SANKCIJE ZA STRAVIČNE PROPUSTE U NADZORU

STRAVIČNI SLUČAJEVI ZLOSTAVLJANJA U SLAVONSKOM BRODU 'Nisu svi jednako krivi, istražujemo koji od djelatnika uistinu zaslužuju otkaz'

Neke djelatnike istražuje i policija, pa treba vidjeti i kaznenu odgovornost
 Danijel Soldo/CROPIX

SLAVONSKI BROD - Zbog niza ozbiljnih propusta koje su napravili stručni djelatnici Centra za socijalnu skrb Slavonski Brod, a koji su za posljedicu imali teško zlostavljanje djece u obitelji S. D. te podvođenje dviju djevojčica mlađih od 15 godina, nitko nije dobio izvanredni otkaz.

8 dana za očitovanje

Šestero djelatnika koje je inspekcija Ministarstva socijalne politike i mladih detektirala kao odgovorne dobilo je tek upozorenja pred otkaz. No, ističe ravnateljica Centra Slavica Nikšić, otkazi nisu isključeni.

- Slijedimo zakonsku proceduru. Djelatnici su dobili upozorenje pred otkaz, nakon toga su imali osam dana da se očituju na učinjene propuste, a nakon toga Upravno vijeće i ja odlučujemo o konačnoj stegovnoj sankciji. Petero od šestero djelatnika već se očitovalo, a jedna je djelatnica na bolovanju i njezino očitovanje još nismo dobili. Mogu reći da je već iz očitovanja jasno da nisu svi djelatnici jednako krivi i ne zaslužuju jednake sankcije. Stoga ćemo na kraju, u skladu sa zakonskim propisima, odlučiti za svakoga od njih hoće li im biti uručen otkaz, hoće li ostati na upozorenju ili nešto treće, pri čemu ćemo svakako konzultirati i pravnu službu Ministarstva socijalne politike i mladih - kaže ravnateljica Nikšić.

Dodaje kako se paralelno provodi i kriminalistička obrada te su prekjučer na obavijesnim razgovorima u policiji bili neki djelatnici Centra na čelu sa sadašnjom ravnateljicom, a za jučer je bio zakazan razgovor i s bivšom ravnateljicom Sanjom Turčinović.

Isto tako, ako netko od djelatnika bude pravomoćno kazneno osuđen, bit će mu automatski uručen otkaz bez mogućnosti novog zapošljavanja u sustavu. No, odlučeno je da se zbog težine propusta neće čekati do pravomoćnosti presude, nego će se pokrenuti i ova procedura davanja redovitih otkaza.

Skupa opcija

- Razmatrana je i opcija suspenzije tih zaposlenika do završetka suđenja, no to je stvarno najgora opcija: ljudi primaju gotovo cijelu plaću dok traje suđenje i ne rade. To je jednostavno preskupo - objašnjava naš izvor.

Ravnateljica Centra Slavica Nikšić potvrđuje da bi Centar bio na rubu funkcioniranja u takvoj situaciji.

Podsjetimo, na teške propuste u Centru Slavonski Brod Ministarstvo socijalne politike upozoreno je polovicom prosinca prošle godine, kad im je stigao mail u kojem je netko upozorio na stravu u jednoj tamošnjoj obitelji u kojoj 21-godišnja djevojka podvodi svoje dvije sestre mlađe od 15 godina.

U Ministarstvu su pripremali inspekcijski nadzor kad im je par dana poslije stigao novi mail, ovaj put iz slavonskobrodske bolnice u kojoj je preminula tromjesečna djevojčica.

Riječ je o slučaju zapostavljanja djece koji je Jutarnji detaljno pratio.

Centar za socijalnu skrb u ovom je slučaju najmanje godinu dana znao za strahote, a nije poduzeo sve što je u njegovoj moći.

Ministrica se zaletjela preko ruba zakona

Iako je resorna ministrica Milanka Opačić, nakon otkrivanja strave u Slavonskom Brodu, najavljivala najteže sankcije i izvanredne otkaze, neslužbeno doznajemo da ta opcija naprosto nije bila moguća. Izvanredni se otkaz, naime, prema Zakonu o radu, mora dati u roku 15 dana od “dana saznanja za činjenicu na kojoj se izvanredni otkaz bazira”.

Bilo je teško utvrditi koja je to činjenica, a i odvjetnici su upozorili da takvi otkazi vrlo često “padnu” na sudu te se djelatnik vrati na posao, a poslodavac mu - u ovom slučaju država - mora s kamatama isplatiti zaostale plaće. Stoga je odlučeno da se ide na varijantu redovitog otkaza - ako su zaposlenici to zaslužili. Upravo je ta procedura sada pokrenuta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 11:15