Ronald Gorsic / CROPIX
PROGRAMIRANI NOSITELJI IGRE

NOVI AMERIKANCI S NBA ISKUSTVOM U HRVATSKOM PRVAKU Cedevita je u trojcu iz SAD-a dobila pravu klasu i mirne tipove koji će ju nositi i u Europi!

Piše: Toma DragičevićObjavljeno: 28. rujan 2017. 12:50

Nakon pripremnog razdoblja koje je provedeno na Rogli, uz nekoliko pripremnih utakmica odigranih u Domu košarke, Cedevita je generalnu probu za nadolazeću sezonu imala u Baru, gdje je osvojen ABA Superkup.

Po povratku u Zagreb je održan tradicionalni Media Day, na kojem su se svi mogli pobliže upoznati s novom momčadi hrvatskog prvaka. Doduše, momčad još uvijek nije kompletna jer se čeka američki centar Chris Johnson, koji sa svojim klubom u Kini razigrava za plasman u Prvu ligu, ali Media Day na Velesajmu bio je idealna prilika za porazgovarati s trojicom novih Amerikanaca u Cedeviti.

Demetris Nichols, Kevin Murphy i Will Cherry programirani su nositelji igre kod Jure Zdovca, tercet na kojem se grade velike ambicije. Nichols kao najiskusniji bi ujedno trebao biti mentor Murphyju i Cherryju, ali i svima ostalima s obzirom na to da je protekle tri godine igrao za CSKA, s kojim je bio prvak Europe, te Panathinaikos.

Na pripremama su, pak, Amerikanci ponudili ono što je u okvirima očekivanja, a dobra je vijest da su dvojica (Nichols i Murphy) od njih trojice obiteljski ljudi, koji su u Zagreb došli sa suprugama i djecom. Prevedeno, Cedevita je, osim klasnih košarkaša, dobila i mirne tipove, koje ne privlači noćni život naše metropole, a to je u cijeloj priči vrlo važno jer bez profesionalnog odnosa nositelja igre nijedna vrhunska momčad ne može svoj potencijal pretočiti u klasu na parketu...

DEMETRIS NICHOLS Žrtvovao sam se zbog trofeja, sad opet želim pokazati koliko mogu

Demetris Nichols stigao je 2003. na sveučilište Syracuse, gdje je sezonu ranije na njegovoj poziciji igrao Carmelo Anthony, koji je Orange vodio sve do NCAA naslova. Protekle tri sezone ovo američko krilo igralo je za CSKA i Panathinaikos, a sve to sugerira da su visoka očekivanja za njega nešto potpuno normalno...

- Prošao sam i vidio puno toga. Vjerujem da ću svojim iskustvom pomoći klubu da ostvari ciljeve.

Svjestan je Nichols što će se od njega očekivati u novoj sezoni jer je programiran za prvu napadačku opciju Cedevite, da s “četvorke” otvara teren, po potrebi puni i poziciju “tri”.

- Prvi su dojmovi odlični. Sviđaju mi se grad, momčad, treneri. Svi su me lijepo dočekali. Ovo je područje i sigurno, nemam baš nikakvih zamjerki. Što se tiče momčadi, dva tjedna smo se upoznavali na planini. Ne znam točno gdje smo bili (Rogla), ali jako smo trenirali, definitivno je vrijedilo.

Što donosi u Cedevitu?

- Želio bih voditi primjerom, igrati jako svaku večer kako bih bio najbolji što mogu biti. Tu me čeka drukčija uloga od onih koje sam imao u CSKA i Panathinaikosu, ali isto tako se radi o ulozi s kojom sam upoznat. Za uspjeh, trofeje moraš žrtvovati neke stvari. To sam radio proteklih godina, a sad sam sretan zbog nove prilike.

Kako mu izgleda momčad?

- Imamo dosta novih igrača, mladih igrača, nov je i trener te se još uvijek upoznajemo. Vratili smo se s puta s trofejom, što je dobar znak za nas. Nadam se da ćemo biti bolji. Ne mislim da sam išao ispod razine na kojoj sam bio jer su Euroliga i Eurokup su ponekad ista razina. Cedevita je za mene bila najbolja prilika da igram onako kako želim igrati. Prihvatio sam smanjenu ulogu da bih osvajao trofeje, skupio iskustvo, ali imam puno potencijala koji još uvijek želim pokazati.

