REUTERS/KCNAATTENTION EDITORS / REUTERS
KIMOVA PRAVILA

'SULUDA' KOŠARKAŠKA PRAVILA SJEVERNOKOREJSKOG VOĐE Koš u posljednje tri sekunde vrijedi 8 poena, a promašeno slobodno - poen manje!

Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 09. rujan 2017. 14:28

Dok ne smišljaju i ne lansiraju nuklearne i hidrogenske bombe, u Sjevernoj Koreji se bave i sportom. Naravno da je najbolji u svemu Kim Jong-un. Dovoljno je reći da je u golfu premašio već u prvom nastupu pred 17 svjedoka legendarnog i nedodirljivog Tigera Woodsa. Čega se god primi, ide mu. Samo da ne lansira previše.

A kako je ovih dana košarka kod nas u središtu pozornosti, evo priče o tome kako je igraju u Sjevernoj Koreji. Da, imaju reprezentaciju je znano. Da imaju velikog prijatelja Dennisa Rodmana koji je u košarci vidio način dijaloga strana koje se gledaju preko nišana, isto je znano. Imaju socijalnu osjetljivost kada je riječ o bavljenju sportom, ali imaju i neka posebna pravila igre koja odudaraju o košarke kakvu poznamo.

Čast SAD-u, ali...

Svidjela se njima i američka košarka i kako igraju Harlemovci s kojima je došao svojedobno Rodman i snimio film, no, kao u svemu, i u košarci su željeli biti posebni pa su uz dopuštenje Kima složili pravila koja vrijede samo kod njih. Kako se privikavaju na ostala, teško je reći jer kontinentalna prvenstva i Azijske Igre propuštaju, a na svjetskoj razini ne mogu ništa.

Što je to košarkaški drukčije kod Korejaca?

Prvo - slam dunk vrijedi tri poena, kao nagrada za atraktivnost. Kada se pogleda sastav, nemaju preko 190 cm nešto posebno visoko (235 cm visoki Lee je umirovljen), pa je slam dunk doista poseban doseg koji oduševljava Vođu i naravno odlučili su ga tako i tretirati.

Sasvim posebno pravilo je da koš postignut u posljednje tri sekunde vrijedi čak osam poena, tako da gotovo nikad niste sigurno izgubili dok sirena ne označi kraj. To pravilo bi, recimo, drastično promijenilo svjetsku košarku, no, nikome ne pada na pamet da ga prihvati.

North Korea's 2m 35cm Lee Myung-hoon (R) and South Korea's Chun Hee-chul battle for the ball at the inter-Korean friendly basketball match in Pyongyang October 7, 2003. Hundreds of South Koreans travelled to North Korea's capital Pyongyang to attend the opening ceremony of a sports centre named afer the founder of the South Korea's Hyundai Group conglemerate, Chung Ju-yung.   KOREA OUT   NO ARCHIVE   NO RESALE    REUTERS/Korea Pool
REUTERS/Korea Pool / REUTERS

Ne promašiti bacanja

Ima još... zabiti tricu je poseban doseg, no, kada se trica zabije da lopta ne dodirne obruč, to vrijedi četiri, a ne samo tri poena. I to je način koji bi u svjetskim okvirima bitno promijenio košarku, no, ni to nikome ne pada na pamet mijenjati.

Posebnost su svakako slobodna bacanja. Opasno ih je promašivati, jer promašeno slobodno bacanje je poen manje na kontu, a po tome bi, recimo, Shaq O’Neal, koji je imao realizaciju bacanja ispod 50 posto, bio u opasnom minusu i vrlo je upitno bi li u Koreji bio takva legenda kao u NBA. Zašto je to? Da bi se jačala odgovornost i disciplina.

Egal - regularno

Inače, neodlučen rezultat je sasvim normalna pojava, u što se uvjerio i sam Rodman za svog boravka u koreji prije nekoliko godina, kada je njemu u čast odigrana utakmica završila rezultatom 110:110.

Svatko ima svoje zadovoljstvo. Bilo bi zanimljivo vidjeti završnicu Eurobasketa po sjevernokorejskim pravilima. No, ne treba pretjerivati. Da su ipak usmjereni prema svjetskim tokovima, osim što Vođa igra golf, govori i činjenica da im je nogometna reprezentacija najvažnija. Silno su razočarani da neće u Rusiju, ali u sportskim vijestima to se ne spominje jer demoralizirajuće djeluje na narod. E, da je samo pet minuta Koreje, ne više, da ne bude zabune... Preporodili bismo se.

Linker
17. travanj 2024 14:11