Niksa Stipanicev / CROPIX / CROPIX
NEMA KRAJA AGONIJI

RASPAD SISTEMA U DO JUČER SNAŽNOM KLUBU Od najave megakluba do egzodusa - sidro dignuo i kapetan mlade reprezentacije

Piše: Davor TrutinObjavljeno: 01. srpanj 2017. 20:17

S Baldekina je otišao i Roko Badžim. Dvadesetogodišnji bek Šibenčana potpisao je trogodišnji ugovor s Union Olimpijom. Odlaskom mladog reprezentativca nastavljen je ovoljetni egzodus s Baldekina jer su prije Badžima Šibenik napustili Ivanov, Halilović, Petani te Siriščević. Otišla je dakle kompletna petorka momčadi koja je prošle sezone bila prvak osnovnog dijela lige i polufinalist doigravanja.

Odlazak mladog reprezentativca, kapetana U-20 reprezentacije i igrača sa šireg popisa A-reprezentacije, bila je navijačima šibenskog kluba kap koja je prelila čašu. Potpisivanje ugovora s talentiranim bekom neprestano se najavljivalo, ali i otezalo. Ogorčenje je među navijačima veliko pogotovo stoga što se donedavno govorilo o megaprojektu stvaranja jake Šibenke, s jakim sponzorima i znatno većom (financijskom) potporom Grada.

Kako se sve to, gotovo preko noći, urušilo i zašto se umjesto jakog Šibenika događa odljev momčadi, ustvari, raspad? Toliko je kontroverznih informacija proteklih tjedana procirkuliralo šibenskim medijskim eterom, kuloarima ali i (polu)službenim košarkašim krugovima da su ljudi koji prate šibensku košarku u najmanju ruku zbunjeni.

Jolly ipak nastavlja?

Kada je nedavno predsjednik Šibenika Ante Grbac napokon izašao u javnost i potvrdio kuloarske priče o propasti tzv. fuzije dva šibenska kluba, rekao je da to, ma koliko god da nije dobro za budućnost šibenske košarke, i nije nešto što bi trebalo zabrinuti navijače.

Štoviše, Grbac je najavio okretanje mladima s Rokom Badžimom kao predvodnikom te angažman dvojice-trojice iskusnijih igrača koji bi bili podrška toj mladoj i talentiranoj momčadi Šibenika. Govorio je i o jačoj podršci Grada, koji bi umjesto dosadašnjih 300.000 kuna klub sponzorirao s čak milijun kuna, o proširenju kapaciteta dvorane i, naposljetku, o borbi te ekipe za doigravanje. Badžimovim je odlaskom i ta priča propala u vodu, a njegovim bi stopama mogao poći i još koji talent s Baldekina (Nakić naprimjer).

Je li ovakav rasplet predvidio i Josip Stojanović, koji je u novom projektu jedinstvenog kluba trebao imati značajniji udio (govorilo se o sponzoriranju od dva milijuna kuna), također je upitno. Stojanović je najavio prekid sponzoriranja Jollyja, ali u službenom rasporedu sezone 2017/18. ime njegova kluba i dalje stoji kao punopravan član Premijer lige.

Nitko se ne oglašava

Vrlo bitnu stavku u ovom rašomonu predstavlja i dug napravljen prošle sezone. I dok predsjednik Grbac opetovano tvrdi da se on kreće oko milijun kuna, do nas dolaze informacije nekih članova Skupštine koji, tvrde, raspolažu i dokumentom o čak 2,5 milijuna kuna duga!

U konačnici, na svoje dolaze oni koji tvrde da se iza te lijepe fasade prošle sezone i rezultatskog iskoraka krije samo promašena sezona koja će šibensku košarku dugoročno stajati velikih problema. I teško im je oponirati kada se vidi ovakav rasplet. Vodstvo kluba na čelu s glavnim turskim sponzorom Dogusom tom je proteklom sezonom vjerojatno željelo pokrenuti pozitivnu šibensku košarkašku priču, privući ostale sponzore, kako iz Šibenika tako i ostatka zemlje, ali od toga, nažalost, nije bilo ništa. Umjesto jake regionalne momčadi sve je izgledniji scenarij povratka u prosječnost, koja Šibenčane ne zanima.

Navijači se svakim danom pitaju gdje je kraj ove agonije i zašto se napokon ne oglase čelnici kluba i sponzora i ne pojasne javnosti gdje je i što pošlo po zlu. To je najmanje što Šibenčani zaslužuju. Pa makar morali čuti i neke stvari koje im možda neće biti glazba za uši.

Linker
19. travanj 2024 00:44