Miloš Teodosić
 Sergio Perez / REUTERS
ZANIMLJIVE RIJEČI

EMOTIVNO PISMO NAJBOLJEG EUROPSKOG KOŠARKAŠA Obratio se samom sebi: 'Sada možeš samo sanjati o medaljama i gledaš utakmice reprezentacije Jugoslavije'

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 22. prosinac 2016. 18:46

Srpski košarkaš Miloš Teodosić, član moskovskog CSKA-a i najbolji u ovom sportu u Europi, napisao je pismo 10-godišnjem 'samom sebi'. Teodosić je odvojio vremena i za službenu stranicu FIBA-e pisao o Milošu iz Valjeva koji provodi vrijeme s prijateljima, na igralištu u školi i nada se postati veliki igrač jednog dana.

''Ciao Miloše, imaš 10 godina i još te nitko ne zove Teo. Treniraš u Valjevu s bratom i sanjaš da otputuješ negde. Ti si običan momak kao i svi tvoji prijatelji nisi zao, ali si pomalo prkosan i nestašan. Provodiš većinu vremena na ulici igrajući se sa prijateljima i sretan si zbog svog rasporeda: namanje osam sati na ulici, osam sati u školi i dva sata u krevetu", piše Teodosić.

"Sada možeš samo sanjati o medaljama i gledaš utakmice reprezentacije Jugoslavije sa zvezdama poput Bodiroge, Đorđevića, Divca, Danilovića... Siguran sam da je nemoguće ostvariti njihove uspehe, pa čak i razmišljati o tome. Ti ciljevu djeluju predaleko i previsoko da bi ih dohvatio. Ali ti si, Miloše, sada u Valjevu. Tako da, dozvoli mi da se predstavim. Ja sam Miloš Teodosić ili kako me većina suigrača zove Teo. Imam 29 godina i reći ću ti koliko će poseban i spektakularan tvoj život biti".

Teodosić, zvijezda moskovskog CSKA, kapetan Srbije, osvajač Evrolige, medalja na EP, SP, Olimpijskih igara, šampion Rusije i Grčke, višestruki MVP, u nastavku pisma isitče dječaku važnost obitelji i drugih ljudi.

"Reci puno puta 'hvala' svom sadašnjem treneru, jer te uči kako da voliš ovu igru. Ne tjera te da prolaziš kroz naporne vježbe ili zapamtiš veliki broj kombinacija. Zapamti sve njegove priče, jer ti govori kako da zavoliš košarku. Ta ljubav je vječna. Nikada ne preskači školu, moraš dobijati dobre ocjene ili ti trener neće dozvoliti da dođeš na trening"

"Za devet godina bit ćeš apsolutno siguran da je košarka tvoj život, zauvijek. Sljedeće godine, već ćeš igrati u Grčkoj - bit će to tvoj prvi veliki profesionalni iskorak - Olympiakos Pirej. Te 2010. godine FIBA će te proglasiti najboljim košarkašem Europe. To će biti pomalo ludo, jer ćeš imati samo 23 godine, ali vjeruj mi da je zaista tako".

"Napustit ćeš Grčku Grčku i preseliti se u Rusiju, gdje ćeš imati uspone i padove. Velike uspone i bolne padove. Borit ćeš se sa brojnim konkurentima, ali najvažnije borit ćeš se protiv svog karaktera. Bit će teško, ali će ti pomoći da postaneš čvršći, bit će ti potrebno četiri godine da razumeš svaku grešku koju si napravio i uspet ćeš u Moskvi."

"Ali nagrada za tvoj naporan rad bit će nemjerljiva, bit ćeš zvezda nacionalne reprezentacije Srbije i predvoditi ekipu do povijesnog srebra na Svjetskom prvenstvu i potom Olimpijskim igrama. Konačno ćeš osvojiti Euroligu sa CSKA. I svaka osoba u Valjevu će te smatrati legendom. Ako ne uspiješ, vjeruj mi OK je. Nastavi, radi naporno. Vidjet ćeš", kaže na kraju pisma.

Linker
23. travanj 2024 01:15