Damir Krajac / CROPIX / CROPIX
BORBA POD OBRUČIMA

CEDEVITA SE POJAČALA OPAKIM AMERIKANCEM Trener tvrdi; 'Njegov dolazak neće ništa uzeti Žganecu i Arapoviću'

Piše: Toma DragičevićObjavljeno: 15. studeni 2016. 19:22

Najviše poena, utakmica i blokada upisao je novi krilni centar Cedevite, 26-godišnji Amerikanac litavskih korijena John Shurna, u dresu Wildcatsa sa sveučilišta Northwestern. Istog onog na kojem je četiri godine studirao jedan bivši krilni centar Cedevite - Vedran Vukušić.

A Shurna je na putu do spomenutih rekorda na Northwesternu preskakao i Vukušića, čijim je putem nastavio i sada. Nakon četiri europske sezone (po jedna u Francuskoj i Turskoj te dvije u Španjolskoj) John Shurna dolazi u Cedevitu, gdje će teško uspjeti u onome što je napravio kroz četiri sveučilišne godine: tu će vrlo teško nadmašiti Vukušića, jednog od onih koji su prije pet godina potpisali pohod na Final Four Eurokupa i prvi trofej u klupskoj povijesti, Kup Krešimir Ćosić 2012.

- Od Shurne očekujem da nam donese širinu u napadu - kaže trener Veljko Mršić nakon što je Amerikanac obavio i prošao liječničke preglede i priključio se treninzima.


Zagreb, 290916. 
Dom sportova, dvorana dva.
ABA regionalna liga, kosarka, 1.kolo, utakmica KK Cedevita - KK Buducnost Voli.
Na fotografiji:  Veljko Mrsic.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Damir Krajac / CROPIX

Drukčija ‘četvorka’

- Ne vjerujem da će mu trebati puno za prilagodbu jer su iza njega četiri europske sezone, a to je baš ono što smo tražili. Trebao nam je igrač za kojeg znamo što možemo dobiti. Shurna je dosada u Europi stalno igrao na istoj razini.

Ukupno je za Strasbourg, Joventut, Darušafaku i Valenciju odigrao 148 utakmica u ACB ligi, prvenstvima Francuske i Turske te Eurokupu, a o kakvom se igraču radi pokazuje statistički podatak od 44 posto šuta za tri poena, odnosno 262 pogođene trice iz 593 pokušaja. Prošle je sezone za Valenciju kroz 55 utakmica ubacivao 6,9 poena, uz 2,7 skokova za 18,3 minute. U Cedeviti bi te brojke trebale biti nešto više.

- Drukčiji je od naših “četvorki” Žganeca i Arapovića, s njega se ne može pomagati, a to će otvoriti puno više prostora za, recimo, Jacksonove prodore.

Damir Krajac / CROPIX / CROPIX

Svima će biti lakše

Što je s minutažom dva mlada Mršićeva krilna centra?

- Ne mislim da će Karlo i Marko patiti zbog Shurnina dolaska. Imamo dovoljno utakmica i minuta za sve igrače, a Žganec može igrati i na “petici”. Bit će to OK, sa širom će rotacijom svima biti lakše. I igrati i trenirati - zaključio je Mršić.

Ono što već od srijede i Gran Canarije najvjerojatnije više neće biti opcija u Cedevitinoj igri jest Marko Tomas na “četvorci”, iako je to u određenim razdobljima izgledalo jako dobro. Isto je tako Karlo Žganec od početka sezone najkonstantniji igrač hrvatskog prvaka, pa bi s te strane Shurnin dolazak mogao biti kontraproduktivan. Međutim, dok ga ne vidimo na terenu s novim suigračima, a prije srijede to nije moguće, o svemu se ovome se može samo nagađati...

Zagreb, 141116.
Centar kosarke Cedevita, Zagrebacki velesajam.
Konferencija za medije na kojoj je KK Cedevita predstavljen John Shurna novo pojacanje.
Na fotografiji: Marko Arapovic, Veljko Mrsic, John Shurna.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Damir Krajac / CROPIX / CROPIX

------------------------------------------------------------

Shurna u Europi
2012/13. (Strasbourg)
31 utakmica: 7,7 poena i 2,8 skokova za 20,3 minute

2013/14. (Joventut)
34 utakmice: 11,7 poena i 3,7 skokova za 25,1 minutu

2014/15. (Darušafaka)
28 utakmica: 9,5 poena i 3,1 skok za 22,9 minuta

2015/16. (Valencia)
55 utakmica: 6,9 poena i 2,7 skokova za 18,3 minute

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
17. travanj 2024 14:18