Marko Tomas
 Credit line: Profimedia, Alamy / Profimedia, Alamy
'RUSI SU BILI BOLJI'

KOMENTAR MIRKA NOVOSELA 'Nitko ne može bez igranja obrane, nema tog napada koji nas može spasiti bez nje! No, jedna druga stvar me posebno naljutila!'

Piše: Mirko NovoselObjavljeno: 11. rujan 2017. 18:50

Poslije ovakve utakmice najradije ne bih ništa rekao, ali... Ako se nešto hoće osvojiti, onda mora biti zadovoljeno nekoliko osnovnih elemenata. Prvi je obrana. Kada primimo više od 100 poena, kada primimo više od 25 u prvoj četvrtini, nema tog napada koji nas može spasiti protiv ozbiljne reprezentacije.

Drugo su slobodna bacanja koja se ne smiju promašivati, a mi smo ih promašili previše. Treće su izgubljene lopte kojih je opet bilo previše. Ne može se tako...

Ideja s Tomasom na Švedu pokazala se kao potpuno kriva stvar. Mi smo razigrali Šveda, ušao je u utakmicu s dvije čiste trice, s prodorom i asistencijom i tu je ulovio ritam i držao ga cijelo vrijeme. Mi smo imali pristojan napad, ali obrana...

Rusi su jača momčad od nas, to se pokazalo. Ne samo zbog Šveda i Mozgova, nego i zbog ostatka momčadi, u kojoj su igrači s pregršt odigranih euroligaških utakmica u dresu CSKA, Himkija... Te utakmice dale su im sigurnost, stvorile su sastav koji ima jednu zvijezdu, koja je sve pokrenula. Mi tu kvalitetu nemamo, ne možemo igrati samo s jednim raspoloženim igračem takvu utakmicu, a to je bio Bogdanović. Šarić je izgorio od prevelike želje, a golem i po meni nedopustiv nedostatak je da mi nemamo alternativnu obranu i ako već ne možemo spriječiti prodore, a prolazili su nam, onda tu treba biti neka zona pa pokušati s tim.

Sad dolazimo do trenutka da nemamo vremena za neke stvari uvježbati. Mi smo medalje osvajali jer smo to napravili sve u pripremama. Tu se vježba koncentracija za sve, i za obranu, i za bacanja...

Detalji pokazuju neke stvari u tom smislu. Recimo, treća četvrtina bila je prijelomna, ali se ne smije dogoditi da na kraju prvog dijela Mozgov zabije kako je zabio. U tom trenutku bili smo na -2 i to je onda deprimirajuće. Bender sprečava dodavanje, pa Ukić ostane na Mozgovu (?!), ali to je samo jedna od sitnica.

Šarić je pauzirao četiri mjeseca prije Eura i koliko god imao volju, to jednostavno ne ide. Rusi su pokazali snažnu momčadsku igru, vrlo visoku kvalitetu.

Ne možemo se buniti ni na suđenje, ono je bilo relativno pristojno. Jednostavno, pobijedila je u svemu bolja momčad.

Žao mi je samo što smo propustili šansu igrati protiv Grka, vidim da bi bila borba za medalju, ali...

Uvijek u utakmicama kao ova pobijedi bolja momčad. Mi sigurno imamo talenta, a isto tako je sigurno da nam nedostaju centri, da nam nedostaje rad jer pet utakmica i dva i pol tjedna za te stvari nisu dosta. No, to je, na žalost, realnost koju nam diktira NBA, to je realnost u kojoj nemamo Eurolige. Rusima je ovo drugo bila golema prednost.

Sada sljedeće četiri godine nema EP.a, sada nam počinju kvalifikacije za SP, u kojima neće biti NBA igrača. Euroliga prijeti da neće pustiti igrače, no, to nam nije problem... I upravo oko toga trebati nastaviti kontinuiran i ozbiljan rad. Bez toga neće biti pomaka, mi jesmo dobri, talentirani, ali rade i drugi.

Jedino što me ozbiljno naljutilo je što nemamo alternativnu obranu, to je nedopustivo na ovakvom natjecanju. Ne znam razlog, pitat ću Acu.

Ostali? Po meni je iznenađenje samo pobjeda Grčke. Sve drugo je očekivano. Slovenija dosad dobra, ali sada je došla na Latviju... Rusi mogu do medalje, nadigrali su nas u svemu. To se, koliko god nam bilo teško, mora priznati.

Linker
17. travanj 2024 15:56