RUGLO NA CRVENOM TRGU

DIVOVSKI KOVČEG USRED MOSKVE RAZLJUTIO GRAĐANE Louis Vuitton postavio 9 metara visok i 30 metara dugačak paviljon

Paviljon bi ondje trebao biti od 2. prosinca do 19. siječnja, budući da se u Moskvi organizira izložba luksuznih putnih kovčega Vuitton
 AFP

MOSKVA - Divovski putni kovčeg s logom francuske modne marke Louisa Vuittona postavljen uz Lenjinov mauzolej, koji istodobno blokira pogled na moskovski Crveni trg, u utorak je izazvao zgražanje među prolaznicima u glavnome ruskom gradu.

Devet metara visok i 30 metara dugačak paviljon u obliku smeđe-žutog putnog kovčega, s prepoznatljivim logom Louisa Vuittona na koji su postavljene dvije velike vrpce u bojama ruske zastave podignut je nasred trga upisanog na listu Unescove kulturne baštine.

Paviljon bi ondje trebao biti od 2. prosinca do 19. siječnja, budući da se u Moskvi organizira izložba luksuznih putnih kovčega Vuitton. Na internetskoj stranici te modne marke stoji kako je prihod od prodaje karata za ulazak u paviljon namijenjen dobrotvornoj zakladi manekenke Natalije Vodianove "Naked Hearts" koja financija razne aktivnosti namijenjene hendikepiranoj djeci.

Unatoč tomu Moskovljani su zgroženi postavljanjem neprimjerenog objekta nasred Crvenog trga. "Crveni trg ima poseban status. To je sveto mjesto ruske države. Ima nekih simbola koje ne bismo smjeli banalizirati", rekao je za Ria Novosti komunistički zastupnik Sergej Obuhov. "Divovske dimenzije građevine potpuno su neprimjerene. Ona sklanja pogled na važne spomenike ruske kulturne baštine", smatra član ruske vladajuće stranke Jedinstvene Rusije Aleksander Sidjakin, koji je kritizirao ovaj potez te kazao kako je od gradskih vlasti zatražio da provjere jesu li poštovani svi zakonski aspekti o oglašavanju.

"Treba voditi računa o tomu da deseci tisuća ljudi ovamo dolaze kako bi vidjeli Crveni trg, a ne paviljon neke poznate tvrtke", smatra član ruske nevladine udruge koja se zalaže za očuvanje arhitektonske baštine Moskve.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 23:06