Profimedia, Abaca
BROJKE SVE GOVORE

VIDEO: NEVJEROJATNI SLOVENAC ODUŠEVLJAVA IZ UTAKMICE U UTAKMICU Kako sada stvari stoje, Luka Dončić će na NBA draft kao MVP Eurolige

LUKA DONČIĆ Slovenski 18-godišnji košarkaški superstar nakon što je oduševio na Eurobasketu, piše rekorde na početku nove euroligaške sezone
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 29. listopad 2017. 10:37

Ponekad nije potrebno gledati brojke jer one kad je riječ o velikom majstorstvu, ionako same dođu. Dovoljno je samo pogledati način na koji se košarke igra, a ne radi je, Luka Dončić.

Klinac, kojemu je tek 18 i koji je prvi tako mlad završio u idealnoj petorci Eurobasketa, ali sa zlatom oko vrata, krenuo je u novu euroligašku sezonu, vjerojatno posljednju u Real Madridu uoči odlaska u NBA, na čudesan način.

Nakon što je u utorak Milanu ubacio 27 poena, skupio osam skokova i podijelio pet asista te ukrao tri lopte, sve skupa za valorizaciju 41, najveću u tom kolu, Dončić se ništa slabije nije osjećao na vrućem parketu u Kaunasu, gdje je samo 48 sati kasnije zabio 28 poena (rekord karijere), skupio devet skokova i podijelio četiri asista za valorizaciju 35 i, naravno, pobjedu Reala, koji, iako je ostao bez Sergija Llulla, nema poraza nakon četiri uvodna kola Eurolige.

Nema više čuđenja

Usput, Dončić je svojim izvedbama u prva četiri kola stigao na drugo mjesto na vječnoj listi najboljih otvaranja Eurolige u modernom dobu ili u ovom stoljeću, otkako se vode svi mogući statistički podaci. Naime, samo je Dejan Tomašević 2000, tada u dresu Budućnosti, imao bolje otvaranje jer je u prva četiri kola skupio valorizacijsku sumu od 135 indeksnih poena, a Dončić ih ima 129. Usput, valja i to dodati, kad je srpski centar ostvario ove brojeve, imao je 27 godina, bio je devet godina stariji od Dončića...

Uglavnom, ovdje prestaje svako čuđenje, nego se može otvoriti priča o realnosti. A ona bi mogla biti vrlo čista; Luka Dončić više nije talent, Luka Dončić nije klinac, on je već sada, vjerojatno, najbolji košarkaš u Europi, ili ako želite i tako, najbolji koji nije u NBA ligi.

Da su toga svjesni i u NBA ligi, sugerira i anketa koja je provedena među GM-ovima u NBA ligi uoči početka nove sezone, a na kojoj su svi podvukli ime Luke Dončića kao najboljeg igrača koji nije (još uvijek) u NBA ligi.

Naznaka što nas čeka

Stoga, 48 sati Dončićeve čarolije nije izolirani incident kojemu smo svjedočili u prvom od pet tjedna ove sezone kad će euroligaši odigrati dvije utakmice, nego je samo naznaka svega što nas čeka do konca sezone.

Luka Dončić napunit će do sljedećeg ljeta 19 godina, a kako sada stvari stoje, otići će na NBA draft kao MVP Eurolige. Teško će ga tko nadmašiti do proljeća...

A tamo će biti broj jedan. Prvi pick. I pogledajte momčadi koje su na dnu NBA lige, jer neka od njih dobit će povlasticu imati Luku Dončića u svojoj momčadi. A tada kreće ludilo, ludilo koje bi ovog klinca moglo pretvoriti u ono gdje ga mnogi vide.

U najboljeg europskog košarkaša svih vremena.

Čeka ga The Greek Freak

Međutim, oprez. Tamo bi mogao imati veliku konkurenciju, ali možda ne od onih koji su završili svoje karijere, ili su na dobrom putu da ih završe poput Paua Gasola i Dirka Nowitzkog.

Ne, tamo bi mu najveća konkurencija u tom imaginarnom europskom okršaju mogao biti The Greek Freak Giannis Antetokounmpo. Tamnoputi Grk postao je prvi igrač u povijesti NBA lige koji je u prvih pet utakmice sezone na prosjeku od 35 poena, 10 skokova i pet asista. I ima samo 22 godine.

Eto, u takvom vremenu živimo.

A ovdje, u Europi, barem dok je Luka Dončić tu, a ne dostupan u nekim gluhim noćnim terminima, možemo samo uživati. Do ljeta. Onda će i on tamo gdje idu najbolji.

A on jest dio tog društva. Možda i prvi oko kojega neće biti spora da pripada uskom krugu najboljih jednog dana. Onom u kojemu vladaju samo Amerikanci.

Prosjek u prve četiri utakmice Eurolige

24 poena

6,8 skokova

3,8 asista

1,3 ukradena lopta

32,3 valorizacija

Linker
24. travanj 2024 16:14