozljeda, tako da je jedino iznenađenje Andrijašević, koji se profilirao kao jedan od glavnih igrača splitske momčadi.

Na pitanje o Pepu Guardioli, kao treneru našeg Marija Mandžukića, ali i treneru koji bi Bayern trebao odvesti “kat više”, jer najboljoj njemačkoj momčadi već dugo fali zadnji korak, Štimac nije poslao decidiran odgovor. Da je to doista tako, potvrdit će i dva finala Lige prvaka u zadnje tri godine. I ovog proljeća mnogi prognozeri Bayern svrstavaju među favorita Lige prvaka. Gledajući snagu njemačke momčadi, Arsenal ne bi trebao biti problem, ali Barcelona, Manchester United, odnosno Real, pa čak i Šakhtar - svakako! Bayern je kao Blanka Vlašić, doskočila je 2,08, ali joj do apsolutne dominacije fali jedan centimetar. I Bayernu fali samo jedan centimetar, s obzirom na klasu nogometaša, među kojima je jedna od najdominantnijih figura Mario Mandžukić.

Štimac se boji G. Balea

- Guardiolin dolazak je velika stvar i za Bayern, posebno za Mandžukića, baš sam znatiželjan kako će to funkcionirati - rekao je Štimac.

Igoru Štimcu na putu stoje trojica svjetskih igrača, Branislav Ivanović, član Chelseaja i najbolji srpski nogometaš, Gareth Bale, Velšanin, kojega se Štimac boji kao vrag tamjana i kojega Tottenham cijeni 55,000.000 funti, te Marouane Fellaini, glavni adut Marca Wilmotsa, ako u međuvremenu ne bude novih svađa. I Siniša Mihajlović, koji će se u Zagrebu osloniti na taktiku Roberta di Mattea. No, srpski izbornik mora znati i da je Johan Cruyff, otac tika-take, najatraktivnijeg nogometa na svijetu, rekao: “Dobro je igrati obranu kao Chelsea, ali pobjede defenzive nad napadačkim nogometom su vrlo rijetke”. Ma kako čvrst bio srpski blok, može li se suprotstaviti instrukcijama koje će Štimčevi “pomoćnici”, Guardiola, Mourinho i Moyes, dati svojim zvijezdama?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 23:45