CROPIX
JEDNOSTAVNO - NEDOPUSTIVO

TEŽAK PORAZ CIBONE U LIGI PRVAKA 'Nitko ne radi faul, a protivnik nam trpa koš!

Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 19. listopad 2016. 20:54

Liga prvaka nije započela dobro po Vukove. Otpuhala ju je s parketa Draženove dvorane vodeća momčad španjolskog prvenstva, a Tenerife su, ukupno, otkrile puno toga što neće otkriti regionalna sezona u kojoj Cibona za sada dobro stoji.

ABA liga je, na žalost, dosta drugačije natjecanje od bilo kakvog ozbiljnijoj europskog ispita, pa je tako Cibona doživjela sudbinu Cedevite otprije tjedan dana. Vukovi su u Zagrebu klekli s minus 28 (57:85), a prije tjedan dana je Gran Canaria zamrznula Cedevitu na minus 25. Kombinirano su dvije zagrebačke momčadi od dvije momčadi s Kanara inkasirale minus 53 u tjedan dana. I taj će podatak dovoljno reći, ne treba dalje od toga.

Cibona je u Zagrebu bila u utakmici samo u prvoj četvrtini, kad je Ante Žižić nakrcao Bogrisa i Vazqueza svakog s po dva penala i tu radio razliku u klasi.

No, kad je Txus Vidoretta podigao s klupe trećeg centra, a bio je to 22-godišnji Senegalac Mamadou Niang, a usput se Žižić i ponešto umorio, sve je u igri Vukova stalo. Niang je mogao braniti Žižića, a kompozicija Tenerifa s agresivnim playom i igračima od dva metra na pozicijama od “dva” do “četiri” posve je izbezumila Cibonu, otupila joj agresivnost, slomila joj ideju. Bio je to sudar dvije različite klase košarke.

Sramotno ovako gubiti

- Nedopustivo je da početkom drugom poluvremena nemamo nikakav intezitet, ja tu ne moram kao trener čak ništa reći, ovakav protivnik mora sam po sebi biti dovoljan motiv. A mi dopuštamo da nam protivnik zabije 15 poena, a mi to gledamo i imamo samo dva faula. To je neprihvaljivo i na tome ćemo morati raditi - govorio je Damir Mulaomerović, Cibonin trener nakon utakmice, dodajući...

- Nije sramota izgubiti, ali je sramota izgubiti na ovakav način.

Trener je zamjerio svojoj momčadi nedostatak borbenosti, želje, agresivnosti. Doduše, ima nešto i do Tenerife.

- Doista je riječ je sjajnoj, uigranoj momčadi. Nama je nedostajao Marić koji je bio pod temperaturom, sasvim sigurno je falio u kreaciji, ali niti on ne bi ništa značajnije promijenio.

Jer, Tenerife su bile bolja momčad. Cibona je u toj tragičnoj trećoj četvrtini do 13 sekundi do sirene ubacila samo dva poena (Joksimović), a bilo je i 68:33 za gosta. Prijetio je najveći poraz, a na koncu je minus 25 bilo još i prihvatljivo kako je to dobar dio utakmice izgledalo.

- Cijenimo ambijent u kojemu smo igrali i povijest Cibone, zbog toga nam je ovo značajna pobjeda - hvalio je ono što još uvijek znači ime Cibone Txus Vidoretta.

Malo su, međutim, značile te riječi. Doduše, Tenerife možda i jesu najbolja momčad u skupini D Lige prvaka, možda će sa svima ostalima biti nešto lakše, ali Mulaomerović je u pravu. Samo uz drugačiji pristup.

Vukovi se nemaju pravo predati bez obzira koliko im je protivnik izgledao moćno. Takav pristup učinio je Tenerife, štoviše, možda i moćnijim nego što ta kanarska momčad zapravo i jest.

Bio je to dobar test. I spuštanje na zemlju. Ako je netko u svlačionici poletio nakon 4-1 u ABA ligi. To je ipak samo - ABA liga, a koliko ona vrijedi dovoljno će reći da niti jedan ABA ligaš u dva tjedna europskih natjecanja nije još upisao pobjedu...

Linker
25. travanj 2024 09:51