Foto: Pedja Milosavljevic / CROPIX
FINALE ABA LIGE

TRENUTAK ISTINE ZA CEDEVITU Zagrepčani više nemaju pravo na krivi korak, Mršić pun optimizma: 'Vjerujem u pomoć pune dvorane i u naš preokret'

Piše: Toma DragičevićObjavljeno: 13. travanj 2017. 13:01

CEDVITA - CRVENA ZVEZDA 19h

Cedevita: Tomas, Babić, James, Bilan, Žganec

Crvena zvezda: Dangubić, Jenkins, Lazić, Kuzmić, Simonović

---------------------------------------------------------------------------------------

Do ponedjeljka je Gianmarco Pozzecco bio neporaženi trener Cedevite. Pomoćni trener Veljka Mršića, koji je zbog “komentiranja suđenja” kažnjen sa 8.000 eura i dvije utakmice suspenzije, u protekle dvije godine imao je 4-0 kao prvi trener. Dvije pobjede Pozzecco je upisao u utakmicama u kojima je Mršić bio isključen, a dvije kad mu je šef bio suspendiran, odnosno bolestan.

Prve dvije u finalnoj seriji ABA lige su taj omjer poprilično pokvarile jer je Cedevita u Beogradu uvjerljivo poražena i u ponedjeljak i u utorak te Crvena zvezda u Zagreb sa 2-0 dolazi po treći uzastopni naslov regionalnog prvaka...

- Nema se tu što pametovati. Zvezda je bila bolja u prve dvije utakmice, puno bolja, agresivnija, igrali su kvalitetnije od nas i zasluženo vode 2-0. Mi moramo izvući pouke i u Zagrebu nastaviti na drugom poluvremenu druge utakmice - kaže Mršić, koji će se večeras u Dvojci vratiti na klupu Cedevite.

U Beogradu je sjedio uz teren, kod koša, kakvo mu je to bilo iskustvo?

- Nije mi bilo lako gledati. Definitivno nenormalna situacija... Jedno je kad se zaradi isključenje pa momčad ostane bez trenera dvadesetak minuta, dok je ovo nešto potpuno drugo. Zato mislim da je Jasko (njegov bivši šef Jasmin Repeša) dobro radio kad ne bi došao u dvoranu ako nije mogao voditi utakmicu. To je bolje. Ovako si blizu, a ne možeš ni na koji način utjecati.

Dok je u ponedjeljak nekakva komunikacija, odnosno signalizacija postojala, u drugoj je to minimalizirano...

- Odustali smo od previše komunikacije zbog konfuzije jer su s klupe gledali malo na jednu, malo na drugu stranu. Mogao sam udijeliti i poneki savjet igračima kad bi mi došli blizu, ali tu se radi o ponekom detalju. Opet, ni to nema previše smisla jer se igračima teško fokusirati na još jednog trenera.

A što je Mršić naučio gledajući utakmice?

- Naučio sam da ne smijem spominjati suđenje.

Nakon viđenog do sada, Cedevita je u ozbiljnim problemima. Točnije, Crvena zvezda izgleda prilično nedodirljivo, u ovoj seriji opravdava status favorita.

- Odlična su momčad koja je ove sezone odigrala 30 utakmica u Euroligi i protiv najboljih europskih momčadi igrala jako dobro. Mi smo osjetili što znači euroligaška obrana, adaptirali smo se i sad moramo pokušati tome parirati.

Ideja je jasna...

- Drugo poluvrijeme druge utakmice bilo je ono što želimo. Za prvo imamo opravdanje u Boatrightu, koji nije odradio nijedan trening, nije se spremao na utakmicu. Zbog toga smo loše otvorili. Ono što definitivno nije bilo dobro je mekoća jer smo napravili dva prekršaja u devet minuta i 40 sekundi prve četvrtine. Morali smo biti agresivniji, što ćemo biti u trećoj.

Što još Cedevita može promijeniti s obzirom na to da je i kapetan Miro Bilan naglasio da su potrebne bitne promjene?

- Predobro se znamo da bi se previše pametovalo. Stvari su jednostavne. Treba igrati košarku, uživati igrajući, igrati zajedno, biti maksimalno agresivni...

A samopouzdanje? Zvezda je dobila Cedevitu sva četiri puta ove sezone, a ujedno i sedam puta u posljednjih osam međusobnih susreta.

- S tim neće biti problema. I Unicaja je u dvije sezone izgubila pet ili šest utakmica za redom od Valencije pa je na kraju osvojila Eurokup s dvije vezane pobjede u finalu. Sigurno neće biti lako, ali psihičke barijere se probijaju ekstremnom agresivnošću, koju ćemo imati u ovoj utakmici.

Trebat će i podrška s tribina.

- Imat ćemo je, u to ne sumnjam. Imali smo domaći teren i u polufinalnoj majstorici s Partizanom. Vjerujem da će publika doći u velikom broju, pozivam ih i ja da dođu jer momčadi Cedevite i Zvezde su zaslužile pune dvorane u ovom finalu.

Trener nije izgubio vjeru, Veljko Mršić je prilikom odlaska iz Beograda naznačio da se planira vratiti i igrati na Uskrs. Vjeruje u preokret kao što je vjerovao na poluvremenu druge utakmice kod -23.

- Uvijek vjeruješ. Uostalom, Partizan je u Zagrebu protiv nas umalo napravio sličan preokret, mi smo ove sezone gubili 20 od Nižnjeg Novgoroda pa dobili tu utakmicu.

S tom razlikom da Crvena zvezda nije Nižnji Novgorod. Opet, Cedevita bi u Zagrebu jednostavno morala izgledati bolje pa se svi možemo nadati da ćemo barem gledati dvije u Dvojci...

Linker
25. travanj 2024 00:14