Ovdje se igra tvrdo

Raspitao se gdje dolazi...

- To uvijek moraš istražiti. Čuo sam samo dobre stvari, i o klubu, i o gradu. Informatori su mi bili Bracey Wright i James White.

Regiju u koju je došao poznaje i s europskih gostovanja jer je Nichols sa CSKA u Euroligi igrao protiv Cedevite i Crvene zvezde.

- Nisu to bile lagane utakmice. Dobili smo i u Zagrebu, i u Beogradu, ali zapamtio sam tvrde momčadi, pogotovo beogradsko ozračje. Na ovim prostorima se igra tvrda košarka, a meni se to sviđa.

Trenera Juru Zdovca i kapetana Roka Ukića upoznao je prošle sezone u Ateni.

- Zdovc je vodio AEK protiv kojeg sam odigrao jako dobru utakmicu i drago mi je što je trener vidio nešto u meni. Ukića poznajem najbolje od svih igrača, još otprije, a pogotovo iz Atene. Upoznale su nam se i supruge, a kćeri su nam išle zajedno u razred. Bit će u istom razredu i u Zagrebu - zaključio je Demetris Nichols.

KEVIN MURPHY Očekujem da uz ABA ligu osvojimo i Eurokup!

Otkad ga je Utah Jazz 2012. izabrao kao 47. na draftu, Kevin Murphy pokušava ostvariti svoj san, zaigrati u NBA ligi. Zbog toga je proteklih pet godina Razvojnu ligu napuštao samo za kraće angažmane u Strasbourgu i Japanu, da bi prije nekoliko mjeseci odlučio otići u Kinu, a sada doći u Zagreb...

- Moj konačni cilj i je dalje NBA, ali sam zaključio da do ostvarenja toga moram ići drugim putem. Pokušavao sam kroz Razvojnu ligu, ali to očito nije bilo dobro rješenje. Cedevitu sam izabrao zato što se radilo o najboljoj momčadi koja mi je poslala ponudu.

Murphy je šuter, rođeni strijelac, koji se u ovih nekoliko zagrebačkih tjedana jako dobro snašao. I na terenu, i izvan njega.

- Klub je vrlo profesionalan, a u Zagrebu uživam. Sa mnom su supruga i troje djece. Dok smo mi bili na ABA Superkupu, oni su se šetali gradom, razgledavali i uživali. To mi je najvažnije. Da je njima dobro. Još je sin krenuo u školu. Baš sve je OK.

Iz svake rečenice bilo je vidljivo da se kod Murphyja sve vrti oko obitelji.

- Nisu išli u Kinu sa mnom, nisam ih želio tamo. Drukčija je to kultura, bio sam tamo tek tri mjeseca. U Zagreb su došli, kao što su bili i u Francuskoj te Japanu.

Kina je drugi svijet

Prisjećajući se tri mjeseca u Kini, slatko se nasmijao...

- Tamo vole koševe. Da bi igrao u Kini, moraš moći zabiti, oni žele gledati kako zabijaš. Liga nije loša, natjecateljski naboj je visok, ali najbitnije je zabijati puno i brzo. Ne bih se iznenadio da se u Kini dogodi utakmica u kojoj će neka momčad zabiti i 200 poena.

U Cedeviti će biti drukčije.

- Od mene će se i tu očekivati da zabijam. Međutim, osim što želim davati puno poena, isto tako želim igrati sjajnu obranu, biti dobar suigrač. Treninzi su dobri, momčad se povezuje, gradimo pravu kemiju. Upoznajemo se na terenu, svi pokušavamo što prije pohvatati trenerove zahtjeve.

Što očekuje od sezone koju u petak otvara FMP u Draženovu domu?

- Očekujem da osvojimo ABA ligu, prvenstvo Hrvatske i Eurokup! To su moja očekivanja jer kad se pobjeđuje, onda svi izgledaju dobro.

