SLUČAJ FIMI-MEDIA >>> MILINOVIĆEV CRNI NOVAC

Lagao je! Potpisi i isplatnice potvrđuju: Milinović je iz tajnog fonda HDZ-a uzeo 200 tisuća kuna!

Čak ako i jest dio tih sredstava donirao za gradnju crkve, ostaje iznos od najmanje 130.000 kuna čije je preuzimanje potpisao
 Robert Fajt / CROPIX

ZAGREB - Branka Pavošević, bivša blagajnica HDZ-a optužena u slučaju Fimi-Media, u svom je priznanju USKOK-u pročitanom ovog tjedna na Županijskom sudu izjavila da je iz crne stranačke blagajne bivšem ministru zdravstva Darku Milinoviću isplaćivala 10.000 kuna mjesečno kroz određeno razdoblje .

Milinović, sada jedan od kandidata za predsjednika HDZ-a, u izjavama za medije ponavlja kako je sve već rekao o tvrdnjama Branke Pavošević. A to znači da i dalje demantira primanje bilo kakvog novca iz crne blagajne.

- Istina je da sam iz legalne blagajne HDZ-a dva puta preuzeo sredstva i donirao ih za gradnju crkve Sv. Jakova u Bilaju. Radilo se o 35.000 kuna 2008. i 35.000 kuna 2009. godine. Potpisao sam da sam preuzeo taj novac, a župnik u Bilaju također je potpisao priznanicu o preuzimanju donacije i uputio zahvalnicu HDZ-u za pomoć - istaknuo je Milinović.

Tepali mu ‘Dado’

Činjenica je da je spomenuti župnik u svom iskazu USKOK-u potvrdio Milinovićevu izjavu . Međutim, Milinovića ipak demantira nalaz grafološkog vještačenja, koje je u istrazi Fimi-Media provedeno na prijedlog branitelja njegove stranke kao pravne osobe. Naime, Branka Pavošević istražiteljima je predala sve isplatnice i bilješke koje je vodila o crnoj blagajni HDZ-a. Između ostaloga, u toj se dokumentaciji nalaze dvije isplatnice na ime Darka (Dade) Milinovića na iznose od 30.000 i 20.000 kuna s potpisima preuzimatelja, kao i svojevrsne isplatne liste iz 2008. i vjerojatno 2009. godine. I na tim su listama uz ime Dade Milinovića naznačene isplate za 17 mjeseci od po 10.000 kuna. Uz 15 isplata stoji i potpis osobe koja je novac primila. Sudski je vještak pri grafološkom vještačenju uspoređivao te potpise s nespornim potpisom Darka Milinovića izuzetim iz spisa o 2. fazi projekta razvoja KBC-a Rebro, gdje se Milinović potpisao kao potpredsjednik Vlade i ministar zdravstva i socijalne skrbi. Očito radi kontrole, uzet je i njegov originalni potpis sa zapisnika u ispitivanju u USKOK-u.

Donacija za crkvu

Nalaz vještaka jasan je i nedvojben. Na svim isplatnicama nalaze se potpisi Darka Milinovića. “Usporedbom originalnih spornih parafnih potpisa Darka Milinovića koji u fotokopiji prilaže... s nespornim parafnim potpisima Darka Milinovića... utvrđene su podudarnosti u svim relevantnim rukopisnim značajkama potpisa...” stoji u zaključku grafološkog vještaka iz Centra za forenzička ispitivanja Ivan Vučetić.

Iz toga se zaključuje da je Milinović tijekom 2008. i 2009. od Branke Pavošević dobio najmanje 200.000 kuna. Čak ako i jest dio tih sredstava, iako Milinović tvrdi da je novac dobio iz legalne blagajne, donirao za gradnju crkve, ostaje iznos od najmanje 130.000 kuna čije je preuzimanje potpisao. (...)

CIJELI ČLANAK PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 19:24