DOJMOVI IZ AUSTRALIJE

FOTO: ČILIĆ UOČI INDOORSA 'Wawrinka nam je svima pokazao kako igrati protiv najboljih'

Sto puta sam rekao da mi novac nije presudan u životu, samo zdravlje, a moje je zdravlje u Melbourneu bilo ugroženo - ispričao je u jednom dahu Dodig
 Ronald Goršić / CROPIX

Jedan je 34., drugi 37. igrač svijeta. Obojica bivši pobjednici Zagreb Indoorsa, Ivan Dodig i Marin Čilić su među prvima isprobali teren u Domu sportova. Zadovoljni uvjetima stali su pred medije najavivši najjače izdanje zagrebačkog ATP turnira. Kao iskusni putnik, Čilić nakon Melbournea nema problema s promjenom vremenskih zona, “tim me zeza jer nakon jednog dana spavam kao beba i devet vremenskih zona dalje”. Ipak, temperaturni šok je osjetio.

Teniski dojam iz Australije nije bio briljantan. Četiri pobjede na tri turnira i bolan poraz u drugom kolu Australian Opena od Gillesa Simona ne uklapaju se u plan o povratku u svjetski vrh.

- Koliko god se na treninzima osjećam dobro i koliko god sam mislio da mi pauza nije naškodila, u mečevima se vidi da jest. Kao i 2012., kada sam pauzirao zbog ozljede koljena, očito će mi trebati 5-6 turnira da vratim taj osjećaj.

Indoors bi mu u tom pogledu sigurno trebao pomoći jer “pred domaćom publikom uvijek igram najbolji tenis”. Tenis koji je vidio od Stanislasa Wawrinke u posljednja dva tjedna u Melbourneu nije ga pretjerano iznenadio.

Australska pećnica

- U posljednje dvije godine igrao je tijesno s Murrayem i Đokovićem. Nitko nije računao na njega, ali zaslužio je. Šteta što se Nadal ozlijedio u finalu, ali Wawrinka je set i pol igrao nevjerojatno. Time je i nama ostalima pokazao da su takve stvari moguće, pogotovo pobjedom nad Đokovićem koji je osvajao Melbourne tri godine zaredom.

Ivan Dodig će Australian Open zapamtiti po toplotnom udaru i jednom od najtežih mečeva u životu. Protiv Damira Džumhura je skoro “umro na terenu”. I dva tjedna kasnije ostaje pri ocjeni da se taj meč nije smio igrati u “australskoj pećnici”.

- Temperatura je u vrijeme meča na terenu bila 66 stupnjeva Celzijevih. Pročitao sam komentare prema kojima bismo mi, s obzirom koliko zarađujemo, trebali igrati i u takvim uvjetima. Sto puta sam rekao da mi novac nije presudan u životu, samo zdravlje, a moje je zdravlje tada bilo ugroženo - ispričao je u jednom dahu Dodig pa nastavio:

- Poznat sam kao igrač koji je spreman. Ako meni nije bilo dobro, onda znate da su uvjeti bili grozni. Zdravlje je sada dobro, imam samo malih problema s leđima, ali na njih sam već naviknuo.

Malo kraće pripreme

Dodig je, kao i većina igrača na Touru, bio zadovoljniji utjecajem ATP-eva Vijeća igrača kada je predsjednik bio Ivan Ljubičić, nego danas, kada je to Roger Federer.

- Sigurno moramo krenuti u smjeru osnivanja sindikata igrača. Puno je stvari za koje se moramo izboriti, a jedna od njih je sigurno i ograničenje temperature do koje se smije igrati na turnirima.

Dodigu će se “bolja teniska polovica”, Brazilac Marcelo Melo, priključiti u Zagrebu u subotu. Glasine da se rastaju odbacuje kao netočne uz opasku da će “odigrati koji turnir manje zajedno, ali Masterse i Grand Slamove ćemo igrati skupa”. Bolju životnu polovicu, novopečenu suprugu, odnosno činjenicu da se ženio krajem godine, ne krivi za lošiji početak sezone.

- Možda sam imao malo manje vremena za pripreme, ali, Bože moj, svi smo mi ljudi i nije mi tenis jedina stvar u životu - zaključio je Dodig.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 19:49