Screenshot: Youtube
KRIVI POTEZ

BRUTALNI LAKAT ANTE TOMIĆA BIO JE NAJBOLJI DOKAZ NJEGOVE FRUSTRACIJE Shvaća li on sada da je pogriješio što nije otišao u NBA?

Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 27. ožujak 2017. 23:30

Da vam je netko da će Ante Tomić udariti laktom suparničkog igrača, prilično grubo i nesportski, te će zbog toga dobiti kaznu od Eurolige na 20.000 eura i morati pauzirati jednu utakmicu, da vam je to netko kazao prije negoli se dogodilo, vjerojatno ne biste vjerovali.

Eto, dogodilo se. U četvrtak je Barcelona, tužna i nemoćna ove sezone, još jednom klizila u poraz od Reala, a Ante Tomić otvorenim je laktom kresnuo Jayceeja Carrolla. Nije izgledalo kao da je slučajno pa je za pretpostaviti da repovi između njih dvojice očito postoje.

Ali, opet, Ante Tomić?!

Vratilo je to sjećanje na 2010. i na utakmicu u skupini SP-a u Istanbulu protiv Slovenije. Godinu dana ranije Boštjan Nachbar se nakon četvrtfinala Eurobasketa u Katowicama okrenuo našim navijačima i prešao rukom po vratu. Kao, odrubio nam je glavu.

Podivljali su navijači, podivljali su i naši reprezentativci. I tražili priliku za osvetu. Nekako se godinu dana kasnije akcija odvela u prvom napadu Slovenije tako da je Ante Tomić dohvatio Nachbara, ali bilo je to daleko od ozbiljnog udarca, kamoli jasne osvete.

Što se to kod Tomića promijenilo?

Već godinama oko Ante Tomića kruži priča da je mekan. Što je, oprostit ćete, glupost. Ne pamtim već godinama euroligaškog centra koji je Tomića slomio fizikom, a prema onome što čujem od ljudi koji su ovih godina igrali protiv njega, Tomić je sve samo ne mekan igrač.

Barca je tuga ove sezone

Usput, sve ono što je imao kao dodanu vrijednost svoje košarke na 217 cm, on i dalje radi, a s iskustvom je njegova imaginacija prešla u rutinu, pa ćete i danas vrlo lako pronaći intervju s nekim od europskih centara koji govori o tome da gleda video-zapise Tomićevih utakmica i skida s njih finte.

Ante Tomić tehnički je najpotkovaniji centar u Europi, igrač kojemu je svejedno šutira li poluhorok desnom ili lijevom rukom, igrač koji je u stanju nakon kratkog picka razigrati cijelu momčad.

Real Madrid's Italian forward Andres Nocioni (L) vies with Barcelona's Croatian centre Ante Tomic during the Euroleague basketball Top 16 round 6 match Real Madrid vs FC Barcelona at the Palacio de Deportes in Madrid on February 5, 2015.   AFP PHOTO/ DANI POZO
AFP PHOTO/ DANI POZO / AFP

Ante Tomić, da ne bi bilo zabune, sa 30 godina bolji je nego što je ikada bio. Možda se to neće vidjeti u brojkama (iako je još uvijek je treći u ukupnom poretku MVP-a u Španjolskoj ligi), ali ima nešto i do momčadi za koju igra.

Barcelona je velika tuga ove sezone. I nije mali broj onih koji su ovakvu sezonu, prvu nakon što je klub napustio Xavi Pascual (koji radi sada odličan posao u Panathinaikosu) i očekivali. Uostalom, čuo sam da je ugovor za Barcelonu prošlo ljeto imao Andrea Trinchieri, trener Bamberga, te ga glatko odbio.

Kada trener Bamberga odbije Barcelonu, onda je jasno da Barcelona nije u dobrom stanju. Ako želite to prebaciti na naše vode, to je otprilike jednak slučaj kao kad je prije koju sezonu trener Alkara Damir Milačić odbio Zadar.

Prihvatio je klupu Georgios Bartzokas, ali Barcelona je vrištala da treba rekonstrukciju. U koju se Bartzokas nije usudio ući. I sada je to ono što jest. Na sve to nalijepile su se ozljede, teško je zamisliti da je ikoja momčad na svijetu imala toliko problema s ozljedama tijekom sezone kao Barca, a bilo je tu i bizarnih priča, poput Koponenova sudara dok ga je vozio taksi uoči početka sezone...

Ante Tomić stoga je u jednoj čudnoj sezoni. Iako bi trebao na vrhuncu svoje karijere.

I vratimo se učas na 2015. Tada je Utah Jazz želio napokon do svog picka iz 2008, želio je po svaku cijenu Antu Tomića. Skaut Utah Jazza za Europu mi je lani govorio da ne može vjerovati da Tomić nije došao.

Još je naš najbolji centar

Kazat će netko da je imao u trogodišnjem ugovoru s Barcelonom i do deset milijuna razloga za ostanak, iako je to pogrešna pretpostavka jer da je otišao u Utah, imao bi Tomić možda i pedeset milijuna sljedeće ljeto od nekog NBA kluba.

Ante Tomić nije želio promjenu, a želio je s Barcelonom osvojiti naslov prvaka Europe. Prvo je dobio, iako se i ta Barcelona u međuvremenu promijenila, a ovo drugo je sada prilično daleko.

Je li i taj lakat u glavu Carrolla najbolji dokaz Tomićeve frustracije, shvaća li i on sada da je pogriješio?

Zaboravite priče o tome da je mekan, uostalom, u NBA ligi danas plijene i neki mekaniji centri od Tomića. Međutim, tko god je iznad 210 cm, a može poslati “no look pass”, tko god se izvuče na “kapicu” i dijeli lopte, taj je tamo kvaliteta više.

Sve to je Ante Tomić radio oduvijek. I nikad mi neće prestati biti krivo što nije pokušao.

Kao što mi nikad neće prestati biti krivo što je otišao iz reprezentacije nakon one besprizorne predstave protiv Češke u Lilleu.

Ante Tomić, da se ne lažemo, još je uvijek najbolji hrvatski centar

Linker
19. travanj 2024 17:11