Pronašli smo Murphyju i vezu s hrvatskom košarkom, makar on za tu vezu nije znao...

- Mario Hezonja je iz Hrvatske? - upitao je.

- Upoznao sam ga dok sam igrao Ljetnu ligu za Orlando. Smiješan tip, vrlo smiješan. Mlad momak, stalno se želi šaliti, pun je energije, zabavan tip. Također mislim da ima šansu biti dobar NBA igrač. Visok je, igra na krilu, dobar je šuter, odlično trči, samo mu treba iskustva. Nije lako uspjeti u NBA ligi, pogotovo jer sve ovisi o prilici, situaciji u kojoj se nađeš. Doslovno treba biti u pravo vrijeme na pravom mjestu, puno toga se treba poklopiti. Za Hezonju definitivno još ima vremena.

WILL CHERRY Agent me iz nekog razloga već godinama želi dovesti tu

Nakon Litve, Njemačke i Turske na red je došla i Hrvatska. Will Cherry u svojoj četvrtoj europskoj sezoni organizirat će igru Cedevite, a činjenica da je igrao za Žalgiris, ALBA-u i Gaziantep može biti samo plus. Europsko iskustvo je tu, a talent ionako nije sporan. Nije bio od prvog dana jer je poznato da Žalgiris često dovodi neiskusne Amerikance, ali vrlo rijetko griješi...

- Gdje god sam bio do sada, bilo je drukčije. Svaka od tri zemlje ima drukčije običaje, pravila, ali lijepo je upoznati različite kulture. Što se tiče Zagreba, ono malo što sam do sada uspio vidjeti mi se jako sviđa.

Greške u koracima

Cherry, za razliku od ostalih Amerikanaca, nema obitelj, u Zagrebu je sam.

- Sam sam od dolaska u Europu, navikao sam. Ali dok god imam TV, nema problema.

Što je naučio u posljednje tri godine?

- Trebalo mi je vremena, sad mi je igra sporija no što je bila, vidim stvari koje nisam vidio u svojoj prvoj godini. Igrati playmakera u Europi nije lako. Iako mi Euroliga nije bila toliko teška na početku. Najteži dio mi je bio prilagoditi se na to da u obrani nema pravila tri sekunde, kao i na korake, koji su mi se stalno svirali, čak i kad ih ne bi napravio... To su dvije najteže stvari za svakog Amerikanca koji dođe u Europu.

Na to se, dakle, prilagodio, a polako se prilagođava i na novu momčad, okruženje...

- Menadžer me već nekoliko godina iz nepoznatog razloga gura u Cedevitu. Njegov klijent je i Dontaye Draper. Posljednjih tjedana sam malo analizirao o čemu je riječ i shvatio da je tu svaki američki bek procvjetao. Kad se otvorila mogućnost dolaska u Cedevitu, agent je bio silno uzbuđen i rekao da moram to prihvatiti. Govorio mi je i o gradu, govorio da je svima bilo odlično u Zagrebu.

Navijao sam za Pullena

Na zidovima Doma košarke je prepoznao jako puno svojih prethodnika.

- Znam da je Draper tu popularan, igrao sam s Pierrom Jacksonom u Ljetnoj ligi za New Orleans. Stariji sam od Ryana Boatrighta, kojeg sam gledao na UConnu, a mlađi od Jacoba Pullena, čiji sam veliki navijač bio dok je igrao za Kansas Stateu. Poznat mi je i Nolan Smith, vidio sam da je tu bio Allan Ray... Ja sam veliki košarkaški zaljubljenik, znam sve te momke, gledao sam ih kako igraju. Teško mi se uspoređivati s njima, ja sam više all-round playmaker. Volim raditi sve; skakati, zabijati, razigravati. Pred nama je cijela sezona, vidjet ćemo, vi ćete me moći usporediti.

A kad je već toliko govorio o agentu, spomenimo da se radi o Calvinu Andrewsu, suradniku Billa Duffyja, koji u Europi jako dugo surađuje s Radom Filipovićem...

Linker
20. travanj 2024 13:38