REUTERS/Jim Young / REUTERS
NA VIŠNJIKU

KOŠARKAŠKA ELITA NA TURISTIČKOM BISERU JADRANA Gomila talenta Zadranima garantira pravi užitak i spektakl

Piše: Toma DragičevićObjavljeno: 20. rujan 2016. 20:18

Domaćin Zadar se podrazumijeva, Cedevita kao trostruki uzastopni prvak Hrvatske također, na Višnjiku će od četvrtka do nedjelje igrati i regionalni ligaš Budućnost, ali jamstvo za spektakl na zadarskom košarkaškom turniru Doguš su preostala tri kluba. Na Višnjik dolazi aktualni europski viceprvak Fenerbahče, iz Turske stiže još jedan euroligaš u sljedećoj sezoni Darušafaka, ime čijeg glavnog sponzora Doguša nosi i ovaj turnir, a elitni tercet zaokružuje Lokomotiv Kuban, prošle sezone sudionik Final Foura Eurolige.

Dvije skupine su određene tako da se Cedevita našla u društvu protivnika iz euroligaške Top 16 faze u prošloj sezoni. Fenerbahče i Lokomotiv Kuban osvojili su prva dva mjesta u toj skupini te na taj način sebi trasirali put prema Final Fouru. Kako je tamo bila i Darušafaka, činjenica da ćemo u Zadru od četvrtka do nedjelje gledati četvrtinu prošlosezonskog Top 16, čini ovaj turnir jednim od najjačih u predsezoni na Starom kontinentu.

Što se to Zadranima nudi ove godine ako govorimo o europskoj eliti?

FENERBAHČE

Najveća zvijezda momčadi, u kojoj su bivši NBA igrači Vesely, Datome, Udoh i Antić te Bogdanović, koji će za godinu ili dvije sigurno završiti “preko bare”, svakako je trener Željko Obradović. Treću godinu za redom osmerostruki prvak Europe dovodi svoj Fener u Zadar, gdje se neupitno osjeća vrlo ugodno s obzirom na to da ga se svake godine dočekuje onako kako jedna živuća košarkaška legenda i zaslužuje.

Ove godine će pak Obradović na Višnjiku predstaviti momčad koja se u odnosu na prošlogodišnju razlikuje za Nunnallyja, bijelog američkog šutera koji je došao iz Avellina. Shvatili su u Feneru da nema potrebe previše mijenjati momčad koja je u prošloj sezoni došla do finala Eurolige i osvojila naslov prvaka Turske.

Zadranima će Fenerbahče ponuditi napadački silno moćnu vanjsku liniju Bobby Dixon - Bogdan Bogdanović - Luigi Datome i obrambeno najbolji centarski par Starog kontinenta Jan Vesely - Ekpe Udoh. A to ni u kojem slučaju nije sve jer Obradović ima i jako dobru drugu petorku koju čine Kostas Sloukas, Melih Mahmutoglu, James Nunnally, Nikola Kalinić i Pero Antić. Više nego dovoljno da bi Fener na zadarski turnir došao kao glavni favorit...

DARUŠAFAKA

Kad je Doguš Holding 2013. preuzeo od 1993. do 2010. stabilnog turskog prvoligaša, koji je tri sezone taborio u Drugoj ligi, Darušafaka je krenula u meteorski uspon. Već 2014. ponovo je izboren prvoligaški status, a već sljedeće sezone po završetku Volkswagen Arene u Istanbul je stigla pozivnica za Euroligu, u kojoj je Darušafaka kao debitant izborila nastup u Top 16.

Taj rezultat povezan s finalom Kupa Turske i polufinalom prvenstva očito nije bio na razini onoga što se u klubu očekivalo pa je Oktay Mahmuti morao otići, a na njegovo mjesto došao je David Blatt, koji je kao trener Clevelanda prošle godine došao do finala NBA lige u kojoj je kroz godinu i pol ostvario 83 pobjede uz 40 poraza s Cavsima. Kakve su ambicije Darušafake, pokazuje i to da je europskom prvaku i s Rusijom, i s Maccabijem, za pomoćnika doveden još jedan euroligaški trener, latvijski izbornik Ainars Bagatskis.

Na parketu će, pak, biti dosta talenta. Ponajviše američkog. Ostali su Scottie Wilbekin, Luke Harangody i Marcus Slaughter, a Blatt je doveo Brada Wanamakera, Jamesa Andersona i Willa Clyburna. Kao pojačanja su došli i latvijski bek Dairis Bertans te francuski krilni centar Andrien Moerman, a u širokoj rotaciji će biti i iskusni turski igrači Semih Erden, Ender Arslan i Birkan Batuk. Darušafaka će opet imati veliku širinu i napadačku moć, a ako Blatt na pravi način posloži obranu, što mu je inače uža specijalnost, ova će momčad biti tvrd orah za sve u Euroligi.

LOKOMOTIV KUBAN

Malcolm Delaney ostvario je potpisom za Atlantu dječački NBA san, Real Madrid vratio je Didija Drapera i doveo Anthonyja Randolpha, Victor Claver je za veliki novac otišao u Barcelonu, a Chris Singleton također dobio dobar ugovor u Panathinaikosu. Ta petorka s Australcem Ryanom Broekhoffom, a pod trenerskom palicom Georgiosa Bartzokasa (naslijedio Xavija Pascuala na klupi Barcelone), prošle je sezone kreirala senzacionalan pohod na Final Four. Lokomotiv Kuban u novoj sezoni neće imati priliku to ponoviti jer ne igra Euroligu, ali daleko od toga da ruska momčad zbog toga neće imati što ponuditi Zadranima.

Novi trener Fotis Katsikaris je starosjediocima Broekhoffu, Mattu Janningu i Andreju Zubkovu priključio playmakera Taylora Rochestieja, svestranog vanjskog igrača Mardyja Collinsa, odličnu “četvorku” iz Karšiyake Kennyja Gabriela te centre Kevina Jonesa iz Partizana i Grka Iana Vougioukasa iz Žalgirisa. Društvo iz Krasnodara nema moć kakvu je imala prošlosezonska momčad, ali iskustva i talenta ima sasvim dovoljno.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. travanj 2024 05:51