Screenshot: Basquete360.com
PLANET HRVATSKA

BIVŠI HRVATSKI IZBORNIK PREUZEO REPREZENTACIJU BRAZILA Aco Petrović vodi Selecao prema Kini i Japanu: 'Sve je prošlo OK'

Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 24. listopad 2017. 22:10

Dan u Sao Paolu bio je dug. Aco Petrović je stigao u prostorije nacionalnog košarkaškog saveza oko devet ujutro, a predstavljen je novinarima oko 14 sati. I onda je još morao odgovarati na pitanja domaćih novinara, pa je sve potrajalo gotovo dok se nije spustio mrak.

Stigao je u odijelu, ali kad su ga navijali, dočekao je Petrovića gornji dio zelene trenirke brazilske reprezentacije, a u tim bi bojama mogao biti barem sljedeće tri i pol godine.

Naime, ostvare li se obostrane želje, Aco Petrović - koji je s porazom u osmini finala Eurobasketa, napustio hrvatsku klupu - ostat će na klupi Brazila i na SP u Kini, ali i na Olimpijskim igrama u Tokiju. U Brazilu vjeruje, uzdajući se u svoj kontigent NBA igrača, kako će oba natjecanja izboriti.

Aco Petrović
Foto: Jaki Franja / CROPIX
Aco Petrović

Doduše, Petrović će do SP-a, a bez SP-a, nema niti OI, morati, barem u uvodna dva kruga kvalifikacija bez NBA igrača.

Naime, trenutačno su u NBA ligi petorica: Bruno Cabolco (Toronto Raptors), Crstiano Felicio (Chicago Bulls), Nene (Houston), Raul Neto (Utah Jazz) i Lucas Nogueira (Toronto Raptors). Marcelinho Huertas se vratio u Europu, sada je u Baskoniji, pa i on neće biti dostupan, ali bi to mogao biti Tiago Splitter, koji je u SAD-u, ali u Delaware 87ers, NBDL momčadi. Ako ne zaradi NBA ugivor, on bi mogao pod Petrovićevu pasku već krajem studenog kada kreću kvalifikacije. Njih bi trebao igrati, otkrio je novi brazilski izbornik i play Rafa Luz, kojemu je lani, dok je igrao za Bakoniju stradalo koljeno, ali se već oporavio. Nejasna je situacija s 35-godišnjim Leandrom Barbosom, kojemu je na koncu lanjske sezone istekao ugovor s Phoenix Sunsima i za sada nema kluba.

Ostatak društva za kvalifikacije morat će Petrović pronaći u Brazilu, a već je najavljeno kako će pogledati neke utakmice sljedećih dana.

Na presici, na kojoj se Petrović obratio novinarima na španjolskom jeziku, otkriveno je i kako će hrvatski trener naslijediti stručni stožer te da iz Hrvatske neće dovoditi svojeg pomoćnika.

Brazil je u kvalifikacijskoj skupini za SP smješten u skupinu B zajedno sa Venezuelom, Čileom i Kolumbijom, prvu utakmice 24. studenog gostuje kod Čilea, a 27. studenog u Rio de Janieru su domaćini, u dvorani Carioca 1, onoj istoj u kojoj se igrao olimpijski turnir, Venezueli.

Iz Amerika do SP-a u Kini će sedam najboljih reprezentacija (uključujući SAD), a tu bi svoje mjesto trebao imati i Brazil. I Aco Petrović na klupi Brazila..

- Odužilo se, imali su sastanke tijekom jutra, ali sve prošlo OK - javio je Aco Petrović nakon predstavljanja za novog brazilskog izbornika.

Linker
26. travanj 2024 18:20