LOBIRANJE NA ISTOKU

PIŠE T. ŽIDAK: DINAMOV BRAZILAC BLIZU TRANSFERA Sammir ide u Katar, a Igora Štimca zove Šahtjor

 Nenad Dugi / CROPIX

Na večeri u Ženevi, uoči utakmice Hrvatska - Portugal, Igor Štimac je u jednom času novinarima u kineskom restaurantu, umjesto “pekinške”, ponudio novinarsku patku: “Imam tri nemoralne ponude!” Naravno, tu je zakočio, jer su imena klubova za trenere - najstroža poslovna tajna! Međutim, kada je Igor Štimac u pitanju, zna se da je njegov bivši klub Derby County, u kojemu je bio i kapetan, spreman odvojiti veliki novac da bi ga privukao nakon Svjetskog prvenstva u engleski nogomet. Sa Štimcem u Derbyju vide povratak u slavne dane toga kluba. Ali, nije u pitanju samo Derby County, na Štimca je pikirao i West Ham, gdje je, kao nogometaš, također ostavio dubok trag. Iako je menadžer Sam Allardyce vrlo siguran i zaštićen čvrstim ugovorom, Štimčeva karizma bi ga mogla izbaciti iz sedla. Naročito ako hrvatski izbornik u Brazilu ostvari dobar rezultat.

Srna kao direktor

Ipak, Štimcu nije najprivlačnija Engleska, već - Ukrajina! U vrlo je prisnim odnosima s vlasnikom Šahtjora Rinatom Ahmetovim, kojemu je svojedobno dao Darija Srnu, koji već jedanaestu godinu igra u Donjetsku i tamo je kapetan. Možda i više od toga. Iz nekih izvora saznao sam da će Srna, nakon igračke karijere dobiti ponudu za vrlo atraktivnu ulogu u klubu, te da će biti u poziciji lobirati za Štimca, kao trenera. U prilog tome ide i činjenica da je rumunjski stručnjak Mircea Lucescu upravo počeo trošiti zadnji dvogodišnji ugovor. Već deset godina je u Donjecku, 68 mu je godina i Ahmetov treba “svježu krv”. Riječ Darija Srne mogla bi biti presudna...

Sammirov ‘party time’

Jorge Sammir, kontroverzni Štimčev izbor i njegov najveći “gamble” u karijeri, trenutno je bez ponuda! Kažu mi moderatori svjetskih nogometnih zbivanja da oko njegovog imena vlada potpuna tišina. No, veliki kombinatori, vjerojatno na nagovor “padre Zdravka”, lobiraju za njega na Bliskom istoku. U igri su Katar i Saudijska Arabija, bogati klubovi, koji mogu kao od šale platiti 5,000.000 eura (ili dolara) za Sammirov “party time”.

S obzirom na njegov stil života, idealan je za igru na Bliskom istoku, gdje je duboki trag, na primjer, ostavio iranski velemajstor lopte Ali Karimi, kojega su čak isprobali i u Bayernu, ali, njegovo ime će u klupskoj povijesti bavarskog kluba ostati zapisano tek - nevidljivom tintom. No, kako se u doba velike sparine nogomet na Bliskom istoku budi iz “sieste” tek početkom srpnja, zasad u eteru vlada tišina. Nitko se ne javlja, iako će Mamić, kao jedan od 266 hrvatskih multimilijunaša koji kruže jahtom po Kornatima, vjerojatno moliti Boga da Sammir ostane.

Ne bih se začudio da opet bude ključni čovjek u kvalifikacijama za Ligu prvaka, a još manje bih se čudio ako u Ligi prvaka ne bude na razini. Osim ako ga u međuvremenu ne prodaju za nogometni “party”, kao što su svojedobno prodali Alija Karimija u Dubai za zabavu bogatim arapskim prinčevima...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 17